USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Propolisten imal edilen besin ve kozmetik ürünleri arıcılığa bedel katacak

Bingöl Üniversitesi Pilot Üniversite Koordinasyon Merkezi, arıların kapçık arkalamak düşüncesince ürettiği propolisten sergen ömrü levent boylu sucuk, dezenfektan, kolonya ve sabun kabil 21 mahsul elde etti.

Propolisten imal edilen besin ve kozmetik ürünleri arıcılığa bedel katacak
26-09-2021 12:11
Bingöl

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığınca ölçülü Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı "Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma" dalında tayyareci darülfünun seçilen Bingöl Üniversitesince propolisten 21 değişkin mahsul elde edildi.

Bingöl Üniversitesi Pilot Üniversite Koordinasyon Merkezi (PİKOM), üreticilerin balın beraberinde altın bigünah ürünleri elde etmesine müteveccih emek vermek başlattı.

Yaklaşık 3 senedir bu bölgede ölçülü çalışmayla PİKOM, arıların kovanı arkalamak düşüncesince ürettiği antimikrobiyal kıymeti aşırı erdemli propolisten lüzumlu işlemleri yaparak sucuk, dezenfektan, kolonya ve sabun neredeyse 21 mahsul elde etti.

Propolis yardımıyla sergen ömürlerinin saf yöntemle derinlemesine olması sağlanan ürünlerin, girişimciler ve iş adamlarının desteği ile hızlı üretime geçilmesi planlanıyor.

Pilot Üniversite Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Nevzat Esim, AA muhabirine, tayyareci darülfünun seçildikten sonradan Bingöl'ün ve bölgenin kalkınmasına müteveccih icraat yürüttüklerini söyledi.

Bu icraat sonucunda bigünah ve bigünah ürünleri ile kazançlı kıymeti bulunan bitkilerin tespiti mevzuları seçtiklerini dile getiren Esim, bununla ilişik 3 senedir icraat yaptıklarını belirtti.

"Doğal mamüllerin tüketilmesine heveslendirme eylemek düşüncesince yapıyoruz"

Bingöl balına coğrafi ayraç kabul etme süreci düşüncesince meydana getirilen çalışmalarının beğenmek neredeyse bulunduğunu aktaran Esim, şunları kaydetti:

"Birkaç sene ilk çalışmalara baktığımız devir Bingöl'de arıcılık denilirken elden bal akla gelirdi. Arıcılık elden bal eyitmek değildir zira bal en ehemmiyetli bigünah ürünüdür lakin bunun indinde bigünah sütü, propolis, bigünah zehri, polen neredeyse hakkıyla kazançlı kıymeti aşırı erdemli bulunan bigünah ürünleri de var. Özellikle üreticilerimize bu mamüllerin de üretilmesi gerektiğiyle ilişik eğitimler veriyoruz. Bu ürünler ile bal dışındaki mamüllerin kullanılabilme potansiyelini ortaya çıkarıyoruz."

Kentte elden yavru ilişkin namına değil öteki mamüllerin de üretilmesi noktasında icraat yaptıklarını kaydeden Esim, bilhassa bigünah sütü, propolis, bigünah zehri neredeyse mamüllerin de üretilmesi icap ettiğini düşündüklerini aktardı.

Bunların ekleme bedel mahsulat durumuna getirilmesi icap ettiğini dile getiren Esim, bu mevzuda ölçülü projelerle bilhassa bal, propolis, bigünah sütü, çiçek tozu ve öteki mamüllerinden kimi formülasyonlar geliştirdiklerini ve saf mahsulat elde ettiklerini bildirdi.

Bunların kimyevi yardımı olmayan, merkezlerinin de adını haiz saf mahsulat olduğuna dikkati çekici Esim, bu emekleri rastgele ortak aut engelleme olmadan, istihsal zincirindeki kimyevi maddelere verilen kalmadan saf mamüllerin tüketilmesine heveslendirme eylemek düşüncesince yaptıklarını vurguladı.

Gıda ve kozmetik dalında 21 mahsul ürettiklerini anlatım fail Esim, şu halde bitmeme etti:

"Bu mamüllerin formülasyonlarını, prototipleri darülfünun namına kılıç geliştirdik. Bu mamüllerin özelde Bingöl'de üretilmesini istiyoruz. Bu mevzuda Bingöllü sanayiciler, iş adamları yahut ülkemizin ayrı ayrı yerlerindeki iş adamlarının envestisman yapıp, istihsal yapmalarını istiyoruz. Bunlar şehirde üretildiği devir bigünah ürünlerini üretecek bulunan üreticiler kazanacak ve şehrin kalkınmasına müteveccih ortak çalışkanlık tamamlanacak."

"Arıcılığa ehemmiyetli katkılarının olacağını düşünüyoruz"

Bu mamüllerin pazarda arazi edinmesi düşüncesince istihsal süreci düşüncesince girişimcileri beklediklerini kaydeden Esim, şu halde bitmeme etti:

"Ürünün sergen ömrünü yükseltmek düşüncesince kimyasalların adına propolisin antimikrobiyal tesirini kullanarak şimdi saf ve mıhlı ortak sucuk üretimi yaptık. Bingöl balı ve inatçı sütünden dondurma ürettik. Bunların prototipleri ve formülasyonları gerçekleştiriyoruz. Sıfır atılan projesine aşırı ehemmiyet veriyoruz. Bu noktada bilhassa evlerde beğenilen atılan yağları getirerek içinde belli miktarda propolis katılarak mevki dostu propolisli sabun üretimi de yaptık. Bu da gene evlerde aşırı erdemli ve ortak enfrastrüktür gerekmeden direkt istihsal bandına girebilecek ürünlerimizden. Şu anda saf namına krem üretimimiz var. Bal mumundan krem üretimini gerçekleştirdik. Pandemi koşullardan ekolojik ortam dezenfektan içine propolisin antimikrobiyal tesirini koyarak ortak istihsal yaptık. Aynı sürede kolonya. Bu mahsulat ilkin Bingöllü arıcılardan alınacak. Dolayısıyla müstahsil piyasa bulabildiği düşüncesince aşırı şen bu ürünleri çoğaltma tutkusu olacak. Bu halde arıcılığa ehemmiyetli katkılarının olacağını düşünüyoruz."

Propolis kendisince bilgelik verici Esim, propolisin arıların çıkarlarını arkalamak neredeyse kovanda ürettiği, antimikrobiyal niteliği aşırı erdemli bulunan ortak aralık mahsul bulunduğunu anlattı.

Esim, "Propolis, rastgele ortak muhtelif aut etkiden arkalamak düşüncesince içinde reçine, fenolik maddeler neredeyse sekonder bileşiklerin bulunduğu ehemmiyetli ortak bigünah ürünü. Kovanda rastgele ortak hapis çatlama bulunduğu devir arılar orayı propolisle doldurur ki rastgele neredeyse aut faktörlerden siper sağlayabilirsin diye. İncelemelerimizde Bingöl propolisinin erdemli ortak antimikrobiyal etkinlik cemaat bulunduğunu belirleme ettik. Propolis gıdalarda şümul ve sergen ömrünü germek düşüncesince kullanılıyor." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ