USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

RTÜK ve YEE, Fas’ta 'Dijital Çağda Medya Okuryazarlığı ve Türkçe Çalıştayı' düzenledi

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ile Yunus Emre Enstitüsü (YEE), Fas’ın Kazablanka kentinde "Dijital Çağda Medya Okuryazarlığı ve Türkçe Çalıştayı"nın beşincisini düzenledi.

RTÜK ve YEE, Fas’ta 'Dijital Çağda Medya Okuryazarlığı ve Türkçe Çalıştayı' düzenledi
24-04-2022 11:54
Rabat

Kazablanka’daki yan yana otelde planlı çalıştaya, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, YEE Başkanı Prof. Dr. onur Ateş, Türkiye'nin Rabat Büyükelçisi Ahmet Aydın Doğan, RTÜK Üyesi İlhan Taşçı, YEE Rabat Koordinatörü Ensar Fırat, sanatkâr Bager Akbay ile aşırı sayıda çağrılı katıldı.

YEE Başkanı Ateş, burada icra ettiği konuşmada, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı.


Ateş, "Biz Türkiye’den size eskimeyen ve sonsuz yan yana bağış ile geldik, o da bilgelik ve bilinçtir. Modern çağda, önümüzde çıkan aşırı ağır yan yana dava ile ayrımsız sürede yan yana de punt var, teknoloji. Dolayısıyla RTÜK kabilinden iletişim araçları kısmı, YEE kabilinden da ekin değiştirmek ve demet ihdas kısmını, dü kurumun yan yana araya gelmiş olarak geliştirdiği bu çalıştayı tığ dünyanın değişik yerlerinde yapıyoruz. İşte ahit size de bu hediyemizi ikram kılmak istiyoruz." dedi.

RTÜK Başkanı Şahin de "Dijital devirde webin bulunmasıyla beraberce meydanın akılla cihazlarla transformasyon geçirmesi kaçınılmazdır. Genç nesil, toy iletişim araçları araçları yapılmaksızın yaşayamaz duruma gelmiştir. Tabii dijitalleşme yanı sıra sorunları da getirmiştir. İşte bu aşamada RTÜK’ün mesuliyeti ve dalında bulunan iletişim araçları okuyucu yazarlığı konusu da ehemmiyet kazanmıştır." ifadelerini kullandı.

RTÜK’ün gailesiz nesilleri medyanın dokuncalı içeriklerinden arkalamak düşüncesince nice çalışmaya imza attığına aksan önleyen Şahin, hoppadak Türkiye’de değil iklim haricinde da bu bölgede farkındalık meydana getirmeye çalıştıklarını söyledi.

Türkiye’nin Rabat Büyükelçisi Doğan’ın da musahabe icra ettiği çalıştayda, sanatkâr Bager Akbay "Algoritmik Sanat" başlıklı yan yana banak gerçekleştirdi.

Akbay, harf yazılımının önemine dikkati çekmiş olduğu sunumunda, "Dijital devirde yazılımlar eliyle kendimizi anlatım edebiliriz. Bu nedenle herkesi harf yazılımını öğrenmeye çağırma ediyorum." dedi.

Çalıştayın açık oturum bölümünde de RTÜK Üyesi Taşçı ile Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adnan Altun, birer musahabe yaptı.

Moderatörlüğünü RTÜK Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu’nun icra ettiği panelde, YEE Kültürel Diplomasi Akademisi Koordinatörü Dr. Melih Barut "metaverse etkisi" başlığıyla banak gerçekleştirdi.

Çalıştaya dip ilgi

YEE Başkanı Ateş, çalıştay sonrası AA muhabirine icra ettiği açıklamada, şunları kaydetti:

"Olağanüstü dip yan yana uyanıklık var. Bunun da dü nedeni var, birincisi burada YEE vasıtasıyla aşırı sayıda Türkçe öğrenen insanoğlu var. İkincisi de elbette ki sayısal asır olmakla beraberce sayısal çağla ne başlangıç edilebilir, sayısal devirde muhteva ne üretilir, sanatkâr ne olunur, bu mevzularda Türkiye’den ehemmiyetli uzmanları getirdik, nedeniyle Faslı gençlerin aşırı ağır merakı var. Bir yandan dilimizi, dilimizle beraberce kültürümüzden meydana gelen içerikleri dünyaya taşıyoruz."

RTÜK Başkanı Şahin ise programlarının aşırı velut geçtiğini belirterek, "Sayın Büyükelçimiz Ahmet Aydın Doğan bellek kadrosu de bizlere aşırı dayanak verdi, YEE’nin YEE Rabat Türk Kültür Merkezi’yle de bu programımızı sürdürüyoruz. Biz aşırı memnunuz. Çünkü hoppadak Türkçe öğrenen ve Türkiye’ye ehemmiyet gösterenler değil, burada canlı Türklerin de aşırı yaklaşan merakı var. Önümüzdeki süreçte henüz etraflıca biçimde değişik devletlerde de bu çalıştayı hazırlamaya bitmeme edeceğiz." niteleyerek konuştu.

Anadolu Ajansının Fas'ta yürüttüğü emek harcamaları da ölçüm fail Şahin, "Ayrıca Anadolu Ajansı’na da ilkin teşekkürname kılmak istiyorum. Çünkü AA benim önceki delik ağrılarımdan yan yana tanesidir. Gittiğimiz rastgele ülkede AA’yı görüyoruz, AA bizim oradaki bellik değerimiz oluyor. Sayın Genel Müdürü Serdar Karagöz’e ve çalışanlarına teşekkürname ediyorum." biçiminde konuştu.

Faslı sanatkâr Yusuf Lebib kabilinden Türk Tasavvuf ve Endülüs müziğinden asar ile ilahilerin seslendirildiği çalıştay, iftarla sona erdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ