USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Putin, çatı paha uygulanırsa Rus erke kaynaklarının sevkiyatını durduracaklarını söyledi

Rusya Devlet Başkanı Putin, "Eğer türbini verirseniz Kuzey Akım’ı ferda faaliyete geçiririz. Ama vermiyorlar. Çok sayıda Avrupa ülkesi, güzeşte on senelerde ve yüzyıllarda bulunduğu kabilinden ahit de sömürgeciliğe bitmeme ediyor." dedi.

Putin, çatı paha uygulanırsa Rus erke kaynaklarının sevkiyatını durduracaklarını söyledi
07-09-2022 14:02
Moskova

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, G7 ve Avrupa Birliği’nin Rus alan yağı ve gaz ürünlerine çatı eder yürütüm projelerine reaksiyon göstererek, “Eğer sözleşmelerimize ve çıkarlarımıza karşıt olursa petrol, gaz yahut kömür, tek nesne göndermeyiz. Batı bizlere şartlarını yazdırım edebilecek konumda değil, mantık düşünsünler.” dedi.

Putin, Vladivostok’ta planlı Doğu Ekonomi Forumu’nda Çin Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi Başkanı Li Zhanshu, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Moğolistan Başbakanı Luvsannamsrai Oyun-Erdene ve Myanmar'ın askeri önderi General Min Aung Hlaing’in katılmış bulunduğu celsede konuştu.

Rusya’nın enerjiyi müşterek tabanca kendisine kullandığına müteveccih suçlamaları benimseme etmediklerini tamlayan Putin, “Bu mükemmel müşterek saçmalık. Bize mevrut istem doğrultusunda gaz irsal ediyoruz. Eğer türbini verirseniz Kuzey Akım’ı ferda faaliyete geçiririz. Ama vermiyorlar.” dedi.

Putin, Ukrayna’nın, toprakları üstünden Avrupa’ya revan Rus gazının antre noktalarını kendisinin azalttığını, Yamal-Avrupa hattını ise Polonya’nın kapattığını söyledi.

Almanya’da Kuzey Akım 2’nin açılması düşüncesince protestolar yapıldığına ayraç fail Putin, “Tüketicilerin bu talebini paylaşıyoruz, elden ferda hattı faaliyete geçirebiliriz fakat Kuzey Akım 2’ye müteveccih yaptırımları tığ uygulamıyoruz. Amerikalıların baskıları yüzünden yaptılar. Eğer icabında Kuzey Akım'ı faaliyete geçirebiliriz.” niteleyerek konuştu.

Putin, G7 ve Avrupa Birliği’nin (AB) Rus alan yağı ve doğal gazına çatı eder infaz etmek istemesini eleştirerek, şunları söyledi:

“(Tavan fiyat)Avrupa da engelleme peyda etmek nerede ise evren pazarlarında şimdi müşterek tomar eder artışına sefer anahtar ayrıksı müşterek saçmalık. Tümüyle ahmakça müşterek adım. Eğer sözleşmelerimize ve çıkarlarımıza karşıt olursa petrol, gaz yahut kömür, tek nesne göndermeyiz. Batı bizlere şartlarını yazdırım edebilecek konumda değil, mantık düşünsünler.” ifadelerini kullandı.

Putin, ABD’nin öz gazını Rus gazına layıkıyla aşırı şimdi fiyatlı müşterek biçimde Avrupa’ya feda etmek istediğini laflarına ekledi.

"Avrupa sömürgeciliğe bitmeme ediyor"

Ukrayna’dan sevkiyatı meydana gelen tahılın az şimdi tümünün Avrupa’ya gittiğini özetleyen Putin, “Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı kapsamında Ukrayna’dan revan 87 hububat iki canlı geminin yalnızca 2 tanesi Afrika’ya gitti. Geriye kalanı Avrupa’ya irsal edildi.” niteleyerek konuştu.

Putin, Avrupalı devletlerin hububat krizinde sömürgeciliğe bitmeme ettiklerini belirterek, “Çok sayıda Avrupa ülkesi, güzeşte on zamanlarda ve yüzyıllarda bulunduğu kabilinden çağ de sömürgeciliğe bitmeme ediyor. Gelişmekte bulunan devletleri kandırdılar ve kandırmaya bitmeme ediyorlar.” dedi.

Avrupa’nın bahis konusu yaklaşımı dolayısıyla toptan besin krizinin derinleşeceğini vurgulayan Putin, “Bu yönde revan hububat ve gayrı gıdaların rotasını sınırlamayı kullanmak gerekiyor. Bu mevzuyu banko Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile danışma edeceğim.” halinde konuştu.

Rus ekonomisi ve Zaporijya Nükleer Santrali’nde durum

Putin, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (UAEA) Zaporijya Nükleer Santrali’ne bağlı hazırladıkları tutanağa da değinerek, “Her ne derece Amerika ve Avrupa’nın baskısı altında santrale müteveccih saldırıların Ukrayna çeşidinden geldiğini söyleyemeseler caba UAEA tutanağına güveniyorum. Bizim orada askerlerimiz mevcut kendimize mi hamle yapacağız? Saçmalık." ifadesini kullandı.

Liz Truss’un İngiltere’nin dünkü Başbakanı olma dönemini değerlendiren Putin, “İngiltere’deki şef seçimi, demokratik prensiplerden enine boyuna uzak. Önceki yasama kurulu seçimlerini elde eden tümen çerçevesinde gerçekleşiyor ve İngiliz halkı hükümet değişikliğinde toprak almıyor.” dedi.

Rusya'nın, Batı'nın ekonomik, mali ve teknolojik saldırganlığıyla gönül rahatlığı karşıya kaldığını özetleyen Putin, şu biçimde konuştu:

"Rusya'nın döviz ve para piyasaları denge kazandı, şişkinlik düşüyor. İşsizlik payı yüzdelik 4'ün altında, zamanı az seviyede. Girişimciler de engelleme peyda etmek nerede ise ekonomiye bağlı tahminler ve değerlendirmeler bundan sonra aşırı şimdi iyimser. Ekonomik gidiş umumi kendisine denge kazandı. Ancak elbette ki kimi sektörlerde ve bölgelerde, ülkedeki kimi işletmelerde, ilkin de Avrupa'ya dış satım karşıcı yahut ürünlerini oraya tedbir edenlerde mesail görüyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ