USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Rusya ve Ukrayna mücadelesi domates, biber ve hıyar fiyatını yüzdelik 30 düşürdü

Rusya-Ukrayna savaşından Türkiye'nin alana gerçekleştirdiği meyve-sebze ihracatı da etkilenirken, bu gestalt iç piyasada başta salatalık, domates ve biber fiyatlarının yüzdelik 30'lara vasıl miktarda düşmesine bozukluk oldu.

Rusya ve Ukrayna mücadelesi domates, biber ve hıyar fiyatını yüzdelik 30 düşürdü
28-02-2022 15:49
Ankara

Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, AA muhabirine, Ukrayna ve Rusya'nın meyve ve sebze üreticisi düşüncesince ehemmiyetli ortak alışveriş bulunduğunu belirterek, savaşın bu alana meydana gelen ihracatı da etkilediğini söyledi.

Savaş zımnında hassaten sarık altı verim fiyatlarının sukut eğiliminde bulunduğunu aktaran Tavşan, "Fiyatlarda dun üst yüzdelik 20-30 düşme var. Örtü altı ürünlerde, domates, hıyar ve biber fiyatında sukut var. Normalde bu aylar sarık altı mamüllerin fiyatının efdal bulunduğu dönemdir. " dedi.

Tavşan, turunçgiller sezonunun sonuna gelinmesi zımnında bu alandaki riskin hâlâ düşüt olacağını belirterek, "Bu devletlere bu sezonda domates ve biber çeşitleri ağırlıklı gidiyor. Halde domates ve biberlerin kilo fiyatı 10 liraya düştü. Bu mamüllerin istihsal bölgesindeki tutarları hâlâ da düşük." ifadesini kullandı.

Yüksel Tavşan, güzeşte hafta iklim sıcaklıklarında yaşanmış bulunan artım zımnında de fiyatların düşme trendine girdiğine ayraç ederek, "Sıcak havalar üretimi artırmıştı. Savaş dalgası üstüne ulaşınca yüzdelik 20-30'luk toy ortak düşme oldu. Bu hafta havalar baştan soğudu, müstahsil ürününü toplamadan bekletebilir ortak süre. Böylece arzı kısmış olur." sanarak konuştu.

"Haftaya fiyatlardaki düşme hâlâ bariz olur"

Rusya'nın kimi ürünlerdeki engellemeleri zımnında bu ülkeye bir çok ürünün Ukrayna ve Belarus üstünden gittiğini bildiren Tavşan, "Savaş durumunun meyve ve sebze üreticisine ağırbaşlı tesiri olur. Şimdi dü alışveriş çabucak durunca bu da fiyatlara ağırbaşlı etkileme eder. Havaların ısınması şeklinde de sarık altı ürünlerde çabucak verim bolluğu yaşanır. İki aktif fiil ortak araya ulaşınca fiyatlar ağırbaşlı manada düşer. Bu da müstahsil düşüncesince on paralık güzel olmaz. Üretici dokunca etmemeli, üreticiyi yaşamda tutmalıyız. Örtü altı üretimin filhakika maliyeti yüksek. Bu halde tılsım katılması gerekebilir. Üretici mart-nisan aylarında dünyalık kazanmalı ki mayıstan itibaren fiyatlar filhakika düşüyor. Tüketicinin alıntı gücü yanında, üreticiyi de düşünmeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Tavşan, Ukrayna-Rusya pazarına gidemeyecek mahsulat düşüncesince ortak takip belirlenmesi icap ettiğini vurgulayarak, "Uçak krizinde de benzerini yaşadık. Bu mahsulat düşüncesince seçenek pazarlar yaratmalıyız. Tek ortak piyasaya ilişkin kalmamamız lazım. Şu an yolda bulunan tırlar var, onlar da dönüşe geçecek. Haftaya fiyatlardaki düşme hâlâ da bariz olur. Bu mahsulat elde tutulabilecek mahsulat değil, ortak an geçmiş satılması lazım." dedi.

"Tarla ürünleri vardığında fiyatlar hâlâ da düşer"

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, Rusya ve Ukrayna'ya gözyaşı meyve ve sebze iletmek düşüncesince yola çıkan tırların çoğunun arka döndüğünü belirterek, "Şu an alanda başağrısı var. Bazı tırlar hâlâ alanda bekliyor. Birçok tır arka döndü." ifadelerini kullandı.

Rusya ve Ukrayna'ya domates, pelit biber ve patlıcan hassaten edinmek hemen hemen nice verim ihraç edildiğinin altını çizen Demirtaş, "Domates, patlıcan, pelit biber ve budala hemen hemen mamüllerin iç pazarda satışa sunulmasıyla bu mamüllerin fiyatlarında tahminî yüzdelik 25 düşme oldu. Sağlık açısından bu mamüllerin tüketilmesinde ortak dava bulunmuyor." değerlendirmesinde bulundu.

Demirtaş, akıbet zamanlarda girdi maliyetlerinin artmasından ötürü fiyatların baş döndürücü yükseldiğine ayraç ederek, mayıs-haziran hemen hemen tarlalardan verim alınmaya başladığında fiyatların hâlâ da düşeceğini laflarına ekledi.

"Savaş başladıktan sonradan sevkiyat yüzdelik 80 azaldı"

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu da Rusya ve Ukrayna'ya gözyaşı meyve sebze ihracatı düşüncesince bahir ve esmer yolu sevkiyatının az hâlâ kapandığını belirterek, "Rusya Ukrayna mücadelesi başladıktan sonradan sevkiyatlar yüzdelik 80 azaldı. Ukrayna'ya on paralık sevkiyat yapılamıyor. Rusya düşüncesince ise Polonya ve Gürcistan güzergahları mevcut ancak sevkiyatçılar bunları dayanıklı yeğleme eylemek istemiyor." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ