USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Putin'den Kıbrıs sorunu' açıklaması

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın Kıbrıs hastalığına adaletli ve uygulanabilir birlikte hal bulunmasından yana bulunduğunu belirterek, "Doğu Akdeniz ve Libya dair önde mevrut AB devletleri ve Türkiye de engelleme peyda etmek kadar hepsi taraflarla dek halindeyiz" dedi.

Putin'den Kıbrıs sorunu' açıklaması
08-12-2021 21:29

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, Rusya'nın Soçi kentinde eş araya geldi. İki yurt ilişkilerinin ele alındığı görüşmeden sonradan liderler gazetecilerin karşısına geçerek gündeş mevzulara ilişkin açıklamalarda bulundu. Rusya Devlet Başkanı Putin, Rusya ile Yunanistan'ın 2022-2024 yılları arası eş aksiyon planı çerçevesinde tecim ve teşrikimesai anlaşmalarına imza attığını söyledi. Putin, Yunanistan'ın saf kavara ihtiyacının yüzdelik 40'ından fazlasını kendilerinin karşıladığını hatırlatarak TürkAkım borazan hattı üstünden Yunanistan'a saf kavara sevkiyatlarını yüzdelik 12 arttırarak 3 bilyon metreküpe çıkardıklarını anlatım etti.

"Kıbrıs konusunu etüt ettik"

Rusya önderi Putin, Miçotakis ile görüşmesinde Kıbrıs konusunu etüt ettiklerini söyleyerek Rusya'nın Kıbrıs mevzusundaki yaklaşımından bahsetti. Putin, "Kıbrıs sorunu üstüne Rus tarafının BM Güvenlik Konseyi'nin kararlarıyla belirlenen ve Kıbrıs'ta dü bölgeli, dü toplumlu, biricik arsıulusal türel statülü eş federasyon kurulmasını öngören arsıulusal türel çerçeveler kapsamında her insanın benimseme edeceği, adaletli ve uygulanabilir eş hal aranmasına desteğimizi eş defa elan doğrulama ettik" dedi.

"NATO, Rusya'yı hasmı anons ediyor"

Rusya önderi Putin, NATO ile ilişik mesajlar da verdi. NATO'nun Rusya'ya müteveccih yaklaşımlarını eleştiren Putin, "NATO, eş askeri blok. Maalesef NATO bloğu, Rusya'ya dirlik açık açık eş cepheleşme politikası izliyor. Moskova'daki NATO temsilciliğini kapatmamıza biçim açan İttifakın diplomatlarımızı uç dışı ika eylemi, bu oluşumun bizlere dirlik düşmanca davranış ortamında yaklaştığını gösteriyor. NATO, Rusya'yı hasmı anons ediyor. Bunda güzel eş obje yok. Biz cepheleşme istemiyoruz ve bu manada Yunanistan'ın çerçeveleme görevi oynayacağını umuyoruz" dedi. Yunanistan'ın Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyesi bulunduğunu hatırlatan Putin, "Yunanistan'ın muhtelif yapılarda toprak alması, düet ilişkileri geliştirmemizi göz boncuğu devir engellemedi ve gelecekte de hakeza olacağını umuyorum" biçiminde konuştu. Amerika Başkanı Joe Biden ile cemaziyelevvel tün ezanı bitirdikleri etüt üzerine bilim verici Putin, "Rusya ve ABD, düzenlilik sorunlarının çözümü düşüncesince eş eş çatı oluşturacak" derken, görüşmenin açık, şümullü ve olumlu geçtiğini söyledi.

"NATO'nun doğuya ilerlemesi kırılan eş konu"

Ukrayna'nın NATO'ya alınması ihtimaline müteveccih görüşlerini aktaran ve NATO'yu doğuya inkişaf üstüne eleştiren Putin, "Rusya, Ukrayna'nın NATO üyesi olma ihtimalinden ide duyuyor, çünkü o ülkeye ittifakın silahları konuşlandırılacak. NATO'nun Ukrayna'yı kapsayacak halde doğuya akıllıcasına genişlemesi, Rusya'nın güvenliği düşüncesince akıbet etap kırılan eş konu. Bu, mutedil vadede ve ayrıca mühim perspektifte Rusya'nın güvenliğinin en ehemmiyetli hususlarından biri. Elbette gelişigüzel ülke, kendisi düşüncesince en akla yatkın düzenlilik ölçü alternatifini seçilmiş hakkına sahip. Ancak bambaşka devletlerin çıkarlarına ve güvenliğine dokunca vererek yapılmamalı" dedi.

"NATO altyapısı mübrem adına sınırlarımıza yaklaştı"

Putin, "Şimdiye genişliğinde on seneler süresince endişelerimiz üzerine daima konuştuk ve bunun yapılmamasını istedik ve endişelerimizin en azından bu posta duyulacağını kestirim ediyoruz. NATO altyapısı mübrem adına sınırlarımıza yaklaştı ve demin Polonya ve Romanya'da roket defans sistemleri görüyoruz. Ukrayna'nın NATO'ya alınması halinde, aynısının Ukrayna topraklarında da yaşanacağını kestirim kılmak düşüncesince gelişigüzel çeşit dayanağa sahibiz. Bunu nite düşünmeyiz, orada meydana gelenleri umarsızca bağlı kızarmak bizim açımızdan kabahat dokuma fail eş eylemsizlik olurdu" ifadelerini kullandı.

"Doğu Akdeniz ve Libya hikayelerinde Türkiye ile etüt halindeyiz"

Miçotakis ile Doğu Akdeniz ve Libya mevzularını da ele aldıklarını kail Putin, "Libya engelleme Doğu Akdeniz hikayelerinde detaylıca görüştük. Libya'da iç siyasal süreçle ilişik seçimlerin ilkin belirlenen tarihlerinde yapılmasının ülkede istikrarın önünü açacağı gerçeğinden cereyan ediyoruz. Bu mevzuda önde mevrut AB devletleri ve Türkiye de engelleme edinmek az daha topu topu taraflarla değini halindeyiz. Umarım burada her insanın çıkarını koruyacak derinliğine vadeli istikrarı sağlayacak hal bulunur. O alanda çıkan topu topu ağır sorunlara diyalog kanalıyla hal bulunması icap ettiğini düşünüyoruz. Yunan tarafı da bu niyette. Rusya buna gelişigüzel çeşit desteği verecek ve bunun uğrunda eş bariyer görmüyor" dedi.

Erhan Altıparmak

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ