USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Putin: “İstanbul’daki Rusya-Ukrayna müzakerelerinde ciddi bir tekâmül kaydedildi”

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Rusya'nın başkenti Moskova'da mülaki Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'daki askeri operasyonların sürmesine karşın müzakere kapısını her daim açıkça tuttuğuna özen çekerek, “İstanbul'daki Rusya-Ukray

Putin: “İstanbul’daki Rusya-Ukrayna müzakerelerinde ciddi bir tekâmül kaydedildi”
26-04-2022 21:44

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'i Rusya'nın başkenti Moskova'da mevcut Kremlin Sarayı'nda ağırladı. Guterres'in talebi doğrultusunda gerçekleşen mülakat kısaca 1 sayaç sürdü. Donbass Bölgesi'nde sivillere huzur genosit uygulandığını savunmaya bitmeme fail Putin, “Rusya'nın Ukrayna'da Donbass'ta askeri operasyonuyla ait endişelerinizi biliyorum. Bugünkü konuşmamızın merkezinde bu olacağını düşünüyorum. Bu bağlamda, kâffesi probleminin darbeden sonraları ortaya çıktığını açıklamak isterim. 2014'te Ukrayna'da meydana getirilen anayasaya karşıt bir darbedir. Kiev yetkililerinin bu problemi askeri yollarla çözmeye müteveccih bir bambaşka liyakatsiz girişiminden sonra, Minsk Anlaşmaları ismi sunulan bambaşka bir etaba geldik. Bu, Donbass'taki hali barışçıl bir halde nakız girişimidir. Ancak ne efsus ki bizim düşüncesince 8 sene süresince orada canlı insanoğlu menfaatlerini bir ablukanın içre buldular. Kiev yetkilileri bu alanı kuşatma dibine aldıklarını duyurdu. İlk ilkin reddettiler yemeden içmeden ondan sonra bunu söylemekten çekinmediler ve bu alana askeri baskıyı sürdürdüler” dedi.

Putin, Donetsk ve Luhansk düşüncesince Kosova örneğini verdi

Guterres'in, Rusya'nın Ukrayna'ya müteveccih askeri operasyonlarını “işgal” kendisine tanımlaması üzerinde Putin, Uluslararası Adalet Divanı'nın “toplumların özlük kaderlerini atama hakkı” maddesine atıfta bulunarak, “Bu karara layıkıyla rastgele bir devlet, merkezi devlete egemenliğini anons ederken müracaatta mevcut kazanmak durumunda değil. Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti de bu emsale isnaden egemenliklerini anons ika kendince sahiptir. Batılı muhaliflerimizde karışma kazanmak neredeyse nice iklim Kosova hesabına bunu yaptı. Biz de aynısını Donbass'taki cumhuriyetler düşüncesince yaptık. Biz bunu yaptıktan sonraları onlar bizlere ricada bulundular. Onlara huzur askeri paradigma eylem yürüteç (Kiev yönetimi) ülkelere huzur askeri iane talebinde bulunuldu. Bu BM sözleşmesine akıllıca halde yapıldı. Rusya, Donbass'taki şahıslara muteber soykırıma huzur Donetsk ve Luhans Halk Cumhuriyetlerini tanımaya zorlandı. Rusya'nın BM Tüzüğü mucibince hususi bir askeri paradigma eylem başlattı” dedi.

“Mariupol'deki durumun feci neticeleri mevcut yemeden içmeden orada harp sona erdi”

Rusya'nın Ukrayna'daki operasyonlarındaki gündemden düşmeyen Mariupol kenti kendince da mütekellim Putin, “Orada gidiş komplike ve feci yemeden içmeden esasta arbede kalmadı. Yaklaşık bin 300 Ukraynalı er tasdik oldu. Hatta elan fazlası. Yaralılar da mevcut yemeden içmeden vaziyetleri iyi. Tam teşekküllü kendisine doktorlarımız çeşidinden otama ediliyorlar. Azovstal fabrikası ağız ağıza ablukaya alındı. Ancak buraya bir paradigma eylem düzenlemiyoruz. Ukrayna çeşidinden burada sivillerin bulunduğuna değgin izahat duyuyoruz. Ukrayna askerleri sivilleri ya başıboş bırakıyor ve ya Suriye'deki yıldırıcı gruplar kabilinden sivil polis polis nüfusun arkasına saklanıyor. Yapılması en dobra bilinçlilik sivillerin çıkışını sağlamak. Bu en emeksiz şey” ifadelerini kullandı.

“Müzakerelerden vazgeçmiyoruz”

Rusya'nın askeri operasyonlarını sürdürmesine karşın müzakere kapısını daim bariz tuttuğuna özen çekici Putin, “Askeri harekatın bitmeme etmesine rağmen, diplomatik yolda da anlaşmalara varabileceğimizi umuyoruz. Müzakerelere bitmeme ediyoruz. Bundan vazgeçmiyoruz. Ukrayna, Kırım ve Donbass mevzularını mevki başkanları düzeyinde tartışmayı öneri etti yemeden içmeden asayiş hesabına anlaşmalar olmaksızın kararlar alınamaz” dedi.

“İstanbul'daki Rusya-Ukrayna müzakerelerinde ciddi bir aksiyon kaydedildi”

İstanbul'da gerçekleşen Ukrayna-Rusya müzakerelerinde bir paradigma kararlar alındığını yemeden içmeden elden peşi sıra Bucha vakası kabilinden bir provokasyonun yırtık verdiğini korumak için çaba sarfeden Putin, “İstanbul'daki Rusya-Ukrayna müzakerelerinde ciddi bir aksiyon kaydedildi. Ancak ne efsus ki bu anlaşmalara varıldıktan ve müzakerelerin devamı düşüncesince amelî şerait tevlit niyetimizi ortaya koymamıza karşın Bucha'da bir provokasyonla huzur karşıya kaldık. Biz bu provokasyonun kimin tertiplediğini, ne anahtar ve insanlarla çalışıldığını biliyoruz. Ukraynalı müzakere heyetinin toy bir çözüme bağlı tutumları bundan böyle acıklı bir halde değişti” sanarak konuştu.

“BM, Rusya ve Ukrayna ortada değini grubu oluşturulmalı”

Putin'in peşi sıra yalan meydan Guterres ise, Ukrayna'da BM'ye gerekseme duyulduğunu söyleyerek, “Rusya'nın bir geçenek oluşturulduğunu duyurduğu, Ukrayna'nın bambaşka bir geçenek oluşturulduğunu duyurduğu bir paradigma durumla huzur karşıyayız. Durum anca ki uygulamada uygulanmıyor. Bu koridorların sansasyonel olabilmesi düşüncesince BM, Rusya ve Ukrayna ortada değini grubu oluşturulmalı. Böylece on paralık kimsenin bu koridorların oluşturulmasından gocunmak düşüncesince bir bahanesi olmasın” dedi.

Guterres'ten Mariupol düşüncesince eş emek vermek çağrısı

Ukrayna'nın Mariupol kentindeki bir hale yer veren Guterres, “Mariupol'e ulaşınca baş döndürücü enli bir meydan bulunmayan edildi. Birçok insanoğlu orada güç halde kalıyor. Şehri vazgeçme kılmak istiyorlar. Biri Rusya'ya kullanmak istiyor öbürü Ukrayna çeşidinden arama edilen alana kullanmak istiyor. Uluslararası Kızılhaç Komitesi ile beraberce bu kişilerin tahliyesini yapmak neredeyse Rusya ve Ukrayna yetkilileriyle çalışmaya başkaca kâffesi kaynaklarımızı kullanmaya hazırız. Bu elan etraflıca bir proses olacak. Belirli ortaklaşa iş biçimleri oluşturmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Erhan Altıparmak

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ