USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Pakistan'da ahali sel felaketinin izlerini silmeye çalışıyor

Pakistan'ın Hayber Pahtunhva eyaletinde halk, yaşanmış olan sel felaketinin izlerini zat olanaklarıyla silmeye çalışıyor.

Pakistan'da ahali sel felaketinin izlerini silmeye çalışıyor
02-09-2022 12:07
İslamabad

Eyaletin 1,6 milyon sözü geçen Çarsadda şehri, sabık hafta yaşanmış olan sel felaketinden ehemmiyetli seviyede etkilendi.

Pakistan'da muson yağmurları hasebiyle ölenlerin sayısı 1208 he

AA ekibi, yolların çöktüğü, köylerin sular altında kaldığı, selzedelerin özlük olanaklarıyla felaketin izlerini silmeye çalışmış olduğu alanı görüntüledi.

Çarsadda'ya ilişkin Zatula Köyü, Jindi Nehri'nin kıyısında arazi alması hasebiyle sere teyit oldu.

Köydeki su düzeyi bazısı noktalarda 2-3 metreyi aşarken, bazısı sokaklarda hala suyun çekilmediği görüldü.

Yollar balçık ve balçık

Şehre yaklaşan müşterek noktada arazi meydan karye yollarının balçık ve balçıkla ciltli olması dikkati çekti.

Köylüler hanelerine dolan suyun çekilmesinin arkası sıra evlerindeki çamurları boşaltmaya çalışırken, selin arkası sıra müşterek haftayı çok müddet geçişine karşın kendileri düşüncesince rastgele müşterek yardımın gelmediğinden yakınma etti.

Köylüler, ekinlerinin sel hasebiyle dokunca gördüğünü, hayvanlarını da kaybettiklerini aktardı.

Hala suyla komple olması hasebiyle konutlarını kullanamadıklarını dile getiren köylüler, çatılarda yattıklarını, ak pak su ve gıdaya gerekseme duyduklarını belirtti.

Yetkililer gelmedi

Çarsadda şehrindeki Zatula Han Köyü'nde canlı Alem Gir, sabık hafta evinin sere teyit bulunduğunu tabir ederek, "Ağustos'un 26'sında şehri sel bastı. O tarihten bu yana kimesne desteğe gelmedi." dedi.

Çocuklarının parasız olduğuna ayraç fail Gir, hanımefendilerin lüp çatısında, kendilerinin ise sokakta yattığını kaydetti.

Çadır kampında yaşam

Hayber Pahtunhva yönetimi çeşidinden selzedeler düşüncesince deri kampı mensur edildi.

Çarsadda Spor Kompleksi'nin içerisine kurulan kampta 120 deri bulunuyor ve kısaca 1000 isim yaşıyor.

Bununla baş başa dinlenme kampı sakinleri, yemek, ak pak içmece suyu, tuvalet, banyo gereksinimleri bulunduğunu belirtiyor.

Çadır kampında canlı Cavid Han, 2010'daki selde de evinin hasar gördüğünü ve deminden esasen ayrımsız şeyin başına geldiğini dile getirdi.

Han, deri kampında kendilerine hayırseverlerin gelip iane ettiğini, yetkililerden dayanaklık etmek görmediklerini söyledi.

Majuku köyünden Asker Ali ise kamptaki zorluklara değinerek, kendilerine zenginler çeşidinden iane edildiğini, derneşik kemirmek realizasyon edemediklerini aktardı.

Evleri bulunmadığı düşüncesince art de dönemediklerini vurgulayan Ali, burada sıkıştıklarının altını çizdi.

Kampa Shabara köyünden mevrut İkram Ahmed ise evine su dolduğunu ve sel hasebiyle hayvanlarının öldürme olduğunu, bu nedenle kampa geldiklerini fakat kampta da kemirmek ve suyun olmadığını anlattı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ