USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Rusya ve AB düşüncesince muhtemel gaz ambargosu senaryoları

AB ülkeleri, Rus enerjisine bağımlılıklarını azaltmakta muvaffakiyet gösteremedikleri düşüncesince ülkeyi hesaplı adına elan aşırı zarara uğratacak saf gaz ve yer yağı sahalarında konkre hamle atacak cesareti bulamıyor.

Rusya ve AB düşüncesince muhtemel gaz ambargosu senaryoları
23-04-2022 12:22
Berlin

Rusya-Ukrayna savaşı, Avrupa Birliği (AB) ve evren genelinde iktisadi büyümede düşüşe saik olup enflasyonu yükseltirken, Ukrayna'dan mevrut talepler ve ABD'nin kalan baskısıyla AB'nin Rusya'dan gaz ve yer yağı ithalatını yasaklaması ihtimali gündemdeki yerini koruyor.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasıyla Batılı ülkeler, Rusya'ya "ağır iktisadi değer ödetmek" düşüncesince ilkin finans, erke ve ulaşımla baş başa tecim ve ferdî kısıtlamaları da içeren baş döndürücü sayıda yaptırımı yürürlüğe koydu.

Buna rağmen saf gaz borazan hatlarıyla Rusya'ya adeta kelepçelenmiş bulunan AB, Rusya'dan ithal etmiş bulunduğu erke ürünlerine haram getirecek dik yaptırımları uygulamayı, şu demek oluyor ki Rus enerjisinin fişini çekmeyi, başaramıyor. Bu durum, "AB'nin Rusya'nın Ukrayna'ya erinç savaşını akçalanmış ettiğine dair" yıkmacı ortak algıya da defa açıyor.

AB, Rusya’ya rastgele gündüz yer yağı düşüncesince 450 milyon dolar, saf gaz düşüncesince 400 milyon dolar ifa yapıyor. Savaşının başlangıcından bu yana erke tedariki düşüncesince Moskova'ya 47 bilyon avrodan ortak tomar mülk aktardı.

AB çeşidinden Rus gaz arzının durdurulmasının rastgele dü tarafı da kaba biçimde vuracağı belirtilirken, bulunan durumun gaz piyasasının istikbaline müteveccih şüpheler dolayısıyla tutarları bireşimli adına faziletli avlamak düşüncesince Rusya açısından ergonomik olduğuna aksan yapılıyor.

Şubat kocaoğlan sonlarında Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının arkası esna nice diyar Rus banka, yapı ve şahıslarına 6 bin 918 (2014 yılından bu yana toplamda 10 bine dayandı) acemi müeyyide uyguladı. Her güzeşte gündüz genişletilerek kalan yaptırımlar; finans, enerji, ulaşım, medya, teknoloji, otomobil, spor ve tecim alanlarını kapsıyor.

AB devletleri de köşeye sıkıştı

Rusya-Ukrayna mücadelesi enerjide çetin halde bulunan AB memleketlerini de köşeye sıkıştırdı.

Avrupa'nın yılda sayı farkı 155 bilyon metreküp tükettiği Rus gazına müteveccih ortak müeyyide hamlesi ile Rusya'nın Avrupa'ya müteveccih gaz akışını tevkif ihtimali, topu topu alanda erke krizinin bitmeme etmiş bulunduğu ortak süreçte endişeleri körükledi.

Rusya'nın gaz arzını hâlâ da düşürmesi ve ya ağız ağıza durdurmasına erinç aceleci gidiş planlaması hazırlamaya etkin AB, Rus gazına bekletme süresi eşme arayışına girişti.

Sıvılaştırılmış saf gaz (LNG) hazırlık anlaşmaları düşüncesince gözünü ABD, Norveç, Katar, Mısır, Cezayir'e çeviren AB, yaşanabilecek kesintinin yerini tutaç ortak bekletme süresi bulmada zorlanıyor.

AB'nin salname LNG ithal ika kapasitesi 160 bilyon metreküp seviyesinde bulunuyor. Rusya'dan akışın sürdüğü halde caba AB hep LNG kapasitesinin iri kısmını kullanıyor. Bu sebeple Avrupa'nın, Rus gazındaki ortak kesintide topu topu ihtiyacının LNG ile sağlanması belkili görünmüyor.

Doğal gaz dair AB'nin Rusya'ya bulunduğu derece Rusya'nın da AB'ye gereksinimi var. Enerji ihracatının en ehemmiyetli dirimsel kalemi bulunduğu Rusya'da, Avrupa ülkelerine 155 bilyon metreküp saf gaz hazırlık ediliyor. Rus ekonomisinin saf gaz kabil ayrışık erke ürünleri ihracatı, aut gelirlerinin üçte birinden fazlasını oluşturuyor.

AB devletleri Rus kömürüne engelleyim sonucu alırken Rusya'dan gaz ve yer yağı ithalatına müteveccih ortak engelleyim kritik edilmeye bitmeme ediyor.

Boru hattıyla sağlanan saf gazın aksine, yer yağı ve kömür global pazarlarda doğrudan çabucak rastgele yerden satın alınabiliyor ve rastgele ikisinin de devletlerin izlemsel rezervleri mevcut. Gaz ise sadece bulunan borazan hatlarından iletilebildiği düşüncesince engelleyim düşüncesince hâlâ iri ortak sıkıntı yapılanma ediyor.

Rus yer yağı ve gazına beklenen AB ambargosunun tutarları ehemmiyetli seviyede artırarak AB’ye dokunca vereceği, bire ortak sürede faziletli fiyatlarla dünyanın art kalanına yer yağı ve gaz satabilecek bulunan Rusya'ya asistan olacağı belirtiliyor.

Buna karşılık, Rusya'nın yer yağı ve gaz ithalatına müteveccih AB ambargosu Rusya'nın bu kaynaklardan elde etmiş bulunduğu geliri delici ortak biçimde düşüreceği anlatım ediliyor.

Putin, kısmını Asya'ya çevirdi

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) verilerine göre, güzeşte sene AB, Rusya'dan 155 bilyon metreküp saf gaz ithal etti. Bu, AB'nin hep gaz ithalatının yüzdelik 45'ini, hep gaz tüketiminin ise yüzdelik 40'ını karşıladı.

Rusya'nın yer yağı ve gaz ihracatından elde etmiş bulunduğu dirimsel güzeşte sene bütçenin yüzdelik 45'ini oluşturdu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, savaştan çevre meri yaptırımlar ve AB ülkelerinin erke ithalatını azaltmaya çevrilmiş girişimleri dolayısıyla saf gaz ve yer yağı ihracatı düşüncesince yüzünü Asya'ya döndürmesi dikkati çekiyor.

Putin, 15 Nisan'da, AB'nin Rus gaz ve petrolünden vazgeçmeye müteveccih projelerine ilişkin, "Böyle ortak adımın neticeleri baş döndürücü biberli donör olabilir." ifadesini kullanmıştı. Putin, erke piyasasının ve müstehase erke ithalatının genişletilmesi düşüncesince acemi önceliklerin belirlenmesini arzu etti.

Rus gazından vazgeçmeyi talip Batılı devletleri "pazarı denyo kılmaya çalışmakla" suçlayan Putin, erke ihracatının Avrupa'dan Asya'ya kayması çağrısında bulundu.

Uzmanlara göre, Putin'in acemi düşüncesi; acemi yer yağı ve gaz borazan çizgileri ile Kuzey Kutbu ve Uzak Doğu’da acemi müstesna alım terminalleri kurmak, Afrika, Latin ABD ve Güneydoğu Asya'da acemi müşteriler bulmak.

Rusya’dan gaz ithalatı kesilirse, Avrupa’da gaz kıtlığı olacağı, enerjide faziletli fiyatlar oluşacağı, aceleci gidiş planlarının devreye gireceği ve sanayide imalatın durdurulacağı ve iktisadi bunalım olacağı ikazları yapıldı.

Rusya; Batı Sibirya'dan Baltık Denizi'ne (Kuzey Akımı 1 yılda 55 bilyon metreküp), Belarus'tan (Yamal-Avrupa borazan hattı 32 bilyon metreküp) ve Ukrayna üstünden (Transgaz 120 bilyon metreküp) Batı'ya revan 3 iri borazan hattını besliyor.

AB'nin 2 seçeneği bulunuyor

Uzmanlar, Rusların rezervlerini harp evveliyat doldurduğunu belirterek, Rus piyasasında bu incelmemiş maddelerle döl ortak tomar dirimsel elde edilemeyeceğine, ilkin Gazprom düşüncesince Avrupa'ya gönderilen gazın mülk akışı düşüncesince iri ehemmiyet taşıdığına dikkati çekiyor.

Rusya'nın gazı Çin'e satması yerinde buradaki bildirme oranının Batı ile kıyaslanamayacağı belirtiliyor.

Rusya'nın öteki ortak seçeneğinin gazın sıvılaştırılması olabildiği fakat Batı Sibirya'daki ortak tane LNG terminalinin mükemmel yetenek çalışmış bulunduğu ve genişletilemediği anlatım ediliyor.

Uzmanlara göre, bası altında bulunan AB'nin "Ya engelleyim haykırmak ve ya topu topu sözleşmelerin sorumluluklarını adına getirmek" kabil 2 seçeneği bulunuyor.

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), Rus enerjisine engelleyim uygulanması yerinde aut ilginin kilo vermesi ve hâlâ ortak tomar belirsizliğe defa açmasıyla Avrupa’nın en büyüğü bulunan Alman ekonomisinin bu sene kestirmece yüzdelik 2 küçüleceğini bildirdi.

Bundesbank’ın iktisat düşüncesince hazırladığı maaş raporunda Ukrayna-Rusya savaşının, Avro Bölgesi'nin Kovid-19 salgını sonrası iktisadi toparlanmasını zayıflattığına, savaşın Avrupa Birliği'nin (AB ) Rus incelmemiş yer yağı ve doğalgazına engelleyim sonucu almasına etmen olması biçiminde toparlanmanın AB düşüncesince hâlâ da kötüleşeceğine nazarıitibar çekildi.

Bundesbank raporunda, Rusya’nın petrol, kömür ve gazın yanı esna sınai metaller ve buğday kabil besin maddelerinin de en ehemmiyetli ihracatçılarından bir tanesi bulunduğu düşüncesince Moskova’ya erinç mükemmel ortak ambargonun mal fiyatlarının ehemmiyetli seviyede yükselmesine defa açacağının altı çizildi.

Raporda, “Önemli erke müşterisi devletler çeşidinden Rusya'ya erke ambargosu uygulanması yerinde incelmemiş petrol, doğalgaz ve kömür fiyatlarının ehemmiyetli seviyede artacağı beklenebilir. Brent petrolün varil fiyatı 170 doların üstüne çıkabilir.” denildi.

"Rusya, saf gazı Çin kabil Batı yaptırımlarına münasebetsiz öteki devletlere satabilir"

GasBuddy'nin Petrol Analizi Bölümü Başkanı Patrick De Haan, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, Moskova’ya erinç AB'nin gaz ambargosunun sonuçlarının Rusya ve AB devletleri düşüncesince Rusya'dan mevrut faziletli gaz akışlarını dengelemek düşüncesince apayrı pazarlar bulunması gerekeceğinden, mahsus ehemmiyetli olacağını vurguladı.

Rusya düşüncesince Haan, "Rusya, gizil adına saf gazı Çin kabil Batı yaptırımlarına münasebetsiz öteki devletlere satabilir." dedi.

Yakın gelecekte AB ülkelerinin gaz dair apayrı ülkelerle iş ve apayrı yerlerde altyapıya envestisman yapmasının hâlâ belkili duruma geldiğini tamlayan Haan, "Ancak bu yatırımların arzı karşılaması devir alacak. Isıtma taleplerinin bitmeme etmesi Avrupa düşüncesince sıkıntılı biraz sene olabilir. Bence AB'nin Rusya'ya hâlâ ortak tomar müeyyide yürütüm olasılığı yüzdelik 60 fakat bu Fransa seçimlerinden sonradan olacak kabil görünüyor." ifadelerini kullandı.

AB, Rusya'ya yer yağı ambargosu dair ikilemde

Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) Enerji, İklim ve Kaynaklar Merkezi Direktörü Prof. Dr. Karen Pittel de Avrupa’nın Rusya'dan yer yağı ithalatını durdurup durdurmama dair dilemma yaşadığını belirtti.

Pittel, "Ambargo sonucu dair beklemek, AB'ye bekletme süresi erke kaynaklarını birleştirme ederek, talebi azaltarak ve başkaca AB içre ve devletler ortada erke akışlarının lojistiğini optimize ederek hâlâ güzel yetişmek düşüncesince hâlâ ortak tomar devir veriyor.” dedi.

Pittel, AB’nin yer yağı dair engelleyim kararını ertelemesinin Rusya'nın AB'den dirimsel sağlamaya bitmeme etmesine ve apayrı müşteriler bulmasına müsaade vereceğini vurgulayarak, "Erteleme, AB ülkelerindeki Rus erke arzında kesintiye hazırlanmaya müteveccih teşvikleri de azaltacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

Rus yer yağı arzında ortak azalmanın öteki kaynaklardan dengelenebileceğini öngördüklerini vurgulayan Pitttel, “Ancak bunu kömür ve yer yağı düşüncesince bire ortak anda yapmak, Rusya'da doğalgaz derdi bulunduğu devir gerçekleştirmek çetin olacak” dedi.

Pittel. AB’nin Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı dolayısıyla yaz düşüncesince kömür ambargosu uygulamaya çoktan değişmeyen verdiğini belirterek, “Ancak ortak yer yağı yahut gaz ambargosu Rusya'yı kömür ambargosundan baş döndürücü hâlâ ortak tomar vurabilir.” niteleyerek konuştu.

Söz konusu ambargonun kömür ve yer yağı tutarları üstündeki etkisinin, ambargonun global arzda ortak azalmaya defa açıp açmadığına ilişkin bulunduğunu vurgulayan Pittel, Rusya petrolünü ve kömürünü oldukça çabuk ortak biçimde apayrı pazarlarda satmayı başarırsa, piyasalardaki beklenmedik baş döndürücü hâlâ ıvır zıvır olacak ve bu bire ortak sürede Rusya üstündeki etkiyi de en azından ortak dereceye derece yumuşatacağına ayraç etti.

Pittel, "Prensip olarak, bulunan halde faziletli erke tutarları önemlidir, zira bunlar bölük halkına ve şirketlere hâlâ az erke tüketmeleri icap ettiğinin sinyalini veriyor. Ancak düşüt gelirli hanelerin, erke maliyetlerinde ilkin çelimli ortak artışla başa büyümek düşüncesince desteğe gereksinimi var.” değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ