USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Pakistan Başbakanı Şerif: Türkiye ile yenilenebilir erke dair azimli adımlar attık

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, "Türkiye ile akıntı eylemek istiyoruz ve böylece ticari ilişkilerimizin de artarak gelişeceğini düşünüyorum. Yenilenebilir erke dair azimli adımlar attık." ifadelerini kullandı.

Pakistan Başbakanı Şerif: Türkiye ile yenilenebilir erke dair azimli adımlar attık
26-11-2022 18:09
İstanbul

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, "Türkiye ile akıntı geçirmek istiyoruz ve böylece ticari ilişkilerimizin de artarak gelişeceğini düşünüyorum. Yenilenebilir erke ilişkin azimli adımlar attık. 1,5 bilyon dolar bulunan tecim hacminin, önümüzdeki 3 yılda 5 bilyon dolara çıkması düşüncesince yanında geçim imzaladık." ifadelerini kullandı.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Türkiye-Pakistan İş Konseyi Toplantısı'nı, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Pakistan Ticaret Bakanı Syed Naveed Qamar, Ticaret Bakan Yardımcısı Mustafa Tuzcu, DEİK Başkanı Nail Olpak, DEİK/Türkiye-Pakistan İş Konseyi Başkanı Ahmet Cengiz Özdemir, Pakistan-Türkiye İş Konseyi Başkanı Amjad Rafi ve dü diyar iş insanlarının katılımlarıyla İstanbul'da gerçekleştirdi.

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif'in Türkiye ziyareti kapsamında planlı toplantıda, inşaat, altyapı, bankacılık, gümrük ve erke sektörlerinde teşrikimesai fırsatları ele alındı.

"Türkiye ile akıntı geçirmek istiyoruz"

DEİK'ten meydana getirilen mukayyet açıklamada görüşlerine arazi maruz Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yanında geçim imzaladıklarını belirterek, "Bağlarımızı güçlendirmek, ticareti, yatırımları ve defans yatırımlarını yükseltmek düşüncesince esbak Sayın Cumhurbaşkanı ile görüştük. MİLGEM projesi kapsamında esbak 3'üncü korveti denize indirdik. Ticari ilişkilerimizin artarak çoğalması ve defans uran üretiminde ortaklığımızın az buçuk elan kuvvetlenmesine punt oldu. İki diyar arasındaki tecim hacmine arkadaşlığımız ve kardeşliğimiz yansımıyor. Türkler aşırı güç harcıyor, farkındayız. Geçtiğimiz sonuç zamanlarda ve ayrışık zamanlarda yanında araya gelerek, sorunları bitmek düşüncesince çalıştık." ifadelerini kullandı.

Türk şirketlerinin Pakistan’da negatif durumlarla da gönül rahatlığı karşıya kaldığını bildiklerini aktaran Şerif, şunları kaydetti:

"İş mevzuatımızı sadeleştirmeli, bürokrasiyi kaldırmalıyız. Türkiye ile akıntı geçirmek istiyoruz ve böylece ticari ilişkilerimizin de artarak gelişeceğini düşünüyorum. Yenilenebilir erke ilişkin azimli adımlar attık. 1,5 bilyon dolar bulunan tecim hacminin, önümüzdeki 3 yılda 5 bilyon dolara çıkması düşüncesince yanında geçim imzaladık. 3 sene zarfında üstümüze düşeni olağandan yapmalıyız. Hep beraberce aşırı iyi işlere imza atabiliriz. Bizler üzerimize düşeni hazırlamaya hazırız.

Yenilenebilir erke ilişkin azimli adımlar atıyoruz. Pakistan'da yeryüzü yağı ve yeryüzü yağı ürünleri kabilinden mahrukat ürünleri düşüncesince 2021 senesinde 27 bilyon dolar harcamışız. Artık bunu dönmek istiyoruz. 10 bin megavatlık yanında şems enerjisi yatırımı başlattık. Türk kardeşlerimiz düşüncesince planlarımızı anlatacağımız hususi yanında konuşma ayarlamak isterim. hususi oluşturulacak ifa planları, yapılabilirlik emekleri 60 gündüz zarfında olabilir. DEİK Yönetim Kurulu ve İş Konseyi üyelerine erke ilişkin kapımız açık. Pakistan ve Türkiye defans uran teşrikimesai kasılma etti. Size dört başı mamur kapıları ayırmak istiyoruz."

"Türkiye ve Pakistan ortada yenilenebilir enerjide teşrikimesai fırsatları bulunuyor"

Ticaret Bakanı Mehmet Muş ise dü diyar arasındaki dip ve kırkyıllık bulunan siyasal ilişkilere mevzun şekilde konkre neticelerden birisi bulunan MİLGEM projesi kapsamında 3'üncü korvetin denize indiriliş töreninin esbak gerçekleştirildiğini hatırlatarak, "İslamabad ziyaretimde, iktisadi ilişkilerimizi derinleştirmek hesabına Mal Ticareti Anlaşmasını imzaladık ve Türkiye-Pakistan Ortak Görev Gücü'nün evvel toplantısını gerçekleştirdik." değerlendirmesinde bulundu.

İş Konseyi üyeleri özellikle iktisap geçirmek üzere, Türk ve Pakistanlı iş insanlarının elan çelimli iş birliklerine odaklanmaları ve ticaretin değme dü diyar pazarının gereksinimleri doğrultusunda çeşitlendirilmesine elan yanında tomar yardım vermelerinin de şişman ehemmiyet bildirme ettiğini tamlayan Muş, şu ifadeleri kullandı:

"Sayın Başbakanın ülkemizi ziyareti sırasında kendilerinin terbiyeli teklifi ile oluşturulması kararlaştırılan Ortak Görev Gücü Mekanizması, yanında taraftan iktisadi ilişkilerimizin en erdemli kurda ele alınmasına olanak vermekte, öbür taraftan ise acemi fırsatlar ortaya boşaltmak ve ticaretimizin önündeki engelleri feshetmek hesabına benzeyen yanında diyalog ortamı oluşturuyor. Enerji bildirme güvenliği lazım yeşil dönüşümden kaynaklı sınamalar gerekse de toptan ölçekte erke emtialarında yaşanmış bulunan paha dalgalanmaları zımnında sonuç devirde derece derece küsurat yanında biçimde akıl deposu olmaya başladı.

Firmalarımızın yenilenebilir erke kaynaklarına bitirdikleri yatırımları artırarak emekleri gerekiyor. Türkiye ve Pakistan ortada yenilenebilir erke dalında şişman teşrikimesai fırsatları bulunuyor. Türkiye'nin Pakistan'daki direkt yatırımları üçüncü devletler üstünden meydana getirilen yatırımlar da dikkate alındığında 1 milyarı doları aştı. Türkiye ve Pakistan'ın ticari ilişkilerinin derinleştirilmesine müteallik değme muhtelif iş donanmasına açığız."

"2 sene içerisinde minimum 10 bin megavatlık şems erke santrali ihdas niyetindeyiz"

Pakistan Ticaret Bakanı Syed Naveed Qamar da Pakistan ve Türkiye'nin değme devir iş donanmasında bulunan dü diyar bulunduğunu aktararak, "Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Pakistan İslam Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Şahbaz Şerif ortada geçtiğimiz günlerde Emtia Ticareti Anlaşması imzalandı. Birlikte çalışarak, sadece yöntem belirleyerek değil, ayrımsız sürede işletmelerimizin beraberce çalışmasını hükümetlerimizin iş donanmasında çalışmasını ve B2B ortaklıklar oluşturmayı hedefliyoruz.

Türkiye-Pakistan teşrikimesai ihdas kılmak isteriz. Pakistan'da önümüzdeki 2 sene içerisinde minimum 10 bin megavatlık yanında şems erke santrali ihdas niyetindeyiz. Şu anda kişi canlılık üretimimiz taşıl erke üstünde bulunmuş olduğu düşüncesince bu yatırıma ehemmiyet veriyoruz. Türk yatırımcıların, Pakistan'a gelip bu yenilenebilir erke programına eş olmalarını ve yardım sağlamalarını dilek ediyoruz. Biliyoruz ki gıdaya bulunan gerekseme katiyen bitmiyorsa enerjiye bulunan gerekseme da katiyen bitmiyor. Yatırım değme devir gerekseme mahsus alan. Dostlarımız, kardeşlerimiz gelsinler erke sahasına envestisman yapsınlar." ifadelerini kullandı.

DEİK Başkanı Nail Olpak ise 2022'nin ağustos ayında İslamabad'da gerçekleştirdikleri buluşmanın arkası sıra arkadaş ve ahi diyar Pakistan'ın Başbakanını ve altın iş dünyası temsilcilerini İstanbul'da ağırlamaktan şişman devlet duyduklarını belirtti.

Türkiye'nin Pakistan'la ilişkilerinin derinlemesine seneler benzeyen hukuk ve beraberlik anlayışı temelinde şekillendiğini vurgulayan Olpak, şunları kaydetti:

"İki diyar arasındaki diplomatik ilişkilerin kasılma edilmesinin 75'inci sene dönümü kutlandı. Ağustos ayında gerçekleştirdiğimiz İş ve Yatırım Forumu’nda dü diyar kabilinden imzalanan Tercihli Ticaret Anlaşması, aykırı hassaslık ve faydalarımızı en yukarı kurda menfez uğrunda bulunduran yanında geçim olması açısından önemliydi. Türk iş insanlarımız Pakistan'da yenilenebilir enerji, mesken yapımı ve madun bina dalında da ehemmiyetli roller üstlenmeye hazırlar. İki diyar bankalarının iş birliğinin motivasyon edilmesi, iş dünyasının önünü elan yanında tomar açacaktır. Gümrük işlemlerinde elan çabuk yanında iş birliğinin de işimizi geliştireceğine inanıyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ