USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Şanlıurfa'da pamuk tohumları toprakla buluşmaya başladı

HRÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Çopur, "Bu sene sabık yıla gereğince hâlâ erdemli ilk teşrin sektörü ve toplam ürün bekliyoruz." dedi.

Şanlıurfa'da pamuk tohumları toprakla buluşmaya başladı
29-04-2022 12:30
Şanlıurfa

Türkiye'de pamuk üretiminin kestirmece yüzdelik 40'ının karşılandığı Şanlıurfa'da çiftçiler, pamuk ekimine başladı.

Türkiye'nin ehemmiyetli ekincilik merkezlerinden Şanlıurfa'da ilkbaharın gelmesiyle tarlalarını acemi sezona hazırlayan çiftçiler, havaların ısınmasıyla baş başa toprakla tohumu buluşturmaya başladı.

Bölgede "beyaz altın" namına vasıflandırılan pamuk, lifiyle tekstile, çekirdeğiyle yağ sanayisine, küspesiyle de hayvancılık sektörüne kaba bap sağlaması zımnında mühim mamüllerin başlangıcında geliyor.

Kozasından çiçek açımına genişliğinde herhangi müşterek etabında tarlalarda görsel ziyafet sunan pamuk, ağustos ayının sonlarına akıllıca hasada apiko bir duruma geliyor.

"Çiftçilerin 20 Nisan ile 20 Mayıs tarihleri ortada ekimleri tamamlamaları gerekiyor"

Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Çopur, AA muhabirine, pamuk üretiminde Türkiye'nin ehemmiyetli kentlerinden bulunan Şanlıurfa'da ekimin başladığını söyledi.

Pamuk ekimi düşüncesince sıcaklıkla ilgilendiren müşterek başağrısı bulunmadığını aktaran Çopur, şu şekilde konuştu:

"Çiftçiler tohum türünü seçerken alanımızda uyarlama yeteneği faziletkâr sertifikalı çeşitleri yeğleme etmeliler. Sertifikalı yahut etiketi sıfır çeşitleri banko yeğleme etmesinler. Çünkü bunlar aşırı ağır manada sıkıntılara hastalık oluyor. Pamuk çıktıktan sonradan er emici dediğimiz zararlıların arama edilerek takiplerinin yapılmasını öneriyoruz. Ekim derinliği de aşırı önemli, 3-4 santimetrelik derinlik yeterlidir. Ayrıca sıkıntılardan biri de ekimin geciktirilmesi. Geç ekilince güzün yağmura yakalanma riski var, hakeza olunca da 1-2 basamak pamuğun kalitesi düşüyor. Dolayısıyla da ürünlerini hâlâ ucuza harcamak durumunda kalıyorlar. Bundan ötürü çiftçilerin 20 Nisan ile 20 Mayıs tarihleri ortada ekimleri tamamlamaları gerekiyor. Bu hususlara özen edilirse dobra müşterek mevsim geçireceklerini düşünüyorum."

Yüksek toplam ürün bekleniyor

Türkiye'deki pamuk üretiminin kestirmece yüzdelik 40'ının Şanlıurfa'dan karşılandığını anımsatan Çopur, "Bu sene güzeşte yıla layıkıyla hâlâ faziletkâr ilk teşrin endüstrisi ve toplam ürün bekliyoruz. Ekim alanları ve istihsal yönünde güzeşte yıla layıkıyla aşırı ağır müşterek toplam ürün artışı bekliyoruz, bu da kol açısından olumlu. Çiftçilerimiz pamuk ekimiyle ilgilendiren ağır müşterek başağrısı yaşamıyor lakin devir zamane müşterek tomar basma kullanımıyla ve sulamayla ilgilendiren teessürat olabiliyor lakin bu süreçte devir zamane önerilerde bulunacağız." sanarak konuştu.

Havalar pamuk ekimi düşüncesince güzel

Çiftçilerden Halil Aksoy ise havaların ısınmasıyla ekimlerin er başladığını söyledi.

Hava şartlarının tohumun toprakla buluşması düşüncesince mefkûre bulunduğunu tabir fail Aksoy, "Kış mevsiminden itibaren toprağı ekime hazırlanması düşüncesince ilaçlama, gübreleme ve sulama yaptık. Tarlalar apiko olunca da ekime başladık. Girdi tutarları az buçuk faziletkâr lakin dileğimiz pamuk fiyatlarının faziletkâr olmasıdır. Tüm çiftçilerimize faydalı ve artağan müşterek mevsim diliyorum." sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ