USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Rusya ile Batı ortada diyalog haftası

Ukrayna sınırına akıbet aylarda askeri tahaşşüt icra ettiği tamlanan Rusya ile buna kaba reaksiyon yayınlayan Batılı devletler arasındaki gerilim sonra diyalog haftasına tedbir yapılıyor.

Rusya ile Batı ortada diyalog haftası
07-01-2022 08:43
Brüksel

Ukrayna'ya gönül rahatlığı agresif davranış takınması şeklinde bunun gerçek neticeleri ve bedeli olacağını kesif pıtrak tekrarlayan NATO ülkelerinin dışişleri bakanları, doğacak hafta Rusya ile yapılacak toplantılar öncesinde bugün öğleden sonraları videoteyp konuşma yöntemiyle görüşecek.

Olağanüstü görüşmede Ukrayna sınırında askeri tahkimat fail Rusya'nın tavrına gönül rahatlığı NATO'nun duruşu ile umumi çerçevede Avrupa'nın güvenliği ele alınacak.

NATO Dışişleri Bakanları akıbet kendisine 30 Kasım'da Letonya'nın başkenti Riga'da toplam ve Rusya'ya bitmiş teşrin ayından buyana meydana getirilen tembihler yinelenmişti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın Ukrayna'ya rastgele ortak saldırganlığının "yüksek bedeli, politik ve konuşu sonuçları" olacağını belirterek, NATO üyesi devletlerin Rusya'ya konuşu ve finansal yaptırımlar, politik engellemeler uygulayabileceğini söylemişti.

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısının, Rusya ile Batılı devletler ortada doğacak hafta yapılacak toplantılar öncesinde düzenlenmesi itibarıyla ehemmiyet taşıyor.

Rusya ile fevk üstüne üstlük görüşmeler yapılacak

Gelecek hafta Rusya ile ABD ve NATO'nun temaslarının yanı esna Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) toplantısında türlü düzeylerde temaslar yürütülecek. Bu toplantılarda hem Ukrayna meselesi bununla müşterek umumi kendisine Avrupa'nın güvenliği konularının görüşülmesi bekleniyor.

İlk kendisine 10 Ocak'ta ABD ile Rusya ortada İsviçre'nin Cenevre kentinde görüşmeler yapılacak. Görüşmelere ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman ile Rus mevkidaşı Sergey Ryabkov'un katılacağı belirtiliyor.

10 Ocak'ta başkaca NATO-Ukrayna Komisyonu Toplantısı düzenlenecek. Brüksel'deki NATO karargahında yapılacak ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in riyaset edeceği toplantıya Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba katılacak. Toplantıda Rusya'nın Ukrayna sınırında meydana getirdiği askeri tahkimat sonrası gelinen boyut ele alınacak.

Ardından 12 Ocak'ta NATO ile Rusya ortada levent boylu devir sonraları teması sağlayacak bulunan NATO-Rusya Konseyi toplanacak. Brüksel'deki toplantıya NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in riyaset etmesi, NATO müttefiklerinin sürekli temsilcilerinin Ryabkov ile ortak araya gelmesi öngörülüyor.

Rusya'nın 2014'te Kırım'ı gayrikanuni ilhakı dolayısıyla ortak açıklık durdurulan Konsey toplantıları 2016'da baştan başlamıştı fakat 2019'daki dü toplantıdan bu yana Konsey ortak araya gelmedi.

Yine 12 Ocak'ta Brüksel'deki NATO karargahında başkaca NATO Genelkurmay Başkanları Toplantısı da düzenlenecek. Toplantıda Ukrayna ve Gürcistan'ın erkânıharbiyeiumumiye başkanları da mihman kendisine bulunacak.

Bu dü derinti haricinde Rusya, Ukrayna, ABD ve Avrupa ülkelerinin katılımcıları ortada bulunmuş olduğu AGİT'in 13 Ocak'ta derinti düzenlemesi planlanıyor.

Bu toplantıların şimdi aşırı ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 30 Aralık'ta meydana getirdiği telefon görüşmesinin devamı mecburiyetinde geçmesi bekleniyor.

Biden, musahabe hakkında, "Putin'e Ukrayna ilişkin askeri hamle atması yerinde gerçek yaptırımlar getireceğimizi ve NATO müttefiklerimizle beraberce Avrupa'daki görünürlüğümüzü artıracağımızı açık açık söyledim." demişti.

Putin'in ise müeyyide uygulanması yerinde Biden'a "ilişkileri koparacağı" uyarısı meydana getirdiği bildirilmişti.

- Rusya'nın asayiş garantileri önerileri

Rus ordusunun Ukrayna sınırında akıbet aylarda meydana getirdiği askeri tahkimat sonrası NATO ile Rusya ortada yüklülük artmış, münasebat Soğuk Savaş sonrası en düşüt seviyeye gerilemişti.

30 Kasım'daki NATO Dışişleri Bakanları böylecene Rusya'nın Ukrayna'ya gönül rahatlığı agresif davranış göstermesi şeklinde bunun "ciddi neticeleri ve gerçek bedeli" olabileceği uyarısı yapılmıştı.

Rusya, 15 Aralık'ta ABD ve NATO'ya ilettiği asayiş garantileri mevzulu geçim teklifinde, NATO’nun doğuya akilane genişlemesinden ve emektar Sovyetler Birliği ülkelerinin NATO’ya alınmasından vazgeçilmesine değgin ABD'den üstlenme istiyor.

ABD'nin emektar Sovyetler Birliği vatanlarında ve NATO üyesi sıfır devletlerde askeri üs kurmaması, rastgele ortak askeri faaliyette mevcut olmak düşüncesince bu devletlerin altyapısını kullanmaması ve bu ülkelerle askeri teşrikimesai yapmaması talepleri de eskiz geçim metinlerinde toprak alıyor.

Rusya’nın teklifinde, çekirdeksel silahların değme ülkenin kişi millî toprakları haricinde konuşlandırılmaması ve millî topraklar haricinde konuşlandırılan bu cins silahların arka çekilmesine müteveccih maddeler de bulunuyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ