USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Para politikalarında rota mayıs ayında çizilecek

Her ne denli Avrupa, Japonya ve İngiltere merkez bankalarının mayıs ayında planlanmış toplantısı bulunmasa da Fed'in, ay başlangıcında açıklayacağı kararları ile mülk politikalarında sıkılaşma ivmesine doğrultu vermesi bekleniyor.

Para politikalarında rota mayıs ayında çizilecek
02-05-2022 11:25
İstanbul

Dünyanın önde mevrut merkez bankalarının mayıs kocaoğlan takvimi koyu olmasa da toptan tutum ve mangır piyasalarının yönü açısından delil özelliği haiz Amerika Merkez Bankası'nın (Fed) açıklayacağı kararların, senenin gelişememiş kalanı düşüncesince mülk politikaları rotasını çizeceği belirtiliyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), Japonya Merkez Bankası (BoJ) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) üzere başka önde mevrut merkez bankalarının mayıs ayında planlanmış toplantısı bulunmazken, Fed'in ay başlangıcında açıklayacağı kararları ile mülk politikalarında sıkılaşma ivmesine taraf vermesi bekleniyor.

Bu kapsamda banka yetkililerinin derinti evveliyat ve sonra yapacağı lafla yönlendirmelerin, mülk politikalarının seyrine ilişikli tabloyu netleştireceği öngörülüyor.

Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC), 3-4 Mayıs'ta gerçekleştireceği toplantıda, faizlerde 50 temel puanlık artırıma gideceğine az hâlâ değişmez gözüyle bakılıyor. Banka'nın dengelem tasgir sürecine de başlamış olacağı toplantıda, sıkılaşma takvimi ve hızına ilişikli vereceği sinyaller eleştiri ehemmiyet taşıyor.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın akıbet devirde icra ettiği açıklamalarla "agresif sıkılaşma sürecine" ayraç etmesi ve Banka yetkililerinin 75 temel puanlık faiz artırımını münakaşaya açmaları, efdal faiz ortamına aceleci geçişin sinyalini vermişti. Söz konusu izahat sonrası tağyir piyasalarında mayıs ayındaki gayrisıhhi puanlık artırımın peşi sıra haziranda da 75 temel puanlık faiz artırımına gidileceği ihtimali yüzdelik 80'e dayanmıştı.

Halihazırda Banka'nın orak ayı ve ağustos aylarında da 50'şer temel puanlık faiz artırımı yapacağı fiyatlanıyor. Böylece art arda 4 görüşmede Fed'in, faiz rakamlarını 225 temel benek artırarak yüzdelik 2,50-2,75 bandına yükseltmesi bekleniyor.

PBoC

Fed'in peşi sıra doğacak ay düzenlenen toplantısı mevcut merkez bankaları arasında, acemi insan koronavirüs (Kovid-19) olay sayısındaki çoğalma karşısında baştan site metres tedbirlerini devreye kabul etmek mecburiyetinde kesirler Çin Merkez Bankası da (PBoC) toprak alıyor.

PBoC'den, faizleri indirerek kapanma tedbirlerinden etkilenen diyar ekonomisine dayanak noktası bekleniyor.

Banka, sabık hafta mecburi cevap oranlarında indirime gitmiş, bu adımı siyasa faizinde iskonto gözleyen yatırımcılar kabilinden ehliyetli bulunmamıştı. Bu evolüsyon sonrası Banka, kapanma tedbirlerinden etkilenen önemsiz firmalara müteveccih akışkanlık desteği verileceğini açıklamıştı. Banka ayrıca, müzahir geniş ihtiyati siyasa desteği lafı de vermişti.

PBoC, en akıbet hanuman ayında ortak sene vadeli güven faiz oranını yüzdelik 2,95'ten yüzdelik 2,85'e, 7 güneş vadeli elverişsiz ürem anlaşmalarındaki faiz oranını da yüzdelik 2,2'den yüzdelik 2,1'e düşürmüştü. Banka, april kocaoğlan toplantısında ise iskonto beklentilerinin bilakis faiz rakamlarını değiştirmemişti.

ECB

ECB'nin mayıs ayında planlanmış ortak toplantısı bulunmazken, Banka'nın Fed'in ortaya koyacağı resim sonrası yapacağı lafla yönlendirmeler yakından izleme edilecek. Bu kapsamda yatırımcılar, Avrupa ve Amerika ekonomileri arasındaki toparlanma farkının mülk politikasına ne seviyede yansıyacağını anlamaya çalışacak.

Rusya-Ukrayna mücadelesi sonrası küsurat erke maliyetleri ve besin tutarları ile "yüksek ve levent boylu süreli" enflasyonla gönül rahatlığı karşıya kesirler Avrupa'da, halihazırda eneze seyreden tutum ECB'nin mülk politikasına bağlı belirsizliklerin sürmesine bozukluk oluyor. Buna rağmen ECB Başkanı Christine Lagarde'ın akıbet açıklamaları ile piyasalarda "beklenenden hâlâ aceleci sıkılaşma" görüşleri de ağırbaşlılık nail durumda.

Lagarde, Avro Bölgesi'nde enflasyonun nisanda salname bazda yüzdelik 7,5 ile zamanı seviyeye ulaşmasının peşi sıra icra ettiği izah ile Banka'nın sene sonundan ilk faiz artırımına gidebileceğini, servet alımlarının ise üçüncü çeyrek böylecene bitirilmesinin beklenen bulunduğunu söyledi.

Açıklamanın peşi sıra ECB'nin ilkgüz ayına derece 50 temel puanlık çoğalma gerçekleştireceği fiyatlanıyor. Banka april kocaoğlan toplantısında siyasa faizini sıfır, tevdiat faizini yüzdelik nakıs 0,50 ve aykırı fonlama faizini de yüzdelik 0,25'te çakılı bırakmıştı.

BoJ

Enflasyonun seyri açısından evren ülkelerinden ayrışan Japonya'da, mülk politikası da emsallerine nazaran cansız kalmaya bitmeme ediyor.

Uzun senelerdir düşüt enflasyonla savaş fail ülkede, Rusya-Ukrayna mücadelesi sonrası küsurat mal fiyatlarına rağmen Tüketici Fiyat Endeksi'nin sınırlanmış yükselmesi, ultra cansız mülk politikasının sürdürülmesinin en ehemmiyetli öne sürülen sebebi yerine öne çıkıyor. Buna rağmen arsıulusal çapta dolara bulunan alakanın artarak çoğalması ile dolar/yen paritesindeki aceleci yükseliş, tutum yetkilileri ve BoJ'un sak kalmasına bozukluk oluyor.

BoJ Başkanı Haruhiko Kuroda, Banka'nın akıbet toplantısında, yüzdelik nakıs 0,1 düzeyindeki faizlerde ve doyumsuz tağyir alıntı programında değişikliğe gitmemesinin peşi sıra icra ettiği açıklamada, "Kur hareketlerinin Japon ekonomisi ve fiyatlar üstündeki tesirini yakından izleme ediyoruz. Gerekirse mülk politikasını hâlâ aşkın gevşetmekten çekinmeyiz fakat Japonya ekonomisinin, müstevli evveliyat seviyelere dönememesi zımnında başka devletlerde bulunduğu üzere faizleri açık açık tezyit durumumuz yok." ifadelerini kullanmıştı.

BoE

İngiltere'de, efdal erke tutarları zımnında martta akıbet 30 senenin en efdal seviyesine çıkan pahalılık karşısında BoE'nin siyasa faizini hâlâ aşkın çoğaltması bekleniyor.

En akıbet toplantısını mart ayında meydana getiren BoE, siyasa faizini 25 temel benek artırarak yüzdelik 0,75'e çıkarmıştı. Banka, siyasa faizini, sabık senenin açıklık ayında 15 temel benek ve bu senenin önemsiz ay ayında 25 temel benek artırmıştı.

Faiz tasarruf sonucuna esbabımucibe yerine pahalılık beklentilerinin gelişimini yayınlayan Banka, hâlâ aşkın faiz artırımı düşüncesince herhangi ortak dü yönde de riskler olduğuna ayraç etmişti.

Rusya-Ukrayna mücadelesi zımnında erke fiyatlarındaki artışın İngiltere'nin hesaplı büyüme göstermesine dokunca vereceğini ve endamsız vadeli pahalılık baskılarını artıracağını değerlendiren Banka'nın, haziranda 25 temel benek hâlâ faizlerde artırıma gideceği, oranların sene sonuna derece yüzdelik 2 seviyesine yükselteceği fiyatlanıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ