USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Pazar esnafı, Bulgarca yazılarla müşteri çekiyor

Bulgar ve Yunan turistler düşüncesince çekicilik merkezi biçimine mevrut Ulus Pazarı esnafı, hazırladığı Bulgarca yazılarla tezgâhlarına müşteri çekiyor.

Pazar esnafı, Bulgarca yazılarla müşteri çekiyor
11-12-2021 11:30
Edirne'de ‘Sosyete Pazarı' kendisine da bilinen Ulus Pazarı'nda sabahın er saatlerinden itibaren Bulgar gezmen yoğunluğu yaşandı. Pazar esnafı küsurat ecnebi müşteri sayısının arkası sıra tezgâhlarına hâlâ birlikte tomar müşteri çekebilmek üzere dünkü birlikte yönteme başvurdu. Bulgaristan'dan mevrut alıcıların yabancılık çekmemesi üzere tezgâhlarına Bulgarca yazılar asan esnaflar, satışların arttığını belirtti.

Edirne'de, rastgele hafta Cuma haset kurulan domestik ve ecnebi nice turistin yol uğrağı noktası bulunan 'Ulus Pazarı', Yunanistan ve Bulgaristan'dan mevrut turistlerin akınına uğruyor. Döviz mobilyasız farkı zımnında özlük araçları ve ya turlar ile sabahın er saatlerinden itibaren kente mevrut turistler, gıdadan giyeme, ayakkabıdan çantaya, monttan kabana denli rastgele ayrışık ihtiyacını Edirne'den karşılayarak bavullarla ülkelerine dönüyor.

Kapıkule'de oluşan kesafet hasebiyle 1 şeb başlangıçta Edirne'ye mevrut Bulgar yurttaşlar da sabahın er saatlerinden itibaren Ulus Pazarı'nın şeklini tutuyor. Hem giysi aynı zamanda kayıt gereksinimlerini Edirne'den karşılayan Bulgaristan vatandaşları, müstevli devrinde ağır eyyam nâkil esnafın yaralarına em oldu.

“Sabah 05.00'te Bulgaristan'dan yola çıktık”

Bulgaristan'dan Edirne'ye alışverişe mevrut Sebat Mehmed, “Her şeyimizi Edirne'den alıyoruz. Bebek kıyafeti aldık. Daha dolaşıp gereksinimlerimizi ve beğendiklerimizi alacağız. Günlük 500 Leva harcıyoruz. Kapıkule'de beye kesafet vardı gelmeden evvela 2 sayaç bekledik. Sabah 05.00'te Bulgaristan'dan yola çıktık. Fiyatlar baş döndürücü elleme tenzilat de var. Çok memnunuz harika” dedi.

“Fiyatlar baş döndürücü uygun, bundan sonra rastgele devir geliriz”

Bulgaristan'dan mevrut Hilmi ve Tudaniye çifti, “Pazara geçmiş kez geldik. Çocuklara eşya, sergi aldık. Arkadaşlardan Kapıkule'de baş döndürücü kesafet bulunduğunu duyduk. Biz de geceden gelip otelde kaldık. Rahat şen gezip alım satım yaptık. Fiyatlar baş döndürücü uygun. Artık rastgele devir geliriz” dedi.

“Yazının sebebiyle elleme Bulgar müşteri çekiyorum”

Yunanistan'a gittiklerinde gördükleri Kali-Merhaba yazısından esinlendiklerini kail 23 salname esnaf Sebahattin Durma, “Bu yazı bizlere sıcakkanlı geldi. O makalenin bulunduğu dükkâna girdik. Hem alım satım yaptık hem yemeğimizi orada yedik. İnsan özlük dili ile ilgilendiren birlikte şeyler görmüş bulunduğu devir sıcakkanlı geliyor. O tersane ile musahabe cesaretini buluyorlar kendilerinde. Ben de o makalenin sebebiyle elleme Bulgar müşteri çekiyorum. Ticari ilişkilerimizi elleme tutaç denli ecnebi dilimiz var. Piyasa kişiye bunu öğretiyor. Bağlı olduğumuz göz bizlere Bulgarca broşürler dağıttılar. Oradan okuyup öğreniyoruz. Çevremizde Bulgaristan'dan gelip Türkiye'ye yerleşen komşularımızdan da sıkıştığımız devir iane istiyoruz. Bulgar alıcıların verdiği doping sebebiyle işlerimiz elleme gidiyor. Buna ilişkin kendisine işlerin elleme bulunduğu biricik il Edirne” ifadelerine toprak verdi.

Bulgar müşteri yoğunluğundan kıvançlı olduklarını kail Pazar esnafı Habil Mert, Pandemi dönemindeki sıkıntıyı birlikte nebze de olsa atlattıklarını anlatım etti.

Bulgarcanın müşterilerle bulunan iletişimde baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunu kail Mert, Her sabık gündüz dünkü kelimeler öğreniyoruz. Serhat şehri olduğumuz düşüncesince Edirne birlikte güreşçi köprüsü görevinde. Komşumuz Bulgarca yazılar astı. O sayede de ecnebi alıcıların merakını çekiyor. Bulgarların paraları 2 katına katlandığı düşüncesince başlangıçta 2 zerre alırken demin 3 zerre alabiliyorlar. Bir bölümü da buradan global servet alıp özlük vatanlarında satıyorlar. Edirne kendisine bu manada şanslıyız” ifadelerine toprak verdi.

“Kendimizi hâlâ elleme anlatabilmek düşüncesince Bulgarca yazılar kullanıyoruz”

Son 1 aydır Bulgar müşterilerimizin sayısında artım yaşandığını kail Selami Akmeşe, “Onlara kendimizi hâlâ elleme anlatabilmek düşüncesince Bulgarca yazılar kullanıyoruz. Esnaf ihvan Bulgarca kurslara gitti. Bu biçimde hâlâ elleme yazışma kuruldukça onlar da kılıç de şen ediyoruz” dedi.

“Tüm gereksinimlerimizi Türkiye'den karşılıyoruz”

Bulgaristan'dan mevrut Sali Şefketoğlu, “Alışveriş gerçekleştirmek düşüncesince geldik. Edirne baş döndürücü dobra toprağı fark tatlı. Her devir geliyoruz. Tüm gereksinimlerimizi Türkiye'den karşılıyoruz. Ne lazımsa alıp götürüyoruz. Ucuz ehven mallar alıyoruz. 2-3 bin teklik harcıyoruz. Bugün 600 leva harcadık. Buradan aldığımız malları Bulgaristan'daki pazarda da satıyoruz. Buraya gelemeyenler de oradan alıyorlar. Bize benzeyen bulunduğu düşüncesince sonsuz geliyoruz” dedi.

Neredeyse topu topu gereksinimlerini Edirne'den karşılayan Bulgar vatandaşlar, aldıklarını taşımakta zorlandı. Otoparklar ise sabahın er saatlerinden itibaren Bulgar plak araçlarla doldu etap atacak toprak kalmadı.

Özlem Ceylan - Mehmet Basmacı
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ