USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Savunma sanayisinde 13 Ar-Ge projesi düşüncesince imzalar atıldı

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, "Başkanlık yerine Ar-Ge dalında 4,1 bilyon liralık mesabesinde proje çalışmasını başlattık ve akıbet 5 yılda 1,2 bilyon liralık mesabesinde proje gerçekleştirdik." dedi.

Savunma sanayisinde 13 Ar-Ge projesi düşüncesince imzalar atıldı
27-01-2022 12:34
Ankara

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) koordinasyonunda, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve asayiş güçlerinin ihtiyaçlarının karşılanmasında gayrimenkul dışına bağımlılığın azaltılmasına, özgün, yerli, ati uygulayım bilimi ve ulusal çözümlerin yaşama geçirilmesine, Ar-Ge ile uygulayım bilimi yetkinliğinin artırılmasına ulama sağlayacak 13 proje düşüncesince imzalar atıldı.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, 2021'de başlatılan Ar-Ge projeleri düşüncesince SSB'de planlı imza töreninde icra ettiği konuşmada, Başkanlık yerine Ar-Ge planlarına dayanaklık kılmak vermenin esas gayeleri ortada bulunduğunu söyledi.

Ar-Ge emek harcamaları yapılmaksızın teknolojiyi yakalamanın manzara bulunduğunu tamlayan Demir, Türkiye'ye makbul duyurulmayan ve açıkça ambargolar sonucunda verilmemiş ürünleri ikame kılmak kadar mevzularda Ar-Ge'nin önemine ayraç etti.

Demir, Türkiye'nin bundan sonra makul bölgelerde en güzel olması icap ettiğini dile getirerek, "Bilim dünyasında çalışılmış olan birtakım konuların geleceğe müteveccih nelere defa açacağını şimdiden görüp orada en önde peyda kılmak düşüncesince kolları sıvamamızın zamanıdır." dedi.

Demir, Türkiye'de genel anlamda ürünü ihya ve çeşitlendirme emek harcaması yerine tanıdık Ar-Ge'nin, esas ilmî konuların araştırılmış olduğu ve onların teknolojiye benzeşme yolculuğunun yapıldığı birlikte proses bulunduğunu tabir etti.

Ülkede Ar-Ge'ye sunulan önemin ve ayrılan kaynağın derece derece arttığına dikkati çekici Demir, şunları kaydetti:

"Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği kabilinden piyasaya çıkan Savunma ve Havacılık Sanayii Performans Raporu'nda arsa meydan Ar-Ge verilerine baktığımızda, defans sanayii sektöründe, 2020'de 325 milyon doları öz kaynaklardan peyda kılmak az daha Ar-Ge dalında yekûn 1 bilyon 240 milyon dolar harcandığını görüyoruz. Bu rakam, yekûn kol cirosunun tahminî yüzdelik 14'üne karşılama etmektedir. Bu oran, sektörümüzün ibdai mahsul ve uygulayım bilimi geliştirmeye verdiği katkının birlikte işareti niteliğindedir. Başkanlık yerine Ar-Ge dalında 4,1 bilyon liralık mesabesinde proje çalışmasını başlattık ve sonuç 5 yılda 1,2 bilyon liralık mesabesinde proje gerçekleştirdik."

Demir, planlı emek harcamaları Türkiye'nin eş aklını kullanarak gerçekleştirmek istediklerini de laflarına ekledi.

Törene, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar, ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci ve projelerde arsa meydan kuruluşların temsilcileri katıldı.

İmzalanan projeler

Sürü Sistemleri İçin Tasarsız Ağ Geliştirilmesi Projesi ile insansız platformlar ortada arttırma birlikte enformasyon altyapısı (uydu, LTE vs.) gereksinimi duymaksızın güruh biçiminde göreve imkân sağlayıcı emniyetli kalabalık tasarsız ağ yapısı kurulması amaçlanıyor. Milli imkanlarla geliştirilecek sistem, etraflı insansız platformlar üstünde bütünleşmiş edilebilecek, düşüt maliyet, boyut, ciddilik ve kuvvet tüketimine ehil olacak.

Sürü-Sürü Hava Angajmanları İçin Yapay Zeka Teknolojileri Geliştirilmesi Projesi ile baş döndürücü sayıda birimden oluşan güruh sistemlerinin merkezcil birlikte sistemden hür halde kumanda edilmesini ve erinç taraftaki güruh elemanlarını nötr duruma getirmesini sağlayıcı idare algoritmaları geliştirilecek. Bu algoritmalar, araba öğrenmesi, pekiştirmeli öğrenme, aldatmaca teorisi ve ayrıntılar öğrenimi kadar yenilikçi ilmî konseptler doğrultusunda geliştirilecek.

6G Teknolojileri Geliştirilmesi Projesi kapsamında yapılacak Ar-Ge çalışmalarıyla birlikte ahir ehemmiyetli uygulayım bilimi yerine arsa edinmesi muhtemel 6G dalında ülkenin standartlara girdi özne ve buluş belgesi geliştiren birlikte pozisyona ulaşması amaçlanıyor.

Sürü Sistemleri İçin Dağıtık Karar Verme Altyapısı Geliştirilmesi Projesi ile güruh unsurları arası bildirişim dili tanımlanması ve gerçekleştirilmesi ile demci değişmeyen ita mekanizmasına müteveccih kütüphaneler ve algoritmalar gerçekleştirilmesi amaçlanıyor. Stratejik, operatif ve taktik ölçüde sert baş döndürücü pratikte TSK'nın değişmeyen ita kabiliyetinin artırılması hedefleniyor.

Siber Savunma Simülasyon Platformu Projesi kapsamında evren üstünde değişik lokasyonlarda arsa borç bal küpü sistemleri üstünden yakalanacak saldırıların tespiti ve analizi yapılarak dokuncalı yazılımların etkinliklerinin ölçülmesine müteveccih birlikte öğrence platformunun geliştirilmesi amaçlanıyor.

Şifre Atakları İçin Dağıtık ve Yüksek Performanslı Hesaplama Sistemi Geliştirilmesi Projesi kapsamında kurumsal iş yüklerinin yönetimi düşüncesince gerekseme mahsus taşıt ve özelliklere sahip, ölçeklenebilir, efdal performanslı ve demci hesaplama mimarisiyle etkin harf analiz sistemleri geliştirilmesi sağlanacak.

Enerji Kritik Alt Yapılara Yönelik Siber Güvenlik Yeteneklerin Geliştirilmesi Projesi ile nazik erke altyapıları düşüncesince siber akış ve defans platformlarının birbirinden hür yerine geliştirilmesi, bu platformların birbirlerine erinç değişik senaryolarda yarıştırılarak, bu alandaki defans kabiliyetlerinin güçlendirilmesi amaçlanıyor.

Sınır Güvenliği İhlallerinin Yapay Zeka Tabanlı İHA'lar ile Tespiti Projesi ile Derin Pekiştirmeli Öğrenme tekniğiyle eğitilmiş, demci fariza paylaşımı özne özerk mini-İHA sürüsü ile uygun değer sürede ve rotada uç hattı süresince toprak taraması yaparak, askeri timin etrafındaki yasa dışı unsurların tespitini meydana getiren birlikte dikiz sistemi geliştirilecek.

Reçine Ön Emdirilmiş Elyaf Geliştirilmesi Projesi kapsamında geliştirilecek ağaç sakızı ön emdirilmiş elyaf materyallerin havacılık ve gök endüstrisinde karma basınçlı tanklar ile strüktürel gövdelerin üretimlerinde kullanılması hedefleniyor.

Yönlendirilmiş Enerji Biriktirme Eklemeli İmalat Teknolojisi ile Fonksiyonel Geçişli Malzeme Proseslerinin Geliştirilmesi Projesi ile yönlendirilmiş erke tasarruf yöntemiyle bitişimli imalat prosesi düşüncesince türap fırlamış ve lazer hizmetçi ünitelerinden oluşan robotik dizge geliştirilecek ve bu sistemle ilk örnek yerine müteaddi materyal yapısından oluşan hazır para yakıtlı füze motoru lüle uzantısı üretilecek.

Havacılık Motor Malzemeleri Geliştirilmesi Programı FAZ-2 (KÜLÇE) Projesi ile Türkiye'nin gayrimenkul dışı bağımlılığını şişman miktarda bertaraf kılmak amacıyla 2020'de başlatılan FAZ-1 (CEVHER) Projesi'nin devamı yerine bulunan halde gayrimenkul dışından realizasyon edilen havacılık doğal gürültü yağı lambası lambası türbin motosiklet malzemelerinin geliştirilmesi ve türap metalürjisi ile türbin diski üretimi proseslerinin geliştirilmesi sağlanacak.

Lazer Detonatör Geliştirilmesi Projesi kapsamında cephanelerde ve gök çalışmalarına müteveccih fırlatma sistemlerinin ateşleme zincirlerinde detonasyon amacıyla kullanılan, efdal güven ve güvenirlik seviyelerine sahip, etkenlere erinç duyarsız, çoklu ve engin ateşleme olanağı sağlayıcı acemi döl detonatör ulusal imkanlarla geliştirilecek.

Kimyasal ve Biyolojik Savaş Ajanlarına Karşı Yeni Nesil Dekontaminasyon Maddesi Teknolojisi Geliştirme Projesi kapsamında kimyasal/biyolojik harp ajanlarına ve ağılı sınai kimyasallara erinç ayıraç dekontaminasyon malzemelerinin geliştirilmesi ve bu materyallerin toz, sıvı, ped/mendil ve krem/losyon peyda kılmak az daha 4 değişik formülasyonunun ulusal imkanlarla geliştirilmesi sağlanacak.​​​​​​​

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ