USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Senegalli gençlere uyarınca Türkiye, Afrika ülkeleriyle ayrımsız safta

Türkiye'nin Batı Afrika'daki en DOĞRU ortaklarından Senegal'de çoluk çocuk ve aktivistler Türkiye ile kurulan ilişkilerin derinleştirilmesini istiyor.

Senegalli gençlere uyarınca Türkiye, Afrika ülkeleriyle ayrımsız safta
15-12-2021 13:09
Dakar

Yaklaşık 17 milyonluk nüfusunun yarısının 18 yaşın altında bulunduğu Senegal'de gençler, emektar kolonyalist güçlerine hesabına hâlâ muvazeneli alışveriş kurabilecekleri acemi partnerler arıyor.

AA muhabiri, 17-18 Aralık'ta İstanbul'da yapılacak III. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'nden evvel Afrikalı çoluk çocuk ve aktivistlere Türkiye'nin kıtadaki pozisyonunu sordu.

Fransa'nın hemen gençlerin katılımıyla Montpellier'de düzenlemiş bulunduğu Afrika-Fransa zirvesine dahil olan Senegalli aktivist gazeteci Papa Ismaila Dieng, çağ bundan böyle Afrikalı gençlerin müsavat temeline yaslanan münasebat ihdas etmek istediğini söyledi.

"Afrika, Türkiye ile nice mevzuda bire birlikte safta"

Dieng, Fransa'nın da bu hevesi ayırt etmiş bulunduğu düşüncesince hemen gençlerin katılımıyla birlikte şahika düzenlendiğine dikkati çekerek "Frankofon Batı Afrika, tabiri caizse Fransa'nın geri bahçesiydi. Ancak Fransa'nın bu bahçede bundan böyle rahatı bozuluyor. Çünkü yatırımlar dalında Çin ve Türkiye üzere erkek oyuncular ortaya çıktı. Önceden Afrikalı elitler Fransa'ya pedagoji bilimi almaya giderdi, burada da tekelin kırıldığını görüyoruz. Aynı sürede askeri üstünlüğü de sallantıda. Dolayısıyla Fransa şu an acemi birlikte düzlük açmaya çabalıyor." diyerek konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da ilkin Senegal'de ağır birlikte popülariteye cemaat bulunduğunun altını çizen Dieng, "Cumhurbaşkanı Erdoğan burada baş döndürücü seviliyor. Çünkü Filistin konusunda, İslamofobi dair sesini en cesaretle çıkaran lider, ayrıca ümmetin savunucusu şekilde görülüyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki sürekli üyelik sistemine de gönül rahatlığı çıkıyor. Afrika devletleri de bunun mücadelesini veriyordu. Dolayısıyla Türkiye ile nice cephede bire birlikte mücadeleyi veriyoruz. Afrika devletleri Türkiye ile nice mevzuda bire birlikte safta bulunduğunu görüyor. Bu da Türkiye'yi imtiyazlı birlikte ortak biçimine getiriyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye, Sahel krizinin çözümüne iane ediyor"

Mali Ulusal Gençlik Ağı (RENAJEM) Başkanı Alioune Gueye de Türkiye'nin ana kara ile kurduğu ilişkide kazanımlarım aykırı olduğunu, Afrika'nın nice bölgede kapasitesini geliştirdiğini söyledi.

Gueye, Türkiye'nin ilkin askeri bölgede Sahel ülkeleriyle iş birlikleri hazırlamaya başladığına dikkati çekerek "Sahel'deki Afrika ülkelerinin ilkin ordularının kapasitelerini geliştirmeye ve takım desteğine gereksinimi var. Türkiye filhakika bu aşamada çelimli ordusuyla Burkina Faso'da bulunduğu üzere Sahel ülkeleriyle ayrışık iş birlikleri yapıyor. Sahel'deki asayiş krizinin çözümünde ehemmiyetli birlikte gösteriş oynuyor diyebiliriz." dedi.

Türkiye'nin kıtayla kurduğu ilişkiyle Batılı güçlerin kurduğu alışveriş ortada "yaklaşım" farkı olduğuna aksan özne Gueye, Türkiye'nin müsavat temelinde münasebat kurduğunu dile getirdi.

"Türkiye, Müslüman birlikte iklim olmasının avantajını yaşıyor"

Senegal Yabancı Gazeteciler Derneği Genel Sekreteri Abdoulaye Ba da Türkiye'nin nice alandaki uzmanlığının hem Senegal tıpkı sürede semt devletleri kabilinden bilindiğini kaydetti.

Ba, "Türkiye, Müslüman birlikte iklim olmasının avantajını yaşıyor. Bir de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın maşer kabilinden bu derece candan izleme edilmesi de Türkiye'nin Senegal'deki hem pozisyonunu güçlendiriyor hem tanınırlığını artıyor. Sadece hâlâ baş döndürücü okşayıcı enerjisini kullanmasını tavsiyesinde bulunabilirim. Senegal'de sahada rastgele nesne Türkiye'den yana. Bunu dobra kullanmak lazım." diyerek konuştu.

"Kültürel bölgede teşrikimesai ayırt yaratır"

Aktivist gazeteci Oumy Regina Sambou da Türkiye'den esin alınacak ve öğrenilecek baş döndürücü nesne olduğunu, ilkin keyif turizmindeki pozisyonundan baş döndürücü etkilendiğini kaydetti.

Türkiye'nin devim bilimi yapısıyla sunmuş bulunduğu fırsatların kıtanın gençleri açısından cazibeli bulunduğunu dile getiren Sambou, ilkin ekin dalında Afrika ile diyaloğun ve iş birliğinin hâlâ da geliştirilmesi gerektiğine ayraç etti.

Sambou, "Türkiye'yi hemen gezinsel birlikte destinasyon şekilde demek şişman hayıf olur. Yapılacak o derece baş döndürücü nesne mevcut ki. Özellikle ekin alanında, Afrikalı sanatçılarla yapılacak iş birliklerinin baş döndürücü ayırt yaratacağını düşünüyorum. Bugün bundan böyle nice garplı partner, okşayıcı çelim peyda etmek hesabına kültürel iş birliklerinden faydalanıyor." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ