USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının OPEC+ grubunu istihsal artışına zorlaması bekleniyor

Starfuels Emtia Yatırım Danışmanlığı Direktörü Matt Stanley, "Belki de üretimi artırabilecek olanlar bunu gerçekleştirmek durumunda duracak zira bulunan gestalt bitmeme ettirilirse petrol tutarları hakkıyla üstün dereceli seviyelere çıkacak tehlikesiyle üzerine karşıya." dedi

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının OPEC+ grubunu istihsal artışına zorlaması bekleniyor
26-02-2022 11:33
Ankara

Petrol fiyatları, Rusya’nın Ukrayna’ya başlatmış bulunduğu hücum sonrası arzın kesintiye uğrayabileceğine müteveccih endişelerin artmasıyla 2014'ten buyana geçmiş kat varil başına 100 dolar seviyesini aşarken, uzmanlar bu durumun Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazısı yetiştirici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunu istihsal artışı hazırlamaya zorlayabileceğini belirtiyor.

OPEC+ grubu piyasadaki akıbet gelişimleri kullanmak ve april kocaoğlan bakımından uygulanacak istihsal miktarını tespit etmek kıl payı 2 Mart’ta ortak araya gelecek.

Kovid-19 salgını kaynaklı istem düşüşü hasebiyle Nisan 2020'de günce idmansız petrol üretiminde tahminî 10 milyon varillik kesintiye revan OPEC+ grubu, alakanın toparlanma sürecine girmesiyle bahis konusu istihsal kesintilerini Nisan 2021'den buyana makul aralıklarla hafifletmeye başladı.

Arzın alakanın arkasında kalması petrol fiyatlarında yükselişe illet bulunmasına ve ABD’nin başı çekmiş bulunduğu bazısı devletlerin üretimi elan da açık açık çoğaltma çağrısına rağmen, kol günce üretiminde, ağustos ayından buyana rastgele ortak ay 400 bin varillik aşamalı istihsal artışı planına bitmeme ediyor.

Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre, grubun istihsal kapasitesi halihazırda maaş hedefinin tahminî 900 bin varil dibine seyrediyor.

Üye devletlerin rastgele ortak sunma kesintisi yerinde kullanıma sunabileceği redif istihsal kapasitesi ise 2020 yılından buyana azalış şevki gösteriyor.

OPEC+ grubunun toplanmış redif kapasitesi günce 5,1 milyon varil seviyesinde fakat sadece Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) olan 2,2 milyon varillik fiziksel idmansız petrol aceleci ortak vaziyette kullanıma sunulabilecek vaziyette bulunuyor.

Grubun planlanan maaş istihsal artışı seviyesini gerçekleştirememesi, toptan petrol stoklarında acı düşüşlere, piyasaların elan da daralmasına ve sunma açığının oluşmasına illet oluyor.

Olası OPEC+ grubu istihsal artışı Suudi Arabistan ve BAE'den gelecek

İngiltere Merkezli Danışmanlık Şirketi Crystol Energy Üst Yöneticisi Carole Nakhle, AA muhabirine, Ukrayna’daki tansiyonun artarak çoğalması yerinde OPEC+ grubunun doğacak hafta gerçekleştireceği toplantısında istihsal artışına gidebileceğini kaydetti.

Nakhle, "Eğer OPEC+ grubu Ukrayna ve Rusya'da şu anda yaşananların ortalık istikrarını zılgıt ettiğine ve bunun toptan tutum üstünde şişman ortak ağırlık oluşturacağına ve zımnında gizil kendisine müteakip istem yıkımına tarz açacağına hakkıyla inanırsa, sektöre günde 400 bin varilden elan ortak tomar da sürebilir. Böyle ortak vaziyette ilkin ağır redif kapasiteye erbap öteki koy ülkelerinin ve Suudi Arabistan'ın bunu yapmaması düşüncesince ortak bariyer göremiyorum ki ortalık istikrarı düşüncesince elan ilkin de benzeşim önlemleri aldılar." dedi.

Çoğu örgen ülkenin halihazırda istihsal sıkıntıları çektiğini anımsatan Nakhle, "Söz konusu hazırlık artışı anlaşılan Suudi Arabistan ve BAE'den gelecektir." diyerek konuştu.

Rusya’nın da üyesi bulunduğu OPEC+ grubunun toplantıdan derkenar karara beklenen etkisine bağlı değerlendirmede olan Nahkle, grubun Mart 2020 toplantısında da düşün ayrılığına düştüğünü hatırlatarak, "OPEC grubu ortalık istikrarının zılgıt altında olduğuna inanması durumunda, Suudilerin elan ilkin meydana getirdiği kabilinden OPEC+ çerçevesinde güçlü sektöre ilhak varil rastık için gidebilir. Bu az buçuk da ortalık gidişatına ve grubun bitmeme fail hadiseler ve ortalık ile alakalı algılarına bağlı." değerlendirmesinde bulundu.

Nakhle, Rusya’ya getirilen yaptırımların erke arzında takılmalara tarz açmayacağının anlaşılmasıyla petrol fiyatlarının az buçuk gerilediğine ayraç ederek, şöyleki bitmeme etti:

"Ama elan rastgele ortak bilinçlilik tükenmiş değil. Rusya'nın ortak noktada kesinlikle aksülamel vereceğini hala bilmiyoruz. Ancak şurası biliyoruz ki 2014 senesinde Kırım'ın ilhakından sonradan Rusya yaptırımlara karşın dişe diş kendisine arzını kesmedi. Yani, şu anda belirsizlikler var, fakat OPEC+'ın piyasayı tavsatmak düşüncesince fazladan istihsal için gitmesi seçeneğini de ağız ağıza cezaevi arkası etmemek lazım."

OPEC+ üretimi olan ölçüde kalırsa fiyatlarda üstün dereceli artışlar görülebilir

Starfuels Emtia Yatırım Danışmanlığı Direktörü Matt Stanley de şu an tamamı piyasaların, ilkin de erke piyasalarının saldırıda ortak ahir adımın ne olduğuna odaklandığını söyledi.

Stanley, Rusya'nın Ukrayna'ya başlatmış bulunduğu saldırının peşi sıra Batılı devletlerin Moskova’ya gönül rahatlığı almış bulunduğu yaptırımlar ortada erke ile ilgilendiren ortak müeyyide olmasının beklenmediğini fakat piyasadaki endişelerin bitmeme ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Rusya'nın dünyanın en şişman ikinci petrol üreticisi bulunduğunu ve Avrupa'nın tabii kavara ihtiyacının yüzdelik 30-40’nı sağladığını unutmayalım. Enerji üretimine müteveccih rastgele ortak yaptırımın fiyatlarda şişman ortak artışa illet olabileceği baş döndürücü açık. Varil başına tahminî 5 dolarlık ortak artışın olanaklı bulunduğu görülüyor."

OPEC+ grubunun bu aşamada tavrının nasıl biteceği dair tartışmaların başladığını kaydeden Stanley, "Belki de üretimi artırabilecek olanlar bunu gerçekleştirmek mecburiyetinde duracak zira olan gestalt bitmeme ettirilirse petrol tutarları hakkıyla üstün dereceli seviyelere derkenar tehlikesiyle gönül rahatlığı karşıya." değerlendirmesinde bulundu.

Londra Menkul Kıymetler Borsası Grubu (LSEG) iştiraki ve finansman piyasaları data sağlayan firması Refinitiv Petrol Piyasası Araştırma Analisti Ehsan Ul-Haq ise OPEC+ grubunun üstünde istihsal artışı dair iyice ortak tomar bası bulunduğunu hatırlatarak, "Grup doğacak hafta yapacağı görüşmede bu yönde ortak değişmeyen alabilir. " ifadesini kullandı.

Ul-Haq, Suudi Arabistan’ın sunma tarafında başağrısı yaratacak ortak çöküntü olduğunda genel anlamda üretimini ilhak eğiliminde bulunduğunu belirterek, Rusya’nın petrol tedarikinde ortak ara yahut arıza olması yerinde Suudi Arabistan yahut bazısı Orta Doğu üreticilerinin hale dahil edeceğini ve istihsal artışını zorlayacağını söyledi.








SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ