USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Potoçari Anıt Mezarlığı'na vasıl Srebrenitsa kurbanlarının cenazeleri gözyaşlarıyla karşılandı

Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'da 1995'te yaşanmış olan soykırımın sene dönümü 11 Temmuz'da defnedilecek 50 kurbanın cenazelerini haiz konvoy, Potoçari Anıt Mezarlığı'na ulaştı.

Potoçari Anıt Mezarlığı'na vasıl Srebrenitsa kurbanlarının cenazeleri gözyaşlarıyla karşılandı
08-07-2022 20:04
Bosna Hersek

Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'nın arkası sıra yaşanmış bulunan en şişman adamlık trajedisi kendisine vasıflandırılan ve 8 bin 372 Boşnak sivilin Sırp askerlerince öldürülmüş olduğu Srebrenitsa soykırımında yaşamını kaybeden 50 kurbanın cenazesi, dualar ve gözyaşlarıyla karşılandı.

Sabah saatlerinde Visoko'dan akım fail ve başşehir Saraybosna'dan törenle uğurlanan konvoy, Srebrenitsa site merkezinden geçerek Potoçari'ye ulaştı.

Cenazeler, harpte Birleşmiş Milletler (BM) içerisinde fariza karşılayıcı Hollandalı askerlerin üs kendisine kullandığı emektar akımtoplar fabrikasına yerleştirildi.

Soykırım kurbanlarının yeşil çuhaya sarılı tabutları, emektar fabrikada bekletildikten sonraları 10 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'na taşınacak.

Srebrenitsa'daki soykırımda sevdiklerini kaybeden kurban yakınları, gözyaşları ortamında tabutlara sarılarak, sevdiklerine akıbet defa veda ederken cenazelerin fabrikaya taşınması esnasında hissî anlamış olur yaşandı.

Potoçari Anıt Mezarlığı'nda ise soykırımın 27'nci sene dönümünde 11 Temmuz'da toprağa verilecek 50 kurban düşüncesince sin kazma emekleri bitmeme ediyor.

Kurban yakınları sevdiklerine akıbet defa veda ediyor

Kız kardeşinin benzeri Muriz Mustafic'i toprağa verecek bulunan Ajsa Merdzic, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, kardeşini de soykırımda kaybettiğini anlatım ederek "Muriz dobra ortak insandı. Hayat ortak halde bitmeme ediyor. mühim bulunan bunların ortak hâlâ yaşanmaması düşüncesince olanları unutmamak." dedi.

Bekto Kadric de kız kardeşinin benzeri Munib Bektic'i defnedeceğini söyleyerek ölü bedenine ayrımlı dolgun mezarlarda ulaşıldığını belirtti.

Kardeşini 2012'de toprağa verdiğini özetleyen Kadric, "Öldürülen öteki kardeşimin ölü bedenine hala ulaşamadık. Akrabalarımdan 18 kişiyi kaybettim." sanarak konuştu.

Bu sene toprağa verilecekler ortada koşa kardeşler bulunuyor

Bu sene toprağa verilecek kurbanların en genci öldürüldüğünde 16 yaşlarında bulunan Salim Mustafic olurken öldürüldüğünde 59 yaşlarında bulunan Husejin Krdzic de bu sene toprağa verilecek en buğulu genosit kurbanı kendisine kayıtlara geçti.

Srebrenitsa'daki soykırımda öldürüldüklerinde 20 yaşlarında bulunan koşa kardeşler Semir ve Samir Hasanovic de bu sene taraf yana toprağa verilecek.

Öte taraftan bu sene ata Hajdin ile oğlu Sead Hukic de toprağa verilecek genosit kurbanları ortada arazi alıyor.

Srebrenitsa'da ne oldu?

Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birliklerince engelleme edilmesinin arkası sıra Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan taharri memuru polis Boşnaklar, hâlâ sonraları Sırplara konfirmasyon edildi.

Kadın ve evlatların Boşnak askerlerin kontrolündeki alana ulaşmasına müsaade verici Sırplar, minimum 8 bin 372 Boşnak beyi ormanlık alanlar, fabrikalar ve depolarda katletti. Katledilen Boşnaklar, dolgun mezarlara gömüldü.

Savaşın arkası sıra kayıpları hatırlamak düşüncesince başlatılan çalışmalarda, dolgun mezarlarda cesetlerine erişilen kurbanlar, etiket tespitinin arkası sıra rastgele sene 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda planlı törenle toprağa veriliyor.

Potoçari Anıt Mezarlığı'nda 6 bin 671 genosit kurbanının mezarı bulunurken bu sayı, 11 Temmuz'da 6 bin 721'e yükselecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ