USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Papa Franciscus, istifa mektubunun etraflıca süredir apiko bulunduğunu söyledi

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, keyif zımnında vazifesini adına getirememe olasılığına için istifa mektubunu 9 senedir anık beklettiğini söyledi.

Papa Franciscus, istifa mektubunun etraflıca süredir apiko bulunduğunu söyledi
18-12-2022 17:19
Madrid

İspanya'nın ABC gazetesine mülakat sağlayan Papa Franciscus, "Ben istifamı yazdım ve emektar Vatikan Devlet Sekreteri (Başbakan) Kardinal Tarcisio Bertone'ye vererek ona, 'Tıbbi nedenlerle yada çalışmama bariyer olacak ayrıksı şeylere dirlik ahacık istifam' dedim. Kardinal Bertone'nin bunu kime verdiğini bilmem ancak inanırım toy Devlet Sekreteri Pietro Parolin'e vermiştir." dedi.

"Şimdi bazıları Bertone'ye derece derece 'Ver o kağıdı' diyecektir." niteleyerek gülerek nükte özne Papa Franciscus, Vatikan'da 2013'te görevden ayrılan emektar Devlet Sekreteri Bertone'deki istifa mektubunun şu anda Parolin'de olması gerektiğini, eskiden Papa 12. Pius (1939-1958) ve Papa 6. Paulus'un (1963-1978) da benzeri halde istifa mektuplarını ilkin amade tuttuklarını aktardı.

"Sizden sonradan doğacak Papa'ya ne söylerdiniz?" sorusuna Papa Franciscus, "Onlara benim yaptığım hataları yapmamalarını söylerdim, nokta. Başka birlikte obje değil." yanıtını verdi.

Kilise'deki eşeysel rahatsızlık vakaları

Katolik Kilisesinde ortaya çıkartılan eşeysel rahatsızlık vakalarına da yer veren Papa Franciscus, eskiden yaşanmış olan vakalardan naşi Kilise'nin bağışlanıp bağışlanmamasının hemen kendilerine ilişkin olmadığını ancak sorunların, o zamanın koşullarına uyarınca yorumlanması icap ettiğini tabir etti.

İstatistiklere uyarınca eşeysel tacizlerin yüzdelik 42 ila yüzdelik 46'sının ailede yahut mahalle zarfında meydana geldiğini ve üzerlerinin örtüldüğünü kail Papa, esaret örneğini vererek "O vakitler (Kölelik döneminde) kölelerin ruhları olup bulunmadığı tartışılıyordu. O çağda yaşananları, bugünün aklıyla yorumlayıp düşünmek haksızlıktır." dedi.

Cinsel rahatsızlık iddialarının 2002 senesinde Boston'da yırtık vermesine derece Katolik Kilisesinin bu vakalarla yüzleşecek gücünün olmadığını ancak bunun onları yerinde boşaltmak anlamına gelmediğini vurgulayan Papa Franciscus, laflarına şöyleki bitmeme etti:

"Bu aşırı iri birlikte uğursuz ve bununla az buçuk yüzleştiğimizi görüyorum. Tanrı'ya şükür bu adımları atıyoruz. Ama benim içimde küsurat birlikte sömürme noktası var. O da ergin olmayanlarla enerjik şekilde çekilen sömürme görüntüleri. Nerede yapılıyor? Hangi ülkede? Bilinmiyor. Kim bunlar, ki saklıyor? Orada toplumdan mesul olanların dikkatinin çekilmesi lazım. Çocukların sömürme edilmesini kayda düzlük gruplar ne kapsamda çalışkanlık göstermeye bitmeme ediyor? Bu birlikte iane çığlığıdır. Bu mevzuyu (Kilise'deki rahatsızlık vakaları) 'skandal' şekilde algılamanız olumlu. Bu, sizi bundan gocunmak düşüncesince harekete geçmeye, katkınızı koymaya yönlendirir. Beni korkutmuyor. İman sendeliyorsa, enerjik bulunduğu içindir. Aksi takdirde, tek obje hissetmezsiniz."

Papa, Laçin Koridoru'ndaki gelişmelerden akıl duyuyor

Diğer taraftan, Papa Franciscus, Vatikan'ın Aziz Petrus Meydanı'ndaki anadan görme alışveriş duası esnasında Kafkasya'daki gelişmelere yer vererek "Güney Kafkasya'da Laçin Koridoru'ndaki gelişmelerden akıl duyuyorum. Özellikle şita mevsiminde hâlâ birlikte tomar bata çıka karşılaşacak halkın insanca koşullarından naşi endişeliyim. İlgili herkesi, şahısların iyiliği düşüncesince barışçıl analizör bulmaya çağırıyorum." dedi.

Katoliklerin ruhani lideri başkaca Peru düşüncesince de sulh arzuladı ve bu ülkedeki şiddetin sona ermesi, halkı etkileyen politik ve içtimai krizin aşılması düşüncesince diyalog çağrısı yaptı.

Papa'dan İdlib'deki karabaş Jallouf'a hususi ödül

Bu arada Papa Franciscus, Suriye'de İdlib'in batısında Hristiyanların yaşamış bulunduğu Kunaye'de fariza özne karabaş Hanna Jallouf'a hizmetlerinden naşi Vatikan'da planlı törenle hususi birlikte rütbe verdi.

Vatikan'a DOĞRU matbuat neşriyat organlarında çıkan haberlere göre, Kalkütalı Rahibe Teresa'nın ölümünün 25. sene dönümü hasebiyle ve hayırseverliği motivasyon üzere planlı rütbe töreninde, Papa, Kunaye köyünün rahibi Jallouf'u ödüllendirdi.

Papa'nın, karabaş Jallouf'a çetin şartlar altında İdlib'in köylerinde kalmaya bitmeme ederek verdiği hizmetten naşi "Şükran Çiçeği" şekilde anılan ödülü sunma etmiş bulunduğu belirtildi.

Katolik neşriyat kuruluşlarından Sir Ajansına mütekellim karabaş Jallouf, Papa'dan almış bulunduğu bu ödülün, çalışmalarının onaylandığı anlamına geldiğini söyledi.

Jallouf, Papa'nın namına Suriye'ye, halkına ve Suriyeli Hristiyanlara yakınlığını dile getirmiş bulunduğu ve gelişigüzel devir Suriye düşüncesince afsun ettiğini belirttiğini de aktardı.

Rahip Jallouf, Ukrayna'daki harp hasebiyle Suriye'deki çatışmanın unutulduğuna dikkati çekerek adaletli birlikte sulh imge ettiklerini dile getirdi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ