USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Seçimlerin yapılamadığı Libya 2022'ye siyasal tartışmalar ve çalkantılarla giriyor

Libya'da seçimlerin planlandığı kabil 24 Aralık'ta yapılamaması, Ulusal Birlik Hükümeti'nin (UBH) fariza süresi üzerine tartışmalara hastalık oldu.

Seçimlerin yapılamadığı Libya 2022'ye siyasal tartışmalar ve çalkantılarla giriyor
31-12-2021 15:14
Trablus

Bazı siyasiler UBH'nin fariza süresinin sona erdiğini tez ederken, birileri ise seçimlere derece Abdulhamid Dibeybe başbakanlığındaki hükümetin görevine bitmeme edeceğinin altını çiziyor.

Hükümetin fariza süresi ile ilişik ayrımlı yorumların yapıldığı ülkede, güzeşte hafta hükûmet merkezi Trablus'ta yaşanmış bulunan askeri çabukluk ahali ortada "çatışmaların baştan başlayacağı" endişesine defa açtı.

Libya'nın doğusundaki evlilik dışı silahlı güçlerin önderi Halife Hafter'e yakınlığıyla bildik Temsilciler Meclisi (TM) Başkanı Akile Salih, Hafter ve onlarla anlaşma kurmaya çalışanların; halihazırdaki hükümeti yuvarlamak istedikleri yorumları yapılıyor.

Mevcut hükümetin vazifesini bitmeme etmek istediği, gayrı tarafların ise buna gönül rahatlığı çıkmış yer aldığı ülkede, uygulamada acemi müşterek hükümet kurulmasının beklenen olmayacağı bunun da kudret boşluğuna defa açacağı değerlendiriliyor.

Seçimlerin yapılamaması Hafter ile Başağa'yı yakınlaştırdı

Seçimlerin yapılamaması ülkenin maşrık ve batısı ortada "sürpriz" müşterek siyasal hareketliliğe bozukluk oldu. İki sene evvela birbirine hasım bulunan ve savaşçı ortalık müşterek araya geldi.

Eski Libya İçişleri Bakanı Fethi Başağa ile Halife Hafter, 21 Aralık'ta Bingazi'de görüştü. Başağa ve Hafter'in yanı esna 5 riyaset adayının da apiko bulunmuş yer aldığı müzakere "tarihi müşterek buluşma" namına nitelendirilmekle beraberce bazısı istifham işaretlerini de yanında getirdi.

Libya'nın gündüz batısı bölgesinin müşterek sene öncesine derece "güçlü adamı" namına maruf Başağa ile maşrık bölgesinin "güçlü adamı" namına değerlendirilen Hafter'in seçimlere 3 devir kaldığında müşterek araya gelmesi, dünya kamuoyunda "yeni müşterek idare tekvin girişimi" namına yorumlandı.

Bingazi'deki toplantıya katılanlar ortada riyaset tarzı adaylarından Abdulmecid Seyfunnasr da bulunuyordu. Seyfunnasr basına meydana getirdiği açıklamada, "siyasi defa haritasına göre, bulunan kâffesi organların fariza süresinin 24 Aralık'ta sona erdiğini, ondan sonra tek biçimde müşterek esneme ve ertelemenin ikrar edilemeyeceğini" söyledi.

Başağa da şimdi evvela yayınladığı müşterek videoda ayrımsız paralelde konuşmuş ve UBH'nin meşruiyetinin 23 Aralık geceleyin yarısını müşterek bugün geçince sona ereceğini öne sürmüştü.

Siyasi uzmanlar, Başağa ve Hafter'in "Dibeybe hükümetinin fariza süresinin uzatılmasını ikrar etmeyeceği" anlamında değerlendirmeler yapıyor.

Başağa'nın Bingazi'den sonradan Kahire'ye gitmesi ve Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil ile görüşmesi de dikkati çekici gayrı müşterek gelişmeydi.

Seçimlerin 6 ay ertelenmesi önerisi ve acemi hükümet ihdas girişimi

Tobruk'ta bulunan TM de sürece karışan müşterek davranış sergileyerek toplandı. 27-28 Aralık'ta meydana getirilen toplantılarda, riyaset seçimlerinin 6 ay ertelenmesi ve partiler ortada şümullü diyalog başlatılması derece mevzular ele alındı.

Seçimlerin akıbeti dair milletvekilleri ayrımlı önerilerde bulundu. Öneriler ortada seçimlerin 6 ay sonradan yapılması ve intihabat düşüncesince acemi müşterek icra organının kurulması derece efkâr öne çıktı.

TM'ye ilişkin Seçim Sürecini Takip Komitesi ise müşterek aşama şimdi encam giderek, "mevcut otoritenin elde edemediği istikrarı sağlamak" şartıyla ülkedeki icra organının baştan kurulması önerisi ve tavsiyesinde bulundu.

Komitenin önerisi tabidir ki "Dibeybe hükümetinin seçimleri gerçekleştiremediği sebebi öne sürülerek acemi müşterek hükmet kurulması" biçiminde anlaşıldı.

Ancak Başbakan Dibeybe hakeza müşterek girişimin olabileceğini başlangıçta aritmetik etmiş ki teşrinisani ayında meydana getirdiği açıklamada, "görevi elden seçme acemi hükümete devredeceğini" tabir etmişti.

Dibeybe'ye dayanak noktası verici İngiltere'ye Hafter yanlılarından tepki

İngiltere, Dibeybe hükümetine dayanak noktası vererek intihap tarihinden ahir süreçte de UBH'yi tanımaya bitmeme edeceğini duyurdu.

İngiltere'nin Trablus Büyükelçiliğinden 24 Aralık'ta meydana getirilen mukayyet açıklamada, "Birleşik Krallık'ın Libya Siyasi Diyalog Forumu defa haritası gereği Libya Ulusal Birlik Hükümeti'ni (UBH) tanımaya bitmeme edeceği" kaydedildi.

Ülkede seçimlerin gerçekleştirilmesinden UBH'nin mesul bulunduğunu tamlayan Büyükelçilik açıklamasında, "paralel müşterek hükümet yahut oluşuma dayanak noktası verilmeyeceği" de başkaca vurgulandı.

Bunun ilişkin Hafter destekçileri çeşidinden İngiliz Büyükelçi aleyhinde müsvedde kampanyaları başlatılırken, Hafter yanlısı TM de İngiliz Büyükelçi Caroline Hurndall'ın "istenmeyen adam" anons edilmesi sonucu aldı. Ancak bahis konusu değişmeyen "tavsiye niteliğinde" namına yorumlandı.

Hükümet vazifesini sürdürüyor

Cenevre'de 5 Mart 2021'de Libya Siyasi Diyalog Forumu çeşidinden meydana getirilen seçimleri elde eden ve 10 Mart'ta Sirte kentinde planlı celsede TM’den güvenoyu meydan Abdulhamid Dibeybe'nin kabinesi, intihap tarihinin esbak bulunmasına karşın itirazlar olsa da vazifesini sürdürüyor.

Başkanlık seçimlerinde yavuklu yer aldığı düşüncesince vazifesini Ramazan Ebu Cenah’a vekaleten devreden Başbakan Dibeybe, yaşanmış bulunan siyasal çalkantıların peşi esna 30 Aralık bakımından görevine gine art döndü.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ