USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Rusya-Ukrayna mücadelesi turunçgiller ihracatçılarını seçenek piyasa arayışına yöneltti

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının Türkiye'nin turunçgiller aut satımını menfi etkilemesiyle ihracatçılar ürünlerini seçenek pazarlara duyurmak düşüncesince çalışmalara başladı.

Rusya-Ukrayna mücadelesi turunçgiller ihracatçılarını seçenek piyasa arayışına yöneltti
04-03-2022 14:14
Mersin

Türkiye'nin turunçgiller ihracatı gerçekleştirildiği 2 ehemmiyetli diyar Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş, endüstrisi dünkü alışveriş arayışlarına yöneltti.

Savaş dolayısıyla bu 2 ülkeye aut satımın sekteye uğramasıyla ihracatçılar da verim yelpazesini dünyanın değişik bölgelerine duyurmak düşüncesince düzentileme başlattı.

İhracatçılar, hem değişik devletlerde dünkü tedarikçilerle görüşüyor aynı zamanda ellerindeki öteki pazarlara hâlâ çok verim göndermeyi hedefliyor.

Ulusal Turunçgil Konseyi Başkan Vekili Kemal Kaçmaz, AA muhabirine, Rusya ve Ukrayna'nın Türk narenciyesinin en ehemmiyetli pazarlarını oluşturduğunu söyledi.

Geçen sene meydana getirilen ihracatın tahminî yüzdelik 50'sinin bu 2 ülkeye gerçekleştirildiğini tamlayan Kaçmaz, Rusya ve Ukrayna'nın istihlak alışkanlıklarını bildiklerini dile getirdi.

İki diyar arasındaki savaşın birlikte an ilk bitmesini dilek fail Kaçmaz, "Zaman devir ihracatta yaşadığımız krizler bizi dünkü alışveriş arayışlarına itiyor. Daha geçmiş krizlerde 'Bu krizi kesinlikle fırsata çeviririz?' niteleyerek kimi çalışmalarımız olmuştu." dedi.

Rusya-Ukrayna mücadelesi dolayısıyla dünkü alışveriş arayışında olduklarına dikkati çekici Kaçmaz, şu biçimde konuştu:

"Çalışmalarımızı hızlandırdık, 'Alternatif pazarlarımız nereler olabilir?' niteleyerek düzentileme içerisindeyiz. Arzumuz, 2 diyar arasındaki savaşın sona ermesi. Normal seyreden, alışılagelen müstesna satım ve ticaretin bitmeme etmesini istiyoruz. İhracatımızı hâlâ da çoğaltmak anne hedefimiz. Ukrayna'ya bulunan ihracatımız harp dolayısıyla kesintiye uğradı. İki ülkenin dünyalık birimindeki bedel kaybı sektörümüze yansıdı. İnşallah bu harp biter. Gönderdiğimiz ürünlerde yolda kalanlar var, art dönenler var. Bu gidiş karşısında bölüm temsilcileriyle doğrudan derinti yaptık."

"Yeni alışveriş arayışlarını sürdüreceğiz"

Kaçmaz, bu sürecin tedbirlerini alacaklarını, müstahsil ve ihracatçıların dokunca görmemesi düşüncesince ellerinden mevrut herhangi birlikte şeyi yapacaklarını vurguladı.

İlgili bakanlıklarla diyalog şeklinde olduklarını bildiren Kaçmaz, şu biçimde bitmeme etti:

"Tarım ve Orman Bakanlığımız, Ticaret Bakanlığımız çalışmalarını yürütüyor. Biz bölüm kendisine çalışıyoruz. Kısa müddet içinde bu tabloyu netleştireceğiz. Turunçgil ihracatının sayaç sonundayız artık. Bu gidiş sayaç başında yahut ortasında olsaydı hâlâ çok dokunca olacaktı. Yeni alışveriş arayışlarını sürdüreceğiz, alışveriş çalışmalarımızı hızlandıracağız. Tarafların barışmasını istiyoruz. Türkiye kendisine bu görevi üstlendiğimizi görüyoruz. Hükümetimiz bu yönde düzentileme yapıyor. Yeni yılda turunçgil ihracatı birlikte geçmiş yıla layıkıyla artışla başladı. Şubat ayında da bu artma bitmeme etti. Bundan sonradan kesinlikle kabil şu an netleştiremiyoruz."

"Üreticilerimizin ve ihracatçılarımızın dokunca görmesini istemiyoruz"

Bu süreçte bazısı arsıulusal tedarikçilerle yazışma şeklinde olduklarını kail Kaçmaz, şunları kaydetti:

"En çelimsiz müddet içinde dünkü pazarlara ürünlerimizi göndereceğiz. Bu süreçten üreticilerimizin ve ihracatçılarımızın dokunca görmesini istemiyoruz. Bu sene böylecene yapacağımız Uluslararası Turunçgil Kongresi'yle de dünkü pazarlarla etkileşimimiz pekişecek. Ayrıca emlak haricinde yapılacak besin fuarlarını da boşlama etmeyeceğiz. Bu fuarlarda ürünlerimizi en dobra biçimde tanıtıp dünkü pazarların kapısını aralayacağız. Özellikle Avrupa devletleri özellikle kazanmak kadar yaklaşan coğrafyamızdaki öteki ülkelerle de görüşüp ihracatımızı buna layıkıyla planlayacağız."

Kaçmaz, bazısı ülkelerle bulunan tarımsal karantina anlaşmalarının sona ermesiyle ihracatta müspet gelişmeler yaşanmasını beklediklerini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ