USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Rusya Devlet Başkanı Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron müşterek araya geldi

Rusya Devlet Başkanı Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron “Rusya’nın güvenlik garantileri ve Ukrayna krizi” mevzularını Moskova’da görüştü.

Rusya Devlet Başkanı Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron müşterek araya geldi
08-02-2022 09:34
Moskova

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Kremlin Sarayı’nda eş araya geldi. 5 saatten aşkın devam eden görüşmenin arkası sıra herhangi eş dü reis eş matbuat toplantısında konuştu.

Görüşmenin manalı ve yararlı geçtiğini tamlayan Putin, Macron ile Rusya’nın Amerika ve NATO’ya önerilmiş olduğu güvenlik garantileri meselesi kendisince düşün alışverişinde bulunduklarını söyledi.

NATO’nun doğuya genişlememesi, 1997’deki sınırlarına arka dönmesi ve Rusya sınırlarına tabanca yerleştirilmemesi tekliflerinin Amerika ve NATO kabilinden görmezden gelindiğini kaydeden Putin, "Diğer şeylerin indinde şurası menfez arkası edemeyiz: NATO 2019’daki askeri stratejisinde Rusya’yı direkt anne güvenlik tehdidi ve hasım kendisine adlandırdı. NATO bizi hasım kendisine belirledi." ifadelerini kullandı.

"NATO, Rusya’ya öğüt vermeye çalışıyor"

NATO’nun askeri altyapılarını Rusya sınırlarına yaklaştırdığını vurgulayan Putin, NATO ve organ devletlerinin Rus silahlı kuvvetlerini nereye ve kesinlikle konuşlandırılacağı dair “ders vermeye çalıştığını” söyledi. Rusya’nın NATO’ya değil, NATO’nun Rusya’ya akilane ilerlediğini korumak için çaba sarfeden Putin, bu nedenle ülkesinin agresif davrandığını söylemenin mantıksız olduğuna ayraç etti.

Rus askeri birliklerin Rusya toprakları içindeki hareketinin bitişik devletlere ne esbabımucibe ile gözdağı bulunduğunu ‘anlaşılmaz’ bulduğunu vurgulayan Putin, bu durumun Moskova’ya gönül rahatlığı düşmancasına eş siyasa bağlı olmak düşüncesince kullanıldığını dile getirdi. Putin, “NATO üyesi devletlerin kendisi Ukrayna’yı çağcıl silahlarla doldurmaya, Ukrayna ordusunun modernizasyonu düşüncesince ehemmiyetli finansal kaynaklar ayırmaya ve askeri uzmanlar, eğitmenler göndermeye bitmeme ediyor.” gibi konuştu.

“Ukrayna NATO’ya girerse Rusya ile NATO ortada harp çıkar”

Ukrayna’nın NATO’ya katılması gibi harp çıkacağına ayraç fail Putin, Fransa engelleme Avrupa ülkelerinin Kırım’ı Ukrayna’nın parçası kendisine saydığını, Moskova’nın ise Kırım’ı Rusya’nın saydığını hatırlattı. Putin konuşmasını şöyleki sürdürdü:

“Ukrayna’nın öğreti belgelerinde Rusya ‘düşman’ kendisine tanımlanıyor ve Kırım’ın askeri yollarla arka katılması belirtiliyor. Öyleyse, Ukrayna’nın NATO üyesi bulunduğunu dizayn edin. O devir Rusya ve NATO ortada askeri arbede meydana doğacak demektir. Biz NATO ile mücadele eylemek mı istiyoruz? Ya da siz Rusya ile mi mücadele eylemek istiyorsunuz? Fransa’nın Rusya ile savaşmasını gerek misiniz?”

Minsk anlaşmaları haricinde seçenek yok

Mevcut Kiev yönetiminin Minsk anlaşmalarını bozmak düşüncesince eş sefer izlediği kanaatini taşıdığını bildiren Putin, bu anlaşmaların haricinde eş seçenek olmadığını vurguladı.

Kiev yönetiminin Donetsk ve Lugansk ile direkt diyalog kanalıyla ülkenin yer bütünlüğünün sağlanması yönündeki sulh imkanlarının tamamını bulunmayan saydığını kail Putin, Macron’un bu mevzuları Kiev ziyaretinde ayrıntılı eş halde ele edinmeyi umduğunu dile getirmiştir ve görüşme sonrası gine telefonda Macron ile görüşeceklerini aktardı.

Putin, Macron’un eş saf fikirlerinin Ukrayna dair atılacak adımlar düşüncesince müspet bulunduğunu kaydetti.

ABD ve NATO ile güvenlik garantileri dair diyaloğun sona ermediğine dikkati çekici Putin, bu husustaki önerilerine karşılık alamadıklarını hatırlattı.

Rusya’nın Amerika ve NATO’ya güvenlik garantileri dair gönderilmiş olduğu yanıta gönül rahatlığı karşılık hazırladıklarını bildiren Putin, “Şimdi özlük vizyonumuzla eş karşılık hazırlıyoruz. Cevabı Washington ve Brüksel’e göndereceğiz.” ifadelerini kullandı.

Ayrıca Ukrayna’nın emektar Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun ülkesinde başı yerde kendisine yargılandığını anımsatan Putin, Poroşenko’ya Rusya’ya siyasal mülteci kendisine gelmesi önerisinde bulundu.

Macron: “Rusya ve Avrupa baş başa güvenlik düzeni düz yazı ika iradesi göstermeli”

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ise Rusya ve Avrupa’nın güvenlik garantileri dair baş başa emek harcaması icap ettiğini belirterek, “Avrupa’da toy eş güvenlik düzeni bina eylemek ve abra düşüncesince güvenlik garantileri üstünde çalışmaya müheyya olduğumuz iradesini baş başa göstermeliyiz. Bu, hâkim ülkeler kendisine baş başa düz yazı ettiğimiz temele dayanmalıdır." ifadelerini kullandı.

Bölgede istikrarı sağlayacak toy mekanizmalar bina eylemek icap ettiğini vurgulayan Macron, “Ancak bu, akıbet 30 senenin anlaşmaları ve asliye prensipleri düzeltilmiş ederek yahut asliye Avrupa haklarını sınırlandırarak düz yazı edilemez" dedi.

Rusya ve Avrupa Birliği’nin (AB) gerilimin azalması ve durumun istikrara kavuşmasına müteveccih konkre önlemler dair anlaşması gerektiğine dikkati çekici Macron, Rusya’nın ve Avrupa ülkelerinin kargaşa istemeyeceğini vurguladı.

Ukrayna’daki gerilimi AB ve Rusya’nın çözüme kavuşturması icap ettiğini tamlayan Macron, Minsk anlaşmalarının mükemmel uygulanması ve Donbas’taki ihtilafın çözümü düşüncesince Normandiya formatı çerçevesinde çalışmaların sürdüğünü hatırlattı.

“Ukrayna meselesi fakat siyasal kendisine çözülebilir”

Minsk anlaşmalarının Ukrayna’daki krizin çözümünde inkişaf sağlamaya illet olacağını, bunu Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’e de söyleyeceğini bildiren Macron, “Ukrayna meselesinin çözümü fakat siyasal muhtemel ve bu çözümün temeli Minsk anlaşmalarıdır.” dedi.

Zelenskiy’in Ukrayna sınırları yakınındaki 125 bin nefis Rus askeri birlikleri dair “gergin” bulunduğunu da aktaran Macron, Zelenskiy’in buna karşın “soğukkanlı” davrandığını ve bunun kıvançla karşılanması icap ettiğinin altını çizdi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) süresince halihazırda eş oldukları gelişimleri menfez uğrunda bulundurarak Avrupa'da güvenlik ve istikrarı kuruluş edebileceklerine tehlikesiz olduklarını kail Macron, “Ama ayrımsız sürede toy analizör de üretmemiz gerekiyor, bunlar ihtimal de henüz yenilikçi olmalı." dedi.

Macron, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko’nun ülkeye çekirdeksel silahlar yerleştirebileceği yönündeki lafları ve bu ülkedeki kanun değişikliği dair erinçsiz olduğunu, fakat Putin’in kendisini bu mevzuda teskin ettiğini dile getirdi. ​​​​​​​

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ