USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Portakal, muz ve limonu kurutup eklenmiş kıymetini artırdılar

Malatya'da Tarım ve Orman Bakanlığının desteği ile kurulan tesiste sergen ömrü çelimsiz bulunan portakal, limon ve muz kabil mahsulat kurutularak eklenmiş kıymeti artırılıyor.

Portakal, muz ve limonu kurutup eklenmiş kıymetini artırdılar
24-12-2021 15:20
Malatya

Tarım ve Orman Bakanlığının bağış yardımıyla Malatya'da kurulan, senenin dört mevsimi ülke koşullarından ari temiz ortamda üretimi sürdürmeyi amaçlayan sülfürleme ve kurutma tesisinde ilkin defa portakal, limon ve muz kurutuldu.

Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce hazırlanmakta bulunan plan kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığının bağış yardımıyla kestirmece dü sene ilkin Yeşilyurt ilçesi Şahnahan Mahallesi'nde kurulan sarıerik sülfürleme ve kurutma tesisinde muhtelif bulgu ve sebzeler, sezon şartlarından ari temiz ortamda kurutuluyor.

Üreticilere kar gayesi gütmeden görev sağlayan tesiste sergen ömrü çelimsiz bulunan bulgu ile sebzeler kurutularak hem ek değerleri arttırılıyor bununla beraber mamüllerin sergen ömrü uzatılıyor.

Dünyanın ehemmiyetli sarıerik istihsal merkezlerinden Malatya'da henüz ilkin akdiken ve elma kabil meyvelerin kurutulmuş olduğu tesiste ilkin defa kurutulan kestirmece 1 titrem limon, 300 kilo portakal ile 100 kilo muzda da muvaffakiyet sağlandı.

Pazarlama özelliğine mucibince kurutma bitmeme edecek

İl Tarım ve Orman Müdürü Tahir Macit, AA muhabirine, tesiste eskiden akdiken ve elma kurutma işlemlerinde değerli akıbet aldıklarını söyledi.

Kış mevsimi bulunmasına karşın likit payı faziletli meyvelerin de tesiste kolay kurutulduğuna dikkati çekici Macit, "Girişimciler mevsimine göre, portakal, limon, mandalina ve muz kabil mevsimsel ürünleri kurutuyor. Trabzon hurması da bu mevsimde oluyor, burada gizli ortamda temiz namına aceleci kurutuluyor. Girişimcimiz portakal, limon ve muzu kuruttu. Pazarlama özelliğine mucibince kurutma işlemine bitmeme edecek." ifadelerini kullandı.

Geçmişte frijider ve ilgisiz ülke depolarının münteşir bulunmadığı devirde şehirde yaz mevsiminde göveri ve meyvelerin kışa tedarik neredeyse kurutulduğunu özetleyen Macit, şu şekilde bitmeme etti:

"Malatya'da halis muhlis göveri ve meyveler kurutularak kışın tüketiliyordu. Ulaşımın kolaylaşması ve gayrı bölgelerden taravetli bulgu ve sebzelerin gelmesiyle bu ekin giderek kayboldu. Tesisin faaliyete geçmesiyle meyveler yeniden kurutulmaya başlandı. Gelişmiş devletler ile dünyanın ayrımlı devletlerinde kurutulmuş mahsulat yeğleme ediliyor, atıştırmalık namına tüketildikleri kabil yemeklerde kullanılıyor."

Yurt içi ve dışına satılacak

Tesiste bulgu kurutan müteşebbis tarım mühendisi Mehmet Bektaş, kestirmece 4 sene tarım danışmanlığı yaptığını, henüz sonraları ise muhtelif bulgu ve sebzeleri imal ederek sattığını dile getirdi.

Yaptığı çevre araştırmasında kurutulmuş bulgu ve sebzenin henüz faziletli fiyata satıldığını, bunların sergen ömrünün derinliğine bulunduğunu gördüğüne ayraç fail Bektaş, şunları söyledi:

"Tesiste limon, portakal ve muz kuruttuk ve değerli olduk. Kivi, Trabzon hurması ve mevsimine mucibince ürünleri kurutarak piyasaya sunacağız. Tesiste limon kestirmece 20 saatte kuruyor ve 8'de bir tanesi duruyor. Portakalda kurutulunca miktar kestirmece limonla aynı. Elmada 5'te müşterek kalıyor. Kurutulmuş ürünleri emlak içi ve dışına satmayı planlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Yaş bulgu ile sebzelerin piyasaya eriştirme sürecinde kem verdiğini özetleyen Bektaş, "Taşınma sırasında çürüme, aksaklık olabiliyor. Yaş bulgu ve sebzeleri kurutarak henüz derinliğine müddet korunum ediyoruz, derinliğine vadeli gönderebiliyoruz. 100 kilo limon 300 lira. Kurutulunca bunun 8'de bir tanesi kalıyor. Kurutulmuş limonun kilogramı 150 ile 200 liralık arasında. Biz küresel kilogramını 90 liralık yöresinde satıyoruz. Kurutulmuş muzun kilogramı perişan 200 liralık civarında, kılıç onu da 110 liraya küresel pazarlıyoruz." sanarak konuştu.

Bektaş, proses zarfında kurutmalık bulgu üretimini artırarak emlak içi ile dışına satış yapmayı hedeflediklerini laflarına ekledi.

"Tesisin erke giderini karşılayarak istihsal yapabilirler"

Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz da çiftçilerin sağlık kalemlerini yükseltmek neredeyse çalışkanlık gösterdiklerini dile getirerek, "Burada çiftçilerimize gelişigüzel muhtelif hizmeti vermeye hazırız. Çiftçilerimiz tesisin yalıtım harcamasını karşıladıktan sonraları burayı ferah ferah kullanabilir." dedi.

Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sığırcı, sarıerik kurutma ve sülfürleme neredeyse kurulan tesiste enfrastrüktür yönünde dayanak verdiklerini belirtti.

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal İşler Daire Başkanı Hanifi Acar da tesisi gitmek isteyenlerin kendilerine, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Yeşilyurt Ziraat Odasına başvurabileceğini kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ