USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Putin: 'NATO’nun doğuya daha çok ilerleyişi kabul edilemez'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, düzenlemiş olduğu 2021 yılsonu toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplayarak, “NATO'nun doğuya daha çok ilerleyişi kabul edilemez” dedi.

Putin: 'NATO’nun doğuya daha çok ilerleyişi kabul edilemez'
23-12-2021 16:20

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2001 yılından buyana düzenlemiş olduğu matbuat toplantısında bu sene da ehemmiyetli açıklamalarda bulundu. Geçtiğimiz sene Covid-19 salgını dolayısıyla gazetecilerin sorularını genel ağ yayını üstünden cevaplayan Putin, bu sene ise toplantıyı PCR testinden sabık 507 iletişim araçları mümessili ile beniz yüze gerçekleştirdi.

Kremlin Sarayı'nın tarafındaki Manej Sergi Salonu'nda meydana getirilen derinti önceleri enli düzenlilik önlemleri alınırken akredite edilen gazeteciler, yetkililere olumsuz etkili 3 ayrı PCR testi gösterdi. Salona tahsil edilen gazeteciler peçe ve toplumsal ara kuralına gereğince yerleştirildikten sonraları programın moderatörü Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, toplantıyı başlattı.

Gazetecilerin Putin'e yönelttikleri önce soru, Rusya'daki kazançlı gelişmeler olurken Putin, ülkedeki ekonominin ilerlemesinden bahsederek, "Ekonomimiz zorluklarla ve zorunlu sınırlamalarla karşılaştı. Fakat G20 devletleri engelleme dünyanın sağlam aşırı kaslı ekonomisine nazaran şoklara gönül rahatlığı aşırı daha mücehhez olduğumuzu gördük. 2021 senesinde GSYİH büyümesini yüzdelik 4,5 adına bekliyoruz. Rus halkının belirgin gelirlerindeki artma yüzdelik 3,3 oldu. Ülkenin aut borcu ise yüzdelik 4'e geriledi. Ülkenin arsıulusal rezervleri 625,5 bilyon dolara ulaştı. Tüm bunlar ekonomimizin kararlı bulunduğunun işaretidir" dedi. Putin başkaca ülkedeki aylaklık rakamlarının yüzdelik 4,4 olmasının beklendiğini de laflarına ekledi.

146 Milyon Rusya düşüncesince ehliyetli eş popülasyon değil

Her fırsatta iklim nüfusunun artarak çoğalması icap ettiğini savunarak popülasyon artışına ilişikli politikalar geliştiren Rus lider, iklim nüfusunun ehliyetli olmadığını söyleyerek, "Ülkemizde ahiret yolculuğu oranında artma gözlemleniyor. Bu en ehemmiyetli sorunlardan birisi ve popülasyon bilimsel manada gönül rahatlığı karşıya olduğumuz en ehemmiyetli görevlerden birisi biçimine geldi. 146 milyon bu denli enli topraklar düşüncesince yetersiz. Şuan emek vermek yaşamının süresince bulunan 81 milyondan az buçuk daha fazla fazla insanımız var. 2024 ve 2030 yıllarına denli bu sayıyı ağırbaşlı biçimde arttırmamız gerekiyor. Bu kazançlı gelişme düşüncesince en ehemmiyetli faktörlerden biridir" dedi.

Sürü bağışıklığı payı yüzdelik 59,4'e ulaştı

Ekonomik ve toplumsal mevzularla ait soruları cevaplarken ülkedeki Covid-19 salgınına ilişikli de mütekellim Putin, ülkedeki derinti muafiyet oranının yüzdelik 80'lere kavuşması icap ettiğini söyleyerek, "Rusya genelinde güneş tacı virüse gönül rahatlığı derinti bağışıklığı payı yüzdelik 59,4'e ulaştı. Yüzde 80 düzeyinde eş derinti muafiyet düzeyine ihtiyacımız var. 2022 yılının önce çeyrek böylecene yahut ikinci çeyreğinde bu muafiyet seviyesinin yüzdelik 80'e ulaşmasını bekliyorum" dedi. Ülkedeki Covid-19'a gönül rahatlığı geliştirilen aşılara gönül rahatlığı olanlara hürmet duyulması icap ettiğini de tabir fail Putin, "Onlara hürmet duyulması gerekiyor. Mesele banko rastgele eş politik iradeyle ilgili değil. Mesele, el kuvvetinin gelişigüzel devir reaksiyon kuvvetine eşittir: Baskı hazırlamaya başladığınızda, bizim halkımız doğrudan bu edisyon arzusunu giderilmiş etmenin yollarını bulur" dedi.

Salgınla mücadelede semt başkanlarının aldıkları sorumlulukları ölçüm fail Putin, "Rusya'daki salgınla mücadelede kâffesi semt başkanları ehemmiyetli sorumluluklar aldılar. mühim kararlar almaktan çekinmediler, Bakanlar Kurulu da tahsil edilen kararlar üstüne onlara dayanaklık etmek verdi" halinde konuştu. Ülkeler çeşidinden geliştirilen aşıların aykırı adına tanınması icap ettiğini korumak için çaba sarfeden Putin, "Aşılar aykırı adına tanınmadan ve kâffesi dünyaya beklenir bulunan en çabuk biçimde ve en faziletkâr oranda dağıtılmadan, Covid-19 sorunuyla global kurda başa çıkamayız. Bu halde insan gelişigüzel devir bununla yaşayacak ve iri zayiat verecek" ifadelerini kullandı.

"Ukrayna'da olanlara gönül rahatlığı tepkisiz kalamayız"

Ukrayna'daki iç savaşın başladığı 2014 yılından sonraları Kırım ve Donbass Bölgesi ile ait kişi adımlarından bahseden Putin, "Kırımlıları korumayı reddetmemiz imkansızdı. Kırım'ın Rusya'ya bağlanacağı kimsenin aklına gelmezdi. Bizim gördüğümüz şu ki Ukrayna hükümeti Donbass'a gönül rahatlığı dünkü eş askeri operasyonun hazırlıklarını yapıyor. Rusya'ya ise buna karışma etmemesi çağrısı yapıyorlar. Görünen o ki Ukrayna hükümetine dünkü tabanca sistemleri hazırlık edilirken bizim buna aldırış etmememiz, bakışlarımızı ayrıksı yöne çevirmemiz isteniyor, Ukrayna'da radikallerin elbette davrandığına aldırış etmememiz isteniyor. Bunlara gönül rahatlığı tepkisiz kalamayız" halinde konuştu.

"Rusya'yı abluka etmek emeksiz eş iş değil fakat dünkü askeri üsler gelişigüzel yerde ortaya çıkıyor"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, NATO ve ABD'nin ülkesini çevrelemeye çalıştığını söyleyerek, "Rusya'yı abluka etmek emeksiz eş iş değil fakat dünkü askeri üsler gelişigüzel yerde ortaya çıkıyor. Doğuda, güneyde, kuzeyde ve denizde de dünkü tabanca sistemleri kuruluyor. Batıda daha da fazla. Ama bizimki denli eş alanı abluka etmek aşırı çetince eş görev" dedi. NATO'nun doğuya ilerlememe üstüne çıkarlarını aldattığını da korumak için çaba sarfeden Putin, "1990'larda NATO doğuya ilerlemeyeceği üstüne Rusya'ya gır verdikten sonraları Rusya açıkça aldatılmış oldu" halinde konuştu.

"Rusya ve Çin, kolektif faziletkâr teknolojili silahlar geliştiriyor"

Batının kendilerine müteveccih tehditlere gönül rahatlığı Çin ile beraberce durum aldıklarını tabir fail Putin, "Güvenlik dalında Çin ile ortaklaşa iş yapıyoruz. Çin ordusu ehemmiyetli seviyede en kaslı tabanca sistemleriyle donatılmıştır. Hatta birtakım faziletkâr hassasiyetli silahları beraberce geliştiriyoruz. Çin ve Rus ordusu ortada işbirliğini geliştiriyoruz. Ortak tatbikatlar, kolektif meydana gelen arsıulusal kalaba oyunları, kükremek ve havada kuma devriyeler. Rusya ve Çin ortada enli şümullü ciddi eş iştirak var. Bu kuma icraat hem Rus bununla beraber Çin halkının yararınadır ve arsıulusal arena düşüncesince abra unsurudur" dedi. Putin başkaca Rusya ve Çin arasındaki ciddi iştirak ve ilişkileri, "Tarihte emsali sıfır eş ortaklık" adına değerlendirdi.

"Biz değil Batı güvence vermeli"

ABD'li eş gazetecinin, Moskova'nın Ukrayna'ya yahut ayrıksı rastgele eş hükümran devlete gönül rahatlığı saldırmazlık üstüne ne güvence edebileceği ile ait sorusunu cevaplayan Rus şef Putin, "Biz ABD Birleşik Devletleri sınırlarına mı geldik? yahut İngiltere sınırlarına mı geldik? Onlar bizim sınırlarımıza geldiler. Şimdi de diyorlar ki NATO, Ukrayna'da olacak. Yani sistemlerini Ukrayna'ya kuracaklar. Benden güvence istiyorlar. Bize güvence vermelisiniz ve senelerce susmalısınız" niteleyerek cevapladı. Putin sözlerinin devamında Rusya'nın eylemlerinin müzakerelere ilişikli değil, güvenliğini sağlamaya müteveccih olacağını duyurarak, "ABD sınırları yakınına roket mi yerleştiriyoruz? Hayır. Füzeleriyle evimize mevrut ABD Birleşik Devletleri, evimizin eşiğindeler. Açık ve belirgin biçimde NATO'nun doğuya daha fazla fazla ilerleyişi kabul edilemez. Rusya'nın eylemleri tarihî perspektife isnaden müzakerelere değil güvenliğini sağlamaya müteveccih olacak" niteleyerek konuştu.

Erhan Altıparmak
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ