USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Rize’nin ata tohumları seralarda hayat buluyor

Rize'de şehremaneti kabilinden kurulan seralarla geçmişten mevrut ata tohumları baştan hayat buluyor.

Rize’nin ata tohumları seralarda hayat buluyor
13-10-2021 13:50

Geçmiş dönemlerden kalma, örgensel hususi durumunu kaybetmemiş ata tohumları Rize Belediyesi'nin oluşturduğu sera dalında baştan hayat buluyor. Sadece hanımefendilerin çalışmış olduğu seralarda, köylerden toplanarak getirilen tohumlar çelikleme yöntemi ile çoğaltılarak baştan vatandaşların hizmetine sunuluyor. Böylelikle alana makul ve alana başmaklık nebat türleri bulunmayan olmaktan korunuyor. Domates, biber, patlıcanın beraberinde onlarca bezgi bitkisi de bu sera sahalarında hayat buluyor.

"Hiçbir bilinçlilik kuvvetsiz halde değil"
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nden ve vatandaştan birleşen tohumlarla ata tohumlarının çoğaltılmasını hedeflediklerini dile getiren Sera Şefi Hatice Kazancı “Bu sahamızda bezgi bitkileri çelikleme emek harcamaları yapıyoruz. Aynı sürede Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden aldığımız ata tohumların üretimini yapıyoruz. Biber, domates, budala kabilinden cins tür mahsulat üretiyoruz. Dışarıdan sökülüp getirilen bitkilerimiz burada toplanıp görev yapılıyor. Buranın rastgele fırsatı kullanılıyor. Yani burada tek bilinçlilik kuvvetsiz halde değil. Her bilinçlilik değerlendiriliyor. Çelikleme üretimi yapıyoruz. Birçok cins bitkinin üretimini sahamızda mevcut seralarda yapıyoruz” dedi.

"Daha çağcıl ekincilik düşüncesince çalışıyorlar"
İlkel yöntemlerin beraberinde elan çağcıl birlikte ekincilik üstünde icraat yürüttüklerinin altını çizen Kazancı “Daha çağcıl birlikte ekincilik düzenine geçmeye çalışıyoruz. Bildiğiniz az daha yöremiz birlikte ekincilik bölgesi ancak bir fazla fazla can akla yatkın tarımı bilmiyor. Yöremizde de üreticiler aşırı fazla. Pazar, Hemşin taraflarında bizim üreticilerimiz de var. Onları sübvansiyon çalışmalarımız da bitmeme ediyor. Bu mevzuda başkanımızın da desteği büyük” diyerek konuştu.

"200'e DOĞRU Rize'de yetişen bezgi bitkisi var"
Sebze ve meyvelerin beraberinde 200'e DOĞRU bezgi bitkisinin de çelikleme işlemlerini yürüttüklerini dile getiren Kazancı “200'e DOĞRU bezgi bitkisi çeşidimiz var. Ayriyeten domates, salatalıkta seralarımızda ekerek üretiyoruz. Şubat ve Mart aylarında fide satışlarımız da oluyor. Dışarıdan kabul etmek adına insanoğlu buradan nice cins mahsul alabilir. Aynı sürede fide ve tohum da alabilir” ifadelerini kullandı.

"Hem öğreniyor hem kazanıyorlar"
İŞKUR'un İş Başı Eğitim Programları sebebiyle hanımefendilerin hem istihdam edilmiş olduğu hem de tarımı öğrendiğini hatırlatan Kazancı “Kadınların istihdam konusu benimde en aşırı önemsediğim konu. Başkanımızda bu mevzuda bizlere aşırı araştırma görevlisi oluyor. Bahçe işlerini muhip hanımlar burada çalışıyor ve dirimlik elde ediyor. Buraya mevrut hanımlarımıza da bire birlikte sürede yetişek veriyoruz. Burada etkin insanların aşırı güzel bilgilerle buradan ayrılmış olduğu detayları de bizlere geliyor. Biz burada aşırı bilinçlilik öğrendik benzerinden söylemler alıyoruz. İnşallah ekincilik şehrimizde tarımı elan güzel bölgelere getireceğiz. Sadece çaya yayımcı eğlenmek esasta sert metin değil. İklim koşulları daima değişiyor. İklimin bizlere nite olanaklar sunacağını bilemiyoruz” şeklinde konuştu.

"Ellerinde tohum var ise buraya getirebilirler"
Vatandaşların ellerinde bulunan emektar tohumlarını getirmeleri şeklinde baştan vatandaşlara lağvolmak az daha çoğaltabileceklerini laflarına ekleyen Kazancı “İl dışından mevrut bitkilerimiz oluyor. Her yöreden mevrut nebat bilimi toprağa ahenk sağlayamıyor. Burayla Trabzon'un ortada caba aşırı iri farklar görülüyor. Trabzon'da yetişen domates, biber caba arada birlikte burada yetişemeyebiliyor. Bunun üstüne şurası söyleyeyim yurttaşlarımızın tohumları var ise buraya getirebilirler. Vatandaşların ellerinde mevcut ata tohumları oluyor. Biz burada onları yetiştirip çoğaltıp onlara gene verebiliyoruz. Eğer var ise buraya getirebilirler” dedi.

"Yapay kemre adına saf gübreler üretip kullanıyoruz"
Zeliha Akın isminde sera mensubu ise icra ettiği açıklamada “Serada eğreti adına çalışıyorum. Üretmeyi aşırı seviyorum. Hatice bayan ve başkanlarımız sebebiyle buraya yetişme fırsatımız oldu. Birçok bilgelik edindik. Burada çalışmaktan aşırı mutluyum. Toprakla uğraşmayı eksiksiz hanımlarımıza başvuru ederim. Hem kendimize hem de çevremizdeki kişilere aşırı faydalı. Ayriyeten sağlığımız zarfında iyi. Ata tohumlarını burada toplayıp büyüdüklerini kullanmak aşırı güzel. Bütün bitkilerin üretimleri değişik oluyor. Bunlarla uğraşmaktan da hakkıyla bahtiyar oluyoruz. Buradaki arkadaşlarımızla imkanlardan faydalanıyoruz ve öğreniyoruz. Bu hissi toprakla uğraşınca insanoğlu anlayabiliyor. Huzur verici. Buradaki nebat bilimi başka bitkilerden az buçuk elan değişik oluyor. Yapay kemre adına saf gübreler üretip kullanıyoruz. Asla çare kullanmıyoruz” ifadelerini kullandı.

Osman Kubilay Küçükmustafa - Hasan Fehmi Demir

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ