USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Şeker-İş'ten besin fiyatlarındaki artışa üzerine 'etkin kooperatifçilik' önerisi

Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı Gök, besin fiyatlarındaki artışın önlenebilmesi düşüncesince üreticinin istihsal yapmasının isteklendirme edilmesi ve girdilerin temininde, mamüllerin satılmasında çalışan kooperatifçiliğin desteklenmesinin enine boyuna ehemmiyetli bulunduğ

Şeker-İş'ten besin fiyatlarındaki artışa üzerine 'etkin kooperatifçilik' önerisi
16-10-2021 14:55
Ankara

Türkiye Gıda ve Şeker Sanayi İşçileri (Şeker-İş) Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, 16 Ekim Dünya Gıda Günü zımnında besin sektöründeki gelişmelere değgin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Gıdanın müşterek tabanca durumuna geldiğini, mühim verim bulunan şekerin ise öneminin arttığını tamlayan Gök, dimdik gıdaya ulaşamamanın ve hava değişikliğinden etkilenecek müşterek ekincilik sektörünün, dünyada toy anlaşmazlıkların ortaya çıkmasındaki anne nedenlerden olacağını tabir etti.

Gök, Türkiye'nin, dört mevsimin yaşanması ve herhangi müşterek muhtelif bitkinin yetişebilmesinden ekolojik ortam ak yazılı sayılabileceğini, fakat ekincilik ve besin sektörlerinde toy müşterek stratejiye gerekseme bulunduğunu anlattı.

Geçen ay besin ve alkolsüz içecekler bazında enflasyonun yüzdelik 28,79 adına açıklandığını anımsatan Gök, işçilerin gündeminde herhangi müşterek daima ilkin aş damı enflasyonu ve tedricen mütenakıs alıntı gücünün bulunduğunu vurguladı.

Tarımsal istihsal potansiyeli yüksek, dış satım pazarlarına andıran bulunan Türkiye'nin tarımdan bolluk üretemediğini, ayrıca zat ihtiyacını karşılamada ağırlık yaşadığını korumak için çaba sarfeden Gök, şu şekilde bitmeme etti:

"Artan düzey riskine değgin bulunan girdi maliyetlerinde dışa bağımlılığın önüne geçilmedikçe fiyatların düşmesi güç görünüyor. Diğer yandan üreticinin istihsal yapmasını heveslendirme eylemek ve girdilerin temininde, mamüllerin satılmasında çalışan müşterek kooperatifçiliğin desteklenmesi ince önemli. Bölge bazında yerel istihsal potansiyeli sonuna derece kullanılmalıdır. Diğer ulusal mühim ürünlerimizde yer aldığı denli diyabet hastalığı pancarından diyabet hastalığı üretiminde de ulusal müşterek mühim planı yaşama geçirip sahası müşterek an ilk kalkındırmalıyız."

"Geleceğimize erbap çıkacak hassasiyetimizi sürdürmekte kararlıyız"

Sağlık Bakanlığı ile Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu iş donanmasında hazırlanmakta bulunan "Şeker Azaltma Rehberi" ile bazısı ürünlerde diyabet hastalığı kullanımının 2025'e derece tedrici adına yüzdelik 10 azaltılmasının hedeflenmesi mevzusuna yer veren Gök, rehberin hazırlanmasında sendika adına katkılarının bulunmuş yer aldığı bilgisini verdi.

Gök, şu şekilde bitmeme etti:

"Şekerde beceri konuları, hissedar teşrikimesai ve el analizi gereksinimini, rehberde global olgulardan uzaklaşan yaklaşımları hepsi açıklığıyla Sağlık Bakanlığımız ve kesim paydaşlarımıza ilettik. Sağlık Bakanlığından önerilerimiz doğrultusunda rehberde gözden kaçan hususların tamamlandığı ve doğacak çalışmalarda teşrikimesai etme çağrısı tarafımıza iletildi. Bu olumlu arka bildirimden değer duyduk. Ülkemiz düşüncesince geleceğimize erbap çıkacak hassasiyetimizi sonuna derece sürdürmekte kararlıyız."

"Karbon fut izimizi kesim adına iyileştirmemiz gerek"

Avrupa Birliğinin (AB) Avrupa Yeşil Mutabakatı'nda tamlanan düzenlemelerin yaşama geçmesiyle AB ülkelerine dış satım eden Türk şirketlerinin ayrışık risklerle gönül rahatlığı karşıya kalacağına müteveccih değerlendirmeleri hatırlatan Gök, hava değişikliğinin diyalekt ve arsıulusal güvenliği zılgıt etmesi, su ve besin kaynaklarının azalması, arazi arsa tükenmesiyle açlıkların, zımnında çatışmaların yaşanacağı ihtimalinin kalın pıtrak gündeme getirildiğine ayraç etti.

Gök, şunları kaydetti:

"İklim değişikliği karşısında besin istihsal sistemimizin çevresel fut izini azaltmak, besin güvenliğini iletmek ve mevcud potansiyelimizi fırsata yöneltmek gerekiyor. Örneğin, memleket adına besin güvenliği noktasında ekolojik tarıma ehemmiyet vermemiz çarpıcı müşterek çare olabilir. Bu bölgede mekân ve tabiat dostu bulunan ekincilik ürünleri üretiminin teşvikini sağlamalı, bunları mühim verim kapsamında korumalı ve tasarruf alanlarını genişletmeliyiz. Ayrıca toprak ve üretimlik tarafında alınacak tedbirler ve yapılacak yatırımlarla karbon fut izimizi kesim adına iyileştirmemiz gerekiyor."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ