USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Polonya sınırındaki muhacir krizi Belarus ile Batı arasındaki tansiyonu yükseltti

Belarus-Polonya sınırında Avrupa’ya muhaceret arayışındaki şahısların durumu, Belarus ile Batı ortada akıbet yıllardaki gerginliği hat safhaya çıkardı.

Polonya sınırındaki muhacir krizi Belarus ile Batı arasındaki tansiyonu yükseltti
11-11-2021 14:50
Moskova

Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonraları bağımsızlığını anons fail Belarus, jeopolitik pozisyonu zımnında Rusya ile Avrupa’nın sonsuz nazarıitibar dalında oldu.

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko yönetimini eleştiren Batı, 1996'da Lukaşenko'nun gene cumhur reisi olabilmesine imkân sağlayıcı referandumu esbabımucibe göstererek ülkeye huzur geçmiş müeyyide kararını 1997'de aldı.

Bu tarihten itibaren makul aralıklarla sonsuz Lukaşenko’nun şahsı ve öbür büyüklük görevlilerine müteveccih yaptırımlara Amerika de katıldı.

Avrupa Birliği (AB) ve Amerika ile ilişkilerdeki yüklülük 2 sene öncesine denli Lukaşenko'nun politikaları yardımıyla iyileşmeye akıllıcasına gitti.

Enerji ve kazançlı manada Rusya'ya iri miktarda tabi bulunan Belarus, Batı ile yakınlaştı. Bu kapsamda Batı, Belarus üstündeki birtakım müeyyide kararlarını kaldırdı.

İlişkiler gene bozuldu

Ancak 9 Ağustos 2020’de Belarus’taki cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Batı ile ilgiler gene bilakis dönmeye başladı.

Bazı cumhur reisi sözlü adayları ortada arazi düzlük blogger Sergey Tikhanovskiy, intihabat öncesinde düzeni bozacak çıkmaz vakalarını düzenli etmek, bankacı Viktor Babariko da mal ibra hikayelerinde başı yerde bulunarak hapse konuldu. Tikhanovskaya’nın namına benzeri Svetlana sözlü oldu.

Seçim sandıkları hâlâ kapanmadan neticelere müteveccih protestolar başladı ve kolluk kaba karışma etti.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri hemen sonra Batı yaptırımları

Belarus’ta 9 Ağustos'ta meydana getirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerini bulunan Cumhurbaşkanı Lukaşenko kazandı.

AB, ABD, İngiltere ve birtakım Batı devletleri seçimlere alavere dalavere karıştırıldığı iddiasıyla intihap neticelerini tanımadığını açıkladı.

Ülkede günlerce devam eden gayrikanuni gösteriler Tikhanovskaya’nın önderliğinde düzenli edildi. Tikhanovskaya müşterek müddet sonraları Litvanya’ya, öbür birtakım aykırı adlar de Polonya’ya kaçtı. Polonya’da muhalifler düşüncesince büyüklük desteği ile karargah kuruldu.

AB, seçimlere alavere dalavere karıştırıldığı öne sürülen nedeni haricinde Belarus'ta muhalefete bası yapıldığını da belirterek bu ülkeye yaptırımlar uygulamaya başladı.

Cumhurbaşkanı Lukaşenko'nun da karışma bulunduğu birtakım büyüklük yetkililerine gezi kısıtlaması ve varlıkların dondurulması az daha çalışmalar getirilirken, büyüklük şirketlerine müteveccih yaptırımlara gidildi.

AB devletleri başkaca 23 Mayıs'ta Atina-Vilnius seferini önleyen Ryanair geçici uçağının bomba suç duyurusu dair Belarus’un başkenti Minsk'e indirilmesi ve uçaktaki Belarus yurttaşı aykırı Roman Protaseviç'in gözaltına katılması zımnında Belarus iklim yolu şirketlerine AB iklim alanını kapattı.

Belarus AB ile Geri Kabul Anlaşması'nı askıya aldı

Bu arada Belarus da AB ile Geri Kabul Anlaşması’nı askıya aldı. Lukaşenko 6 Temmuz’da meydana getirdiği konuşmada, Rusya ve Belarus’a müteveccih Batı’nın tutumlarından sonraları bundan sonraları savaştan kaçan kullanmakta olanları kendilerinin alamayacağını tabir etti.

Avrupa’ya çekmek az daha Belarus’a mevrut sığınmacıları ülkede tutmayacaklarını kail Lukaşenko, "Polonya, Litvanya, Letonya, Ukrayna ile sınırlarımızı kapatacağımızı ve Afganistan, İran, Irak, Libya, Suriye, Tunus’tan mevrut sığınmacılar düşüncesince ‘yerleşim yeri’ bir duruma geleceğimizi düşünenler yanılıyorlar. Biz, tek kimseyi tutmayacağız. Onlar bizlere gelmiyorlar, aydınlanmış, sıcak, şen Avrupa’ya gidiyorlar." değerlendirmesinde bulundu.

Son aylarda AB, Belarus yönetimini Irak az daha ülkelerden göçmenleri getirerek AB devletleri Polonya, Litvanya ve Letonya sınırlarına göndermek, "düzensiz toprak kayması anahtar alegori çekmek ve Birlik'i bu yolla istikrarsızlaştırmaya çalışmakla" suçluyordu.

Batı’nın baskısına "Birlik Devleti ve eş askeri doktrin" cevabı

Batı’nın bu baskıları karşısında kazançlı alegori ters boğazdan büyümek düşüncesince Belarus, rotasını Rusya’ya çevirdi.

Belarus, Rusya ile "Birlik Devleti" periyodunu hızlandırdı. İki büyüklük ortada sınırları kaldıran, kazançlı ve içtimai entegrasyonu sağlayıcı "Rusya-Belarus Birlik Devleti" yapısına müteveccih geçim 1997’de imzalanmış, 2000 senesinde yürürlüğe girmişti.

4 Kasım'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, kazançlı ve içtimai bölgelerde dü ülkenin entegrasyonuna müteveccih bütünlük programını onaylayan kararnameyi imzaladı.

Programda arazi düzlük 28 maddelik sefer haritasında, dü dünya ortada ekonomi, enerji, tarım, gezim ve içtimai mevzularda bütünleşme mevzuları arazi alıyor.

Putin ve Lukaşenko, bu kararname ile beraberce içinde ne bulunduğu ehliyetli alegori açıklanmayan dü dünya ortada "Birlik Devleti Savaş Doktrini"ni de onayladı.

Belarus ile AB’yi huzur karşıya getirdi

Her dü liderin bu anlaşmaları imzalamasından çelimsiz müşterek müddet sonraları 8 Kasım'da rakamları 2 binin üzerinde, Avrupa’ya muhaceret arayışıyla Belarus’tan Polonya’ya geçmeye etkin gruplar sınıra dayandı.

Polonyalı yetkililer, göçmenlerin ülkeye geçmesine müsaade vermeyeceklerini, antre yapabilenleri de Belarus’a arka göndereceklerini duyurdu.

Belarus-Polonya sınırında Avrupa'ya huruç arayışında bulunan aşırı sayıda bireyin mevcudiyeti, dü dünya ortada tansiyonu yükseltti.

Belarus, Polonya'yı Avrupa'ya muhaceret arayışındaki insanlara insanca işlem göstermemekle, Polonya yönetimi ise Belarus'u bu insanları politik anahtar alegori kullanmakla suçladı.

AB de sınırdaki bu vaziyetten ötürü Belarus yönetimini "göçmenleri çekmek ve AB sınırlarına gitmeye isteklendirme etmekle" suçlama etti.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Polonya ile Belarus sınırındaki krizin peşi sıra AB üyesi ülkelerden Belaruslu yetkililere müteveccih esnetilmiş müeyyide rejimini onaylaması çağrısında bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ