USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Rusya'nın 'ruble' talebi sonrası Polonya ve Bulgaristan'da evvel gaz kesintileri y

Polonya, Rusya’nın 24 Şubat'ta Ukrayna'da başlatmış olduğu savaştan beri Avrupa'nın anne gaz tedarikçisi Gazprom çeşidinden doğal gazını doğranan önceki dünya olacak.

Rusya'nın 'ruble' talebi sonrası Polonya ve Bulgaristan'da evvel gaz kesintileri y
27-04-2022 00:04
Berlin

Rus erke firması Gazprom'un erte sabahtan itibaren Polonya ve Bulgaristan'a gaz akışını durduracağı bildirildi.

Polonya’nın amme erke firması PGNİG SA, Gazprom‘un 27 Nisan bakımından Yamal borazan hattında gaz tedarikini durduracağını açıkladı.

Şirketten meydana getirilen açıklamada, Gazprom'un 27 Nisan sabahında Yamal sözleşmesi kapsamında teslimatları ağız ağıza askıya benimseme ika niyetini PGNiG'ye bildirdiği aktarıldı.

PGNİG SA'nın açıklamasında, ülkeye gaz akışını emektar biçimine sağlamak düşüncesince adımlar atılacağı belirtilerek, gaz arzında rastgele birlikte kesintinin de bu sözleşmenin ihlali bulunduğu ve bunun düşüncesince ödence istem ika hakkına eş olunduğu vurgulandı.

Polonya’da gaz ambarlama tesislerinin doluluk oranının yüzdelik 80 seviyesinde bulunduğunun vurgulandığı açıklamada, ülkede gaz talebinin karşılanmasında rastgele birlikte dava olmayacağı belirtildi.

Bulgaristan Enerji Bakanlığı'ndan meydana getirilen açıklamada ise Bulgaristan'ın amme gaz firması Bulgargaz'a Rus erke firması Gazprom Export kabilinden Gazprom'un 27 Nisan'dan itibaren gaz arzını durduracağına bağlı bilgilendirme yapıldığı belirtildi.

Polonya İklim Bakanlığının da Rusya’dan gaz akışının kesilmesine bağlı meydana getirdiği açıklamada, Polonya'nın erke arzının güvende bulunduğu ve sektöre revan gazın kesilmeyeceği belirtildi.

"Rusya'nın bulunan anlaşmaları siyasallaştırmasının birlikte apayrı işareti"

Polonya ve Bulgaristan’a müteveccih Rus gaz tedarikinin kesilecek olması, Moskova ile Avrupa ortada erke arzı ve Ukrayna'daki harp dair yaşanmış bulunan anlaşmazlıklarda birlikte tırmanış adına değerlendirildi.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol da Twitter hesabından mevzuya bağlı meydana getirdiği açıklamada, Gazprom'un Polonya'ya gaz arzını ağız ağıza tevkif girişiminin Rusya'nın bulunan anlaşmaları “siyasallaştırmasının” birlikte apayrı göstergesi bulunduğunu belirtti.

Birol, Rusya’dan gaz arzının durmasının Avrupa'nın Rus erke kaynaklarından ari kalma çabalarını hızlandıracağını vurgulayarak, IEA’nın Polonya’nın birlikte bulunduğunu tabir etti.

Putin, mart ayında gaz satışı ödemelerinde Rus rublesine mürur planını duyurmuştu

Rusya ile gaz hazırlık sözleşmesi bu senenin böylelikle bitecek bulunan Polonya, Rus erke firması Gazprom'a gaz tedariki düşüncesince ruble adına ifa yapmayı benimseme etmeyeceğini ve sözleşmeyi uzatmayacağını duyurmuştu.

Rus erke firması Gazprom’den meydana getirilen açıklamada ise “Polonya’nın zaman acemi ifa sistemi ile gaz sevkiyatına bağlı ifa gerçekleştirmek mecburiyetinde olduğu” belirtilmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 23 Mart'ta gaz satışı ödemelerinde Rus rublesine mürur planını duyurmuştu.

Putin, taleplerin mükemmel adına karşılanmaması yerinde gaz arzını kesmekle yıldırma etmişti.

Putin’in 31 Mart’ta imzaladığı kararnameyle yürürlüğe giren acemi düzene göre, Rus gazı düzlük ülkelerin, Gazprombank'tan matematik açmaları, ödemeleri bu bankaya yapmalarının peşi sıra bahis konusu fonlar Moskova Borsasında rubleye çevrilecek.

Gaz kesintisi Polonya'nın Rusya'ya müteveccih yaptırımlarının peşi sıra geldi

Öte yandan, Polonya İçişleri Bakanı Mariusz Kaminski, zaman meydana getirdiği açıklamada, Polonya'nın 50 Rus milyardere ve şirketlerine müteveccih varlıkların dondurulması ve Polonya'ya antre yasağının da toprak almış bulunduğu yaptırımlar uygulayacağını açıklamıştı.

Polonya kabilinden müeyyide muteber Rus milyarderler ortada Alfa Bank'ın müessis ortağı Mikhail Fridman ve Rus siber düzenlilik firması Kaspersky'nin kurucusu Eugene Kaspersky'nin de bulunması dikkati çekmişti.

Polonya, Moskova'nın Ukrayna'da başlatmış bulunduğu muharebeye karşılık adına Avrupa Birliği ülkelerine Rusya’dan petrol, gaz ve kömür alımını hemen durdurmasını çağrısı yaparken Polonya hükûmeti mayıs ayına denli Rusya’dan kömür ithalatını ve 2022'nin sonuna denli Rus petrolünü kullanmaya akıbet vereceğini açıklamıştı.

Polonya, gereksinim duyan petrolün yüzdelik 64’ünü, gazın yüzdelik 46'sını (yıllık kestirmece 10,2 bilyon metreküp) ve kömürün yüzdelik 15’ini Rusya'dan ithal ediyor. Avrupa Birliği devletleri ortada erke gereksinimi düşüncesince Rusya'ya en tabi bulunan dünya Slovakya olurken Polonya, Litvanya ve Finlandiya'nın erke ihtiyacının kestirmece üçte ikisi Rusya'dan realizasyon ediliyor.

Norveç gazını Polonya'ya getirmeyi amaçlayan Baltık gaz borazan hattıyla bu sene sonuna denli ülkenin Rusya'ya bulunan gaz bağımlılığının sona erdirilmesi hedefleniyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ