USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Savaşın vurmuş olduğu kasaba: Staryi Saltiv

Rusya-Ukrayna cenginde hararetli çatışmalara oyunluk bulunan kasabada aşırı sayıda bina yıkılmış yahut ciddi hasar almış.

Savaşın vurmuş olduğu kasaba: Staryi Saltiv
24-09-2022 14:01
Kharkivs ka Oblast
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Savaşın vurmuş yer aldığı kasaba: Staryi Saltiv

Ukrayna'nın doğusunda toprak düzlük Harkiv alanına ilişkin Staryi Saltiv kasabası, Rusya-Ukrayna mücadelesi nedeniyle adeta kalıntıya dönmüş durumda. Çatışmalar zımnında yıkımın iyice birlikte tomar yer aldığı kasabada kalanlar, asliye hizmetlerden mahrum hayatlarını sürdürmeye çalışıyor.

Harkiv bölgesinin doğusunda toprak düzlük ve Donets Nehri'nin kıyısına kurulan bu kasabada savaştan evvel 4 bine andıran ad tevakkuf ediyordu.

Rusya sınırına tahminî 40 kilometre mesafede toprak düzlük Staryi Saltiv, muharebede etraf ortada alevlenmiş çatışmalara oyunluk oldu. Savaşın izleri elan kasabaya revan yolda kendini gösteriyor. Yol kenarında elemli baş döndürücü sayıda askeri taşıt dikkati çekiyor.

Kasabaya girişteki binalardaki yıkım, alanda yaşanmış olan çatışmaların boyutunu ortaya koyuyor. Saldırılarda nice yapı yıkılmış yahut ağırbaşlı hasar almış. Staryi Saltiv'in süresince bulunmuş yer aldığı boyut savaşın tahripkâr yüzünü yansıtıyor.

Top ve füze atışları zımnında kasabadaki yollarda çukurlar oluşmuş. Çatışmalar sayesinde belde sakinlerinin şişman çoğunluğu bölgeden ayrılarak elan emin bölgelere kullanmak durumunda kalmış.

Bölgede ve etrafında arbede olmasa da kasabada baş döndürücü beş on bireyin tevakkuf etmesi ve sokakların ıssızlığı dikkati çekiyor. Kasabada kalanlar ise çatışmalarda hasar gören konutlarını temizlemeye ve onarmaya çalışıyor.

Kasaba sakinleri elektriğin, suyun ve saf gazın olmaması zımnında emekli şerait altında hayatlarını sürdürüyor.

Evlerdeki yadımlama ve dayanıklı şita şartlarının yaklaşması nedeniyle, birtakım belde sakinlerinin alanda sükunet sağlansa da evlerine dönmesi emekli gözüküyor.

Patlama oldu, bodrumdan çıktım baktım ki evim yok"

Saldırılarda evi yıkılan 63 yaşındaki Viktor Bazarniy yaşadıklarını AA muhabirine anlattı.

Evinin 15 Mayıs'taki birlikte saldırıda vurulduğunu özetleyen Bazarniy, "Ruslar buradayken ego de buradaydım. Daha sonradan bizimkiler, Ukraynalılar buraya geldiler, Ruslar nehrin başka bölümüne art çekildiler ve alevlenmiş çatışma, bombalama başladı. Genel kendisine sabahleyin ve meridyen düzlemi bombalama oluyordu. Hepimiz baş döndürücü korkuyorduk. 15 Mayıs sabahı vurdular. Ben bodrumdaydım. Patlama oldu. Yer titriyordu. Bodrumdan çıktım baktım ki evim yok." dedi.

Saldırının arkası sıra Harkiv şehrindeki kızının yanına sığındığını tamlayan Bazarniy, 40 senedir bu kasabada yaşadığını ve site yaşamına alışamadığını tabir etti.

Yıkılan evini baştan yapı eylemek istediğini fakat maddesel imkanının tam olmadığını dile getiren Bazarniy, şunları söyledi:

"Benim yegâne başına evi düz yazı etmem imkansız. olanak dahilinde yapacağız. Ne derece hayatım yeterse düz yazı edeceğim. Ben burada büyüdüm. Mutfağım mevcut orada, orada kalırım. Kışın da sobamız var. Duruma mucibince bakacağım, şişman belki burada yaşayacağım kışın da. Ben birlikte köylüyüm, site sakini değilim. Ben kentte yaşayamıyorum."

Rus saldırılarında evi hasar görenlerden birisi de 73 yaşındaki Lyuba, saldırının arkası sıra Harkiv'e gittiğini belirterek, alanda sükunetin sağlanmasının için 10 devir evvel evine art döndüğünü söyledi.

Oğluyla canlı ve ilerleyici yaşına karşın saldırıda tavanı hasar düzlük evini temizlemeye etkin Lyuba'yı esas düşündüren ise belirsizlik.

Bölgede şita şartlarının iyice dayanıklı bulunduğunu kail Lyuba, "Kış nite olacak bilmiyorum. Eğer vurmazlarsa ve odunumuz yeterse, eyitmek ki kışı burada geçireceğiz. Yetmezse esasen Harkiv'e akrabalarımın yanına gideceğim." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ