USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Reklamın Türkiye Ekonomisine Katkısı Araştırması'nın neticeleri açıklandı

Dijital Pazarlama İletişimi Platformu (DPİP) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Pura, "Dinamo tesiri bulunan seçilmiş reklam sektörümüzün faziletkâr faiz potansiyeli değerlendirilerek, sürdürülebilir pozisyona getirilmelidir." ifadesini kullandı.

Reklamın Türkiye Ekonomisine Katkısı Araştırması'nın neticeleri açıklandı
30-11-2021 14:46
İstanbul

Reklamverenler Derneği (RVD), Reklamcılar Derneği (RD), İnteraktif Reklamcılık Derneği (IAB) ve Mobil Mecralar Araştırma Pazarlama ve Reklamcılık Derneği (MMA) kabilinden kurulan DPİP'in meydana getirdiği Reklamın Türkiye Ekonomisine Katkısı Araştırması'nın neticeleri DPİP Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Pura, reis bey yardımcıları Ayşen Akalın ve Volkan İkiler'in katılmış olduğu matbuat toplantısı ile açıklandı.

Pura, programın açılışında yatığı konuşmada, Reklamın Türkiye Ekonomisine Katkısı Araştırması'nın önemine aksan yaparak, şunları kaydetti:

"Bu düzentileme Türkiye'de önce ve tek. Çok kayırma var. Herkese aşırı teşekkürname ediyorum fakat bilisin ki bunun sürdürülebilirliği esastır. O manada tığ ahit derneklerimizde fariza meydan halis muhlis kardeşlerimize deriz ki ferda da aranıza katılacaklara önce aşılayacağınız madde bu olmalıdır ki bu sürdürülebilsin. Çünkü bu bu piyasanın ismi yok, o manada bu raporun yayımlanmasından sonradan Türk Reklam Sektörü'nün isminin tescilleneceğini düşünüyorum."

Türk Reklam Sektörü'nün daima hayallerinin ve hedeflerinin bulunduğunu tamlayan Pura, "Tevazuya da ister yok. Bunların bütünü gerçekleşti. Bundan sonrakiler de inşallah gerçekleşecek. Bundan sonradan sanıyorum DPİP, dijitalleşme hızı doğrultusunda öteki mecraları da içerisine alarak bu piyasanın federasyonu durumuna gelecek." halinde konuştu.

Pura, reklam piyasasının sonsuz büyüyen birlikte dal olduğuna dikkati çekerek, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Biz pandemi boyunca herkes reklam verenlere ve tüketicilere 'Reklama bitmeme edilmeli' mesajı verdik. Bunun da sonuçlarının aşırı müspet bulunduğunu düşünüyorum. 'Reklama envestisman esastır' dedik. Hangi ülkenin reklam yatırımı yüksekse ekonomisi de o değerde değişik bir duruma geliyor. Bu bağlamda Türkiye'nin hakeza birlikte şansı var. Çünkü akıbet 2 senede aşırı dip kalan yatırımlar ego inanıyorum gelecek senelerde da artmaya bitmeme edecek."

Reklam piyasasının ekonomilere sürükleyici tesiri yarattığını tamlayan Pura, "Güzide sektörümüz, faziletkâr gelişme potansiyeli değerlendirilerek sürdürülebilir pozisyona getirilmelidir ve sloganımız şudur ki; 'Büyüyen bu piyasanın ismi reklam'." değerlendirmesinde bulundu.

"Her 1 TL'lik reklam ve iletişim araçları yatırımı, ulusal gelire 19,4 TL art devir sağladı"

Toplantıda araştırmanın sonuçlarına bağlı sunulan bilgilere göre, 2020 senesinde Türkiye'de yekûn 17 bilyon 469 milyon TL namına gerçekleşen reklam ve iletişim araçları yatırımında, herhangi birlikte 1 TL'lik reklam ve iletişim araçları yatırımı, ulusal gelire 19,4 TL art devir sağlayarak bedel oluşturdu.

Bir öteki anlatım ile reklam ve iletişim araçları yatırımları 2020'de Gayrısafi Yurt içi Hasıla'ya (GSYH) direkt ve vasıtalı namına yüzdelik 6,73'lük (340 bilyon TL) ulama elde etmiş oldu.

Yıllık iletişim araçları yatırımları 1 bilyon doların üstünde bulunan 38 diyar zarfında Türkiye, iletişim araçları yatırımları büyüklüğü açısından dünyanın 31'inci şişman pazarı konumunda bulunuyor. Türkiye'nin yekûn reklam kütlesi içerisindeki oranı hoppadak yüzdelik 0,33. Bu oran, en şişman 38 alışveriş içerisindeki en az oran. Buna göre, Türkiye'deki iletişim araçları yatırımlarının GSYH'ye oranı dikkate alındığında, kestirmece 2,5 katlık birlikte gelişme potansiyeli olduğuna ayraç ediyor.

Reklam piyasasının istihdam etkisine bakıldığında, 2014 yılından buyana bu bölgede adım sayısı yüzdelik 2,26 artarken, aylık ve ücretler toplamı ise yüzdelik 11,57'lik salname birleşik gelişme gösterdi.

Ekonomi büyürse reklam sektörü, reklam piyasası büyürse tutum büyüyor

Ekonomik büyümeden, bulunan kazançlı büyüklükten ve makroekonomik beklentilerden etkilenen reklam piyasası ile kazançlı gelişme arasındaki etkileşim dü yönlü gerçekleşiyor. Ekonomi büyürse reklam sektörü, reklam piyasası büyürse tutum büyüyor. Modelleme verilerine göre, Türkiye'de reklam ve iletişim araçları yatırımlarının GSYH'ye katkısı, 2012-2020 yılları arasında sayı farkı yüzdelik 6,24 ve seneler zarfında yardımı değişik artıyor.

Türkiye'de reklam ve iletişim araçları yatırımlarının ulusal gelirde yarattığı etki, Türkiye'de çalışkanlık yayınlayan ve sürdürülebilir birlikte izlem izleyen herhangi birlikte sektörden firması ilişik ve ülkenin gelecekteki gizil şişman resmini betimleyen, kayda bedel birlikte belirgi namına ortaya çıkıyor.

Türk reklam piyasası gelişmeye aşırı açık

Araştırmaya göre, Türkiye'de reklam ve iletişim araçları yatırımlarının ekonomiye sağlamış olduğu konkre ulama ve değerler, tüketicilere sağlanacak dayanak ve teşviklerle aşırı elan şişman olacağının göstergesi.

Türk reklam piyasasının faziletkâr gelişme potansiyeli bulunduğunu konkre verilerle ortaya koyan tetkikte ayrıca, mıhlı ve sürdürülebilir gelişme için, bu piyasanın amme kabilinden dayanak ve heveslendirme kapsamına alınması, sayısal dönüşüme uğrayan sektörlerde reklamın etkinliğini gösterebilecek yeniliklerin, aktüel teknolojik gelişmelerin takibi, herkes mecraların ve totaliter ölçümlemenin desteklenmesi üzere tavsiyeler toprak alıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ