USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Rize’nin ata tohumları seralarda hayat buluyor

Rize'de şehremaneti kabilinden kurulan seralarla geçmişten mevrut ata tohumları baştan hayat buluyor.

Rize’nin ata tohumları seralarda hayat buluyor
13-10-2021 13:50

Geçmiş dönemlerden kalma, uzvi hususi durumunu kaybetmemiş ata tohumları Rize Belediyesi'nin oluşturduğu sera dalında baştan hayat buluyor. Sadece bayanların çalışmış olduğu seralarda, köylerden toplanarak getirilen tohumlar çelikleme yöntemi ile çoğaltılarak baştan vatandaşların hizmetine sunuluyor. Böylelikle alana akıllıca ve alana katışıksız nebat türleri bulunmayan olmaktan korunuyor. Domates, biber, patlıcanın yanında onlarca bezen bitkisi de bu sera sahalarında hayat buluyor.

"Hiçbir nesne etkisiz halde değil"
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nden ve vatandaştan birleşen tohumlarla ata tohumlarının çoğaltılmasını hedeflediklerini dile getiren Sera Şefi Hatice Kazancı “Bu bölgemizde bezen bitkileri çelikleme emek harcamaları yapıyoruz. Aynı sürede Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden aldığımız ata tohumların üretimini yapıyoruz. Biber, domates, budala kabilinden tür yazar mahsulat üretiyoruz. Dışarıdan sökülüp getirilen bitkilerimiz burada toplanıp ihtimam yapılıyor. Buranın gelişigüzel fırsatı kullanılıyor. Yani burada tek nesne etkisiz halde değil. Her nesne değerlendiriliyor. Çelikleme üretimi yapıyoruz. Birçok tür bitkinin üretimini bölgemizde mevcut seralarda yapıyoruz” dedi.

"Daha çağcıl ekincilik düşüncesince çalışıyorlar"
İlkel yöntemlerin yanında hâlâ çağcıl birlikte ekincilik üstünde icraat yürüttüklerinin altını çizen Kazancı “Daha çağcıl birlikte ekincilik düzenine geçmeye çalışıyoruz. Bildiğiniz kıl payı yöremiz birlikte ekincilik bölgesi ancak bir aşırı kişioğlu akıllıcasına tarımı bilmiyor. Yöremizde de üreticiler baş döndürücü fazla. Pazar, Hemşin taraflarında bizim üreticilerimiz de var. Onları terviç çalışmalarımız da bitmeme ediyor. Bu mevzuda başkanımızın da desteği büyük” niteleyerek konuştu.

"200'e andıran Rize'de yetişen bezen bitkisi var"
Sebze ve meyvelerin yanında 200'e andıran bezen bitkisinin de çelikleme işlemlerini yürüttüklerini dile getiren Kazancı “200'e andıran bezen bitkisi çeşidimiz var. Ayriyeten domates, salatalıkta seralarımızda ekerek üretiyoruz. Şubat ve Mart aylarında fide satışlarımız da oluyor. Dışarıdan kabul etmek namına insanoğlu buradan nice tür mahsul alabilir. Aynı sürede fide ve tohum da alabilir” ifadelerini kullandı.

"Hem öğreniyor hem kazanıyorlar"
İŞKUR'un İş Başı Eğitim Programları sebebiyle bayanların hem istihdam edilmiş olduğu hem de tarımı öğrendiğini hatırlatan Kazancı “Kadınların istihdam konusu benimde en baş döndürücü önemsediğim konu. Başkanımızda bu mevzuda bizlere baş döndürücü asistan oluyor. Bahçe işlerini muhip hanımlar burada çalışıyor ve dirimlik elde ediyor. Buraya mevrut hanımlarımıza da bire birlikte sürede terbiye veriyoruz. Burada etkin şahısların baş döndürücü güzel bilgilerle buradan ayrılmış olduğu detayları de bizlere geliyor. Biz burada baş döndürücü nesne öğrendik benzerinden söylemler alıyoruz. İnşallah ekincilik şehrimizde tarımı hâlâ güzel bölgelere getireceğiz. Sadece çaya tabi eğleşmek esasta katı dimdik değil. İklim koşulları daim değişiyor. İklimin bizlere nite olanaklar sunacağını bilemiyoruz” şeklinde konuştu.

"Ellerinde tohum var ise buraya getirebilirler"
Vatandaşların ellerinde bulunan emektar tohumlarını getirmeleri biçiminde baştan vatandaşlara lağvolmak kıl payı çoğaltabileceklerini laflarına ekleyen Kazancı “İl dışından mevrut bitkilerimiz oluyor. Her yöreden mevrut nebat bilimi toprağa uzlaşma sağlayamıyor. Burayla Trabzon'un ortada güçlü baş döndürücü şişman farklar görülüyor. Trabzon'da yetişen domates, biber güçlü arada birlikte burada yetişemeyebiliyor. Bunun dair şurası söyleyeyim yurttaşlarımızın tohumları var ise buraya getirebilirler. Vatandaşların ellerinde mevcut ata tohumları oluyor. Biz burada onları yetiştirip çoğaltıp onlara gene verebiliyoruz. Eğer var ise buraya getirebilirler” dedi.

"Yapay basma namına katıksız gübreler üretip kullanıyoruz"
Zeliha Akın adlı sera personeli ise meydana getirdiği açıklamada “Serada muvakkat kendisine çalışıyorum. Üretmeyi baş döndürücü seviyorum. Hatice hatun ve başkanlarımız sebebiyle buraya hulul fırsatımız oldu. Birçok bilim edindik. Burada çalışmaktan baş döndürücü mutluyum. Toprakla uğraşmayı etraflı hanımlarımıza salık mektubu ederim. Hem kendimize hem de çevremizdeki şahıslara baş döndürücü faydalı. Ayriyeten sağlığımız ortamında iyi. Ata tohumlarını burada toplayıp büyüdüklerini gitmek baş döndürücü güzel. Bütün bitkilerin üretimleri değişik oluyor. Bunlarla uğraşmaktan da hakkıyla bahtiyar oluyoruz. Buradaki arkadaşlarımızla imkanlardan faydalanıyoruz ve öğreniyoruz. Bu hissi toprakla uğraşınca insanoğlu anlayabiliyor. Huzur verici. Buradaki nebat bilimi gayrı bitkilerden az buçuk hâlâ değişik oluyor. Yapay basma namına katıksız gübreler üretip kullanıyoruz. Asla çıkar yol kullanmıyoruz” ifadelerini kullandı.

Osman Kubilay Küçükmustafa - Hasan Fehmi Demir

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ