USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Rusya-Ukrayna savaşının Türkiye ekonomisine yansımaları

İş adamı Hasan Hüseyin Önder, Rusya ile Ukrayna ortada yaşanmış olan savaşı ve savaşın Türkiye ekonomisine yansımalarını değerlendirdi. Türkiye'nin bu mevzuda yaklaşımı ve almış olduğu kararların akıllıca bulunduğunu tamlayan Önder, "Türkiye'nin şu anki durumu, davr

Rusya-Ukrayna savaşının Türkiye ekonomisine yansımaları
02-03-2022 18:37
İş adamı Hasan Hüseyin Önder, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşı ve bu durumun ticarete yansımaları için İhlas Haber Ajansı'na (İHA) hususi açıklamalarda bulundu. Ukrayna'daki savaşın bütün dünyayı etkilediğini vurgulayan Önder, “Bizi ilgili yan elbette ki kazançlı anlamda. Bunun neticeleri Avrupa'ya yansıdığı zaman, zımnında bizim seslenme ettiğimiz endam değme cenahtan bulunduğu için, canlılık sektöründen oluşum sektörüne denli etkileniyor. Biz de oluşum sektöründe Avrupa'ya dış satım yapıyoruz. Dolayısıyla Almanya'da müşterek akse çıkmış bulunduğu zaman, bunun da doğalgaz yönünde Rusya'ya basıcı olduklarını düşüğümüz zaman, hem gezim yönünde hem tekstilde bu evren ne denli dokunca görecekse tığ de o denli dokunca göreceğiz. Bunların yansıması dünyada da elan sonraları ortaya çıkacak. Bizde de elden çağ erte olmayacak” biçiminde konuştu.

“Muhalefetin ne tarafta bulunduğu bilinmiyor”

Önder, aykırılık partilerinin S-400'leri konuşmasını eleştirerek, "Muhalefet bunları konuşuyor, ne tarafta oldukları bilinmiyor. S-400'ler bundan böyle bizim, parasını vermişiz, almışız. Artık bu fenomen bitmiştir. Haklı olsan da çelimli değilsen müşterek bilinçlilik anlatım etmez. Haksızsan güçlüysen sen DOĞRU oluyorsun. S-400'ünü verirsen eş füzesini atar, seni imha eder. Aynı çağ Ukrayna'da yaşanılanlar gibi. ABD, cücük kabil Avrupa'yı çevresine toplamış, zat günahına kuma yazar fenalık yaparken Ukrayna da aynısını yapıyor. Avrupa'nın da eli kanlıdır, Amerikan'ın da. Ukrayna'daki vakada da Zelenskiy'e doğal taş yağı lambası lambası verdiler. ‘Seni Avrupa Birliği'ne alacağız' dediler, NATO'ya söylediler. Buna güvenerek Zelenskiy de ABD'ye üs ihdas lafı verdi.

ABD'nin çekirdeksel füzelerinin, tabanca gücünün burnunun altına gelmesine izin değer mi? Dolayısıyla Ukrayna'yı da ateşe attı. Avrupa'yı da kuma etti, tabanca vermeye kalkıyorlar. Kimleri kandırıyor bunlar? Rusya ile de ticaretlerini yapıyorlar. Rusya çağ halâ Almanya'ya doğal taş yağı lambası lambası veriyor. Peki bu parayı elbette ödeyecekler, buyurmak ki Almanya parayı ödüyor. Ödememiş olsa musluğu kapatır, buyurmak ki müşterek servet girişi yapılıyor. Bunların bütünü göstermelik, Zelenskiy de izin etti. Rusya'nın meydana getirdiği da adamlık dışı, yasasız müşterek durum. Fakat kimesne zat güvenliğini hiç kimseye kaptırmak istemiyor” dedi.

“Amerika, kullanıcılarını sokağa açığa vurmak istiyor”

“Savaş bitse de akse bitmez” diyen iş kadını Önder, Ukrayna ile aşırı iyi tecim yaptıklarına değinerek, “2018'de Ukrayna'daydım. Bu gidiş o günlerden belliydi, 2014'te Rusya gene bombalamıştı. 2018'de de Ukrayna ile Rusya halkları ortada tek mesele yoktu. Rusya-Ukrayna müsabakasını izlerken, şarkılar söylüyorlardı. Sokak savaşları bekleniyorsa hayal. Bana uyarınca müşterek aşırı kaynak Amerikan stüdyolarında, Hollywood'da müdevven gerçek olmayan görüntüler. İnsanları sokaklara döküp katlettirmek istiyorlar. Biz Ukrayna'yı namevcut sayamayız. Yüzde 20 ihracatımız varken yüzdelik 50'ye çıkarttık. Dolayısıyla tığ onlarla aşırı iyi tecim yapıyoruz. İHA, SİHA'ları saymazsak, müşterek aşırı ürünümüzü onlara pazarlayabiliyoruz ayrıca tığ oraya kimliklerimiz ile gürbüz gidebiliyoruz. Çok şen girebiliyoruz, orada Türkiye kabil davranabiliyoruz. Yatırımlarımızı yapıyoruz, yapım şirketlerimiz çalışıyor, ürünlerimizi pazarlayabiliyoruz. Şuan değme bilinçlilik kesildi bitti, adamlar atlatmak arıyor. Marketler kapalı, hudutlu besin var” ifadelerini kullandı.

“Türkiye'nin almış bulunduğu kararlar mükemmel”

Rusya ile Ukrayna ortada yaşanmış olan savaşta, Türkiye'nin yaklaşımı ve adımlarını akıllıcasına bulunduğunu anlatım fail Önder, “Cumhuriyet devrinde kırgın en iyi kırgın kararlar şimdilerde alınıyor. Biz iş kadını adına tecim yapıyoruz. Ticaret yaşamdır, tığ Ukrayna ile tecim yapmamız lazım, Rusya ile tecim yapmamız lazım. Biz mutedil çizgide Rusya'ya gönül rahatlığı da gelebiliyoruz, istediğimizi de söyleyebiliyoruz. Bir taraftan da ticareti gerçekleştirmek zorundayız, namevcut sayamayız. Türkiye'nin şu anki durumu, davranışları, almış bulunduğu kararlar birlik denecek seviyedir” sanarak konuştu.

İsmail Yasin Akçın - Mehmet Şirin Topaloğlu

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ