USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Rusya'dan çekilen uluslararası firmalar rotalarını Türkiye'ye çeviriyor

Rusya-Ukrayna mücadelesi dolayısıyla Rusya'daki faaliyetlerini askıya meydan veya bu pazardan çekildikten sonraları alanda tehlikesiz ve kararlı bulunak arayışına giren uluslararası şirketler, Türkiye'deki yatırım ortamını kontak lens dibine aldı.

Rusya'dan çekilen uluslararası firmalar rotalarını Türkiye'ye çeviriyor
15-03-2022 11:59
Ankara

Kovid-19 salgınının peşi sıra Rusya-Ukrayna savaşından da etkilenen uluslararası kuruluşlar rotalarını "bölgenin emniyetli limanı" ve "ticaret üssü" yerine tanıdık Türkiye'ye çevirdi. Özellikle Türkiye'ye uluslararası sermaye yatırımlarında ikinci tam toprak meydan ABD'li şirketler, ülkedeki yatırım imkanlarını durumunda görerek teşrikimesai gerçekleştirmek amacıyla aykırı ziyaretlere odaklandı.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Kovid-19 salgını, devletlerin ve kuruluşların yatırım politikalarında değişim yapmak birlikte getirdi. Birçok şirket, yatırım fırsatları, erke fiyatları, taşımalık ücretleri, iş gücü ortamı kabil sebepleri cezaevi önüne alarak Uzak Doğu'daki yatırımlarını Türkiye'nin de aralarında bulunduğu devletlere kaydırmaya başladı. Salgının etkilerinin azalmaya başladığı çağda Rusya-Ukrayna savaşının çıkması, yatırım projelerinde değişime kere açtı. Çok sayıda iklim ve teşkilatın Rusya'ya müteveccih uygulamaya koyduğu yaptırımlara dayanaklık etmek verici dünyanın önde mevrut firmaları, ya Rusya'daki faaliyetlerini askıya aldı veya bu pazardan çekilerek seçenek arayışına girdi.

Rusya'dan çekilmelerine rağmen alana müteveccih operasyonlarını ve yatırımlarını eş güdümlü edecekleri emniyetli ve stabil bulunak arayan uluslararası şirketler, iş ortamını da dikkate alarak yanlarını Türkiye'ye çevirmeye başladı.

Ziyaretlerle teşrikimesai ve yatırım arayışı

Türkiye'ye ilgileri yoğunlaşan yatırımcılar ortada ABD'liler öne çıkıyor. ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeff Flake'in Rusya'dan çıkmaya hazırlanmakta bulunan 5 bin ABD'li şirkete Türkiye'yi bulunak gösterdiğine müteveccih haberlerin peşi sıra gözler bu ülkeden planlanan ziyaretlere odaklandı. Amerikan şirketlerini temsilen ABD Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Myron Brilliant, beraberindeki heyetle bugünden itibaren Türkiye'de temaslarda bulunacak. Türkiye'de kısaca 50 bilyon dolarlık yatırımı mevcut 110 ABD merkezli şirketi anabolizma fail AmCham Türkiye'nin ev sahipliğini yapacağı etkinlikte, Brilliant ve birlikte doğacak iş insanlarına Türkiye'deki yatırım fırsatları anlatılacak. Bazı bakanlar ve iş dünyası temsilcileriyle görüşmeyi planlayan heyetin bazısı yerlere müteveccih yatırımları lens dibine alacağı öğrenildi.

Türkiye ile ABD arasındaki 100 bilyon dolarlık tecim kütlesi maksadı çerçevesinde de ayrışık etkinlikler düzenlenerek, aykırı yatırımlara odaklanıldı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) koordinasyonunda, ABD'de "Ticari Diplomasi Etkinlikleri" birleştirme edildi. Türkiye'den yukarı düzem yetkililer, yasama kurulu üyeleri ve iş insanlarından oluşan astronomi ABD'ye gitti. Heyet, 18 Mart'a derece sürmesi planlanan görüşme kapsamında Washington ve New York'ta, ticari ve diplomatik temaslarına önceden düet hesaplı ilişkilere müteveccih görüşmeler de gerçekleştiriyor. Söz konusu girişimlerin dü iklim arasındaki ihracat, yatırım kabil hesaplı ilişkileri şimdi da güçlendirmesi ve çoğaltması öngörülüyor.

Türkiye'ye uluslararası aracısız yatırımlar 240 bilyon doları geçti

AA muhabirinin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi verilerinden icra ettiği derlemeye göre, Türkiye'de uluslararası kemiksiz aracısız yatırım girişi 2002 yılına derece yalnızca 15 bilyon dolar seviyesindeydi. Bu miktar 2021 yılı sonu bakımından 240 bilyon doları geçti.

Geçen sene sonu bakımından ülkedeki uluslararası sermaye yatırım girişi 174 bilyon 212 milyon dolara ulaşırken bunun yüzdelik 8,1'ine cevap mevrut 14 bilyon 97 milyon dolarını ABD'li kuruluşların sermaye yatırımı oluşturdu. Böylelikle ABD'li kuruluşlar Türkiye'ye müteveccih sermaye yatırımlarında Hollanda'dan sonradan ikinci tam toprak aldı. Hollandalı kuruluşların Türkiye'ye sermaye yatırımı 2021 bakımından 27,4 bilyon dolar yerine gerçekleşti.

Türkiye'de çalışkanlık yayınlayan ecnebi müşareket sayısı 2021 sonu bakımından 76 bin 737'yi buldu. Bu kuruluşların 2 bin 30'unu ABD'li kuruluşlar oluşturdu.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasının peşi sıra Ford, Boeing, General Motors, ExxonMobil, FedEx, Ford, Nike, Adidas, McDonald's, KFC, Starbucks, Coca-Cola, PepsiCo, Airbnb, Netflix, Visa, Mastercard, American Express, Apple, Levi's ve Walt Disney kabil aşırı sayıda ABD merkezli uluslararası müşareket Rusya'daki faaliyetlerini askıya aldığını açıklamış, Goldman Sachs da Rusya'dan çıkacağını duyurmuştu. Bu kuruluşlar bölgedeki ayrışık devletler kabil Türkiye'deki yatırım imkanlarını da gözden geçiriyor.

Kovid-19 salgınının ticarete etkilerini dikkate meydan İsveçli möble şirketi IKEA, Polonya amade çul şirketi LLP, Alman çıkar kere şirketi Boehringer Ingelheim ve Belçika paketleme şirketi DW Reusables'in de aralarında bulunduğu uluslararası kuruluşların de şimdi evvel yatırımlarını Türkiye'ye kaydırma planları kamuoyuna yansımıştı.

Türkiye pozisyonu ve insanoğlu kaynağıyla alımlı istihsal merkezi

Türkiye, delici faiz performansı ve akıbet 10 yılda yaşama geçirdiği strüktürel reformlarla sağlam aşırı uluslararası yatırımcının dikkatini çekmeyi başardı. Ülke, 2020 senesinde Avrupa genelinde en aşırı arzu edilen 9'uncu uluslararası aracısız yatırım (UDY) destinasyonu oldu. Ayrıca Türkiye, 2019 senesinde büyümekte bulunan Avrupa devletleri ortada en aşırı yeğleme edilen üçüncü UDY destinasyonu yerine dikkati çekerken 2020 senesinde yüzdelik 16'lık hisse ile Polonya'nın peşi sıra ikinci sıraya yerleşti.

Türkiye'de, ilkin bankalar iktisap etmek az daha Türk mali kuruluşları, dünyanın en çelimli enformatik teknolojisine ehil kuruluşlar ortada toprak alıyor. Hemen hoppadak dört başı mamur işlemleri devir içi emniyetli halde yapmanın belkili bulunduğu Türkiye’nin en çelimli bulunduğu bölgelerin başlangıcında gök araçları ve havacılık dahil, en kompleks endüstri ürünlerini üretebilme kabiliyetine sahip, rastgele kurda erdemli becerisi mevcut gökçe ve alkan kıyı insanoğlu gücü geliyor.

Hem millî aynı zamanda uluslararası yatırımcılara ehemmiyetli teşvikler sağlayıcı Türkiye'nin ciddi konumu, uluslararası yatırımcılara sunmuş bulunduğu en ehemmiyetli avantajlardan birisi yerine ön plana çıkıyor.

Ayrıca, 4 saatlik pervaz mesafesinde Avrupa, Kuzey Afrika, Körfez Bölgesi ve Orta Asya'nın ehemmiyetli merkezlerindeki 1,3 bilyon insanoğlu ve 26 trilyon dolarlık birlikte ekonomiye ulaşılabiliyor olması, Türkiye'yi ehemmiyetli birlikte istihsal ve hile üssü durumuna getiriyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ