USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Şanlıurfa'da imal edilen mülevven pamuk, maliyeti azaltıp ilişik kıymeti artıracak

Türkiye'nin ehemmiyetli ekincilik kentlerinden Şanlıurfa'da imal edilen kahverenginin ayrımlı tonlarında ve açıkça yeşil renkteki pamukla, tekstilde maliyetlerin nısıf yarıya azaltılması hedefleniyor.

Şanlıurfa'da imal edilen mülevven pamuk, maliyeti azaltıp ilişik kıymeti artıracak
04-11-2021 12:08
Şanlıurfa

Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Haliloğlu, Prof. Dr. Osman Çopur ve Doç. Dr. Vedat Beyyavaş eliyle ortak müddet evvela "Doğal Renkli Pamukların Harran Ovası Koşullarında Performanslarının Belirlenmesi Projesi başlatıldı.

Yurt içi ve dünya dışından realizasyon edilen mülevven hav tohumları, mayıs ayında HRÜ Osmanbey yerleşkesindeki sınama bölgesine ekildi. 14 mülevven güzergâh ve 2 arama parafin hav çeşidinin ekimi yapılarak çalışmalara başlandı.

Yaklaşık 6 maaş ortak çalışmanın peşi sıra kahverenginin ayrımlı tonları ve açıkça yeşil tonunda pamuklar yetiştirildi. Elde edilecek neticelere uyarınca saf mülevven pamukların alanda yaygınlaştırılması ve sanayide kullanılması düşüncesince icraat yürütülecek.

HRÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Haliloğlu, AA muhabirine, kısaca 2 sene evvela sınama gayeli başlattıkları çalışmada aşırı dobra neticeler elde ettiklerini söyledi.

Projenin alanda kalıp dokuma ettiğini tamlayan Haliloğlu, "Çalışmamızda saf mülevven bulunan bu pamukların bölgedeki performansını belirlemeye çalıştık. Bunları bulunan çeşitlerle yarıştırıyoruz. Burada lüzum tel nitelikleri ve gerekse mahsul itibarıyla bunları birbirleriyle kıyaslayacağız ve semt düşüncesince ülküsel olanları belirleme edeceğiz." dedi.

Doğal mülevven pamuklar henüz dayanıklı

Bölgede saf mülevven hav yetiştirilmesi düşüncesince evvela el bu denli etraflıca ortak düzentileme yapıldığına ilgi çekici Haliloğlu, şöyleki konuştu:

"Bu saf mülevven pamuklar bire ortak sürede çevreci pamuklardır. Doğal mülevven hav yetiştiricileri henüz az pestisite gerekseme duymaktadırlar. Renkli pamuklar nice hastalığa ve zararlıya gönül rahatlığı dayanıklıdırlar, başkaca kurağa ve tuza gönül rahatlığı da oranla toleranslı. Pamuklu giysi kuşam dimdik olmasından ötürü çul sanayisinde yeğleme ediliyor. Pamuktan elde edilen ipliğin ve kumaşın boyanması insanoğlu teninde ara sıra alerjiye ve ortak iki yıkamadan sonraları ise nitelik solmasına sebep olmaktadır. Bunlar saf mülevven oldukları düşüncesince nitelik solması elden elden yoktur. Renkli hav genotiplerinin mahsul ve nitelik itibarıyla parafin pamuklara uyarınca az buçuk arka planda olması, üretimde çiftçilerde ortak isteksizliğe tarz açmakta. Çırçırlanıp ip biçimine getirildikten sonraları bildiğimiz denli bunlardan güpür yapılıyor. Bunun beraberinde pentür sırasında ortaya çıkan atılmış sular gidip çevreyi kirletmiyor."

Tekstil maliyetlerini nısıf yarıya azaltacak

Doğal mülevven pamukların mülevven life eş oldukları düşüncesince güpür üretiminde boyanmaya ihtiyacının olmadığına aksan eden Haliloğlu, şunları kaydetti:

"Tekstil üretiminde boyama, su, erke ve atılmış özellik en fiyatlı aşamadır. Boyama evresinin elenmiş edilmesi maliyeti nısıf yarıya azaltabilir ve ağılı boya atıklarının negatif etkilerini ortadan kaldırabilir. Bu mülevven pamuklar işlenip, güpür biçimine getirilip, henüz sonraları kazak, pantolon yahut çocuk kıyafeti denli şekle sokulduğu devir aşırı henüz erdemli fiyata satılıyor. Amerika'da bu saf mülevven pamuklardan meydana getirilen mahsulat 300-350 dolara satılabiliyor."

Çiftçilere evvela teşrin düşüncesince ekecek verilecek

Doğal mülevven pamuğun gayrı hav eliyle ayrımlı özelliklere eş bulunduğu özetleyen Haliloğlu, şöyleki bitmeme etti:

"Doğal mülevven hav tiplerinin boyları da farklı. Burada ayrımlı genotipler bulunduğu düşüncesince boylarına baktığımızda ayrımlı boylardaki genotipleri görürüz. Bir çeşidin boyu 2 metreyi geçerken, ötekinin boyu 80 santim olabiliyor. Buradaki misyonumuz bu semt düşüncesince ülküsel olanı belirleme edip, melezleme ıslahı programına alıp, bunların rengini bulunan bulunan çeşitlere nakil şansını yakalayabilirsek aşırı henüz dobra olacak. Hem aşırı erdemli doğurgan hem de tel kalitesi elleme dünkü hatlar bulunursa birlik ortak son olacak. Konuyu öğrenen kimi çiftçilerimiz gelip bizlerden evvela teşrin düşüncesince ekecek istediler. Önümüzdeki zamanlarda ekmeyi planlıyorlar. Bir hacim tohumu çiftçilerimize verip, maraba gözüyle bunun kesinlikle olacağını belirleyeceğiz. Genellikle aşırı müeddep mikroner değerlerine eş saf mülevven pamuklar, aşırı tatlılıkla ortak tutuma ve parlaklığa sahiptirler. Yumuşaklığı, yıkama sonrası renginin solmaması ve mekân dostu olma nitelikleri yardımıyla pazarda kendine akıllıca ortak arazi bulmasını rüya ediyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ