USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Rusya'nın Ukrayna'nın Donbas bölgesindeki nüfuzu artıyor

Rusya'nın Donbas'a müteveccih "ekonomik entegrasyon" adımı ve 2014'ten beri proses içerisindeki gayrı politikaları, bölgenin Rusya kabilinden eklenmiş edilme olasılığı zımnında Ukrayna'yı endişelendiriyor.

Rusya'nın Ukrayna'nın Donbas bölgesindeki nüfuzu artıyor
17-11-2021 11:38
Kiev

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 15 Kasım'da imzaladığı kararnameyle Rus hükümeti, müşterek ayda Ukrayna’nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk ve Lugansk bölgelerine ilgili ürünlerin, Rusya pazarında Rus ürünleriyle emsal statüye erbap bulunmasına müteveccih lazım yasalı düzenlemeleri yapacak.

Buna göre, Rusya ile bu yerler ortada taşınan mallar düşüncesince hacim bazında dış satım ve dış alım kısıtlamaları uygulanmayacak.

Donbas’taki esas ürünler, Rus pazarındaki zincir marketlerde henüz müşterek tomar toprak alacak, bölgedeki kömür ve esrar ürünleri de Rusya çeşidinden henüz havadan ithal edilecek.

Bölgenin 60 bilyon titrem kömür rezervi var

Toplam 60 bilyon titrem kömür rezervi bulunduğu kestirim edilen Donbas bölgesinde, 2014’te Rusya yanlısı ayrılıkçıların neymiş bağımsızlıklarını duyuru etmesinden evvela ülkedeki kömürün yüzdelik 75’i üretiliyordu.

Ayrıca bölgede yapım edilen damga bilimi ürünleri, dizel lokomotifler ve sınai ekipmanların da Rus pazarına henüz havadan muvasala sağlayabileceği öngörülüyor.

2014'e denli Donbas alanında mamüllerin ihracatı, Ukrayna'nın hepsi ihracatının yüzdelik 30'unu kapsıyordu.

600 binden müşterek tomar insana Rus pasaportu

Putin çeşidinden 2018’de imzalanan müşterek bambaşka kararnameyle Donbas alanında yaşayanların pasaport, doğum-ölüm kabil muhtelif belgelerinin Rusya’da benimseme edilmesine değişmeyen verilmişti.

Rusya İçişleri Bakanlığı, şubatta bölgeden 600 binden müşterek tomar insana Rus pasaportu verildiğini açıkladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, mayısta meydana getirdiği izah da benzeri durumun henüz evvela Kırım'da yaşandığını ve bu durumun "ilhaka akla yatkın evvel adım" bulunduğunu anlatım etti.

Eylülde Rus pasaportu alanlar, Rusya yasama kurulu seçimleri düşüncesince devir içi namına bölgede oy kullanılabildi ve Ukrayna buna reaksiyon gösterdi. Bununla beraberce Rusya'nın Donbas bölgesine kazançlı ve toplumsal desteklerin yanı esna askeri bölgede da dayanaklık etmek verdiği biliniyor.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsünce (SIPRI) piyasaya sürülen muhtelif raporlarda, Rusya’nın Donbas'a tanklar, uçaksavar füzeleri ve tanksavar silahları tedbir etmiş bulunduğu öne sürülmüştü.

Kararnameye gıcırtı notası

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, bahis konusu kararnameye bağlı Rusya'ya gıcırtı notası gönderdi.

Notada, kararnamenin, Rusya'nın ayrılıkçıların kontrolündeki Donbas sahasını şahıs politik ve kazançlı bulaşık bölgesine incizap siyasetini ortaya koyduğu belirtilerek bu hareketlerin Minsk Anlaşması kapsamında Rusya'nın yükümlülükleriyle çeliştiği vurgulandı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba da kararnamenin, Minsk Anlaşmalarına karşıt bulunduğunu anlatım etmiş, Donbas krizinin çözümüne bağlı Normandiya Formatı devletleri Fransa ve Almanya ile mevzuya bağlı görüştüğünü ve kararnamenin kınanmasını beklediğini aktarmıştı.

Kararname, defakto ilhakın müşterek parçası

Doktrin Siyasal Çalışmalar Merkezi Uluslararası Siyaset Bölümü Koordinatörü Denis Moskalik, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, kararnamenin Donbas'ın Rusya'ya bütünleşme periyodunun yasallaştırılması bulunduğunu belirterek ayrılıkçıları doğrulamak düşüncesince benzeri adımların etraflıca süredir uygulandığını söyledi.

Moskalik, Donbas'ın şu andaki halinin, Rusya'nın ilhaktan henüz baş döndürücü işine geldiğini, bu aşama ve Ukrayna sınırlarında askeri konsantrasyonun, Normandiya formatı toplantısı evveliyat Ukrayna'ya bası infaz çabaları bulunduğunu kaydetti.

Doktrin Siyasal Çalışmalar Merkezi Güvenlik Politikası Bölüm Başkanı Gleb Parfenov, kararnamenin defakto ilhakın müşterek parçası bulunduğunu anlatım etti.

Rusya'nın bölgede geçişlik gerçekleştirme ettiğini ve bölgedeki yetişek müesseselerinin Rusya'yla DOĞRU teşrikimesai şeklinde bulunduğunu vurgulayan Parfenov, bölgede Rus pasaportu yerlerin Rusya'nın eylüldeki yasama kurulu seçimlerinde devir içi oy özgülemek mecburiyetinde kaldıklarını kaydetti.

Parfenov, yasalı namına güdük olsa da ameliye anlamda bölgenin Rusya çeşidinden ilave edildiğini aktardı.

Donbas krizi

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de, zamanın Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in Avrupa Birliği (AB) Ortaklık Anlaşması'nı imzalamaması üstünde 21 Kasım 2013'te gösteriler başlamıştı.

Yanukoviç'in, gösterilerin büyümesi üstünde Şubat 2014'te ülkeden kaçmasının arkası esna ülkenin doğusundaki Donbas bölgesinin Donetsk ve Lugansk şehirlerinde Rusya yanlısı ayrılıkçılar neymiş bağımsızlıklarını duyuru etmişti.

Ayrılıkçılarla Kiev yönetimi ortada 2014'ten buyana devam eden çatışmalarda 13 binden müşterek tomar insan yaşamını kaybetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ