USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Sıcak iklimi muhip tropikal meyve soğuk açıktan etkilendi

Örtü altı tarımda lakırtı sahibi Antalya'da, sonuç müşterek haftada tesirini çoğaltan soğuk hava, ilkin hamam iklim koşullarını muhip tropikal meyve üretimini menfi etkiledi.

Sıcak iklimi muhip tropikal meyve soğuk açıktan etkilendi
27-01-2022 11:59
Antalya

Türkiye'nin tropikal meyve üretiminin yüzdelik 40'ını oluşturan kentte, kısaca 30 sene aradan sonradan kar yağdı. Soğuk havanın tesirini sürdürdüğü Antalya'da külot vakalarına gönül rahatlığı seralarda teshin sistemi devreye giriyor. Örtü altı istihsal fail çiftçiler, bitkilerin soğuk açıktan etkilenmemesi düşüncesince tün nöbeti tutuyor.

Soğuk hava ve kar yağışı, Türkiye'de yetiştirilen tropikal meyveler dendiğinde akla mevrut Manavgat, Alanya, Serik ve Gazipaşa denli ilçelerde de görüldü. Bu durum, Akdeniz'in yunak ikliminin ergonomik zarfında sonuç senelerde bölgede yaygınlaşan tropik meyve yetiştiricilerini ayrımlı tedbirler almaya yöneltti.

Soğuk açıktan tropikal meyve rekoltesinin ne etkileneceği ise ileriki günlerde mahsus olacak. Üreticiler, şuurlu yetiştiricilik ve soğuk havaya gönül rahatlığı müdebbir davranış dair uyarılıyor.

İl Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca, AA muhabirine, Antalya'nın ülkenin ekvatora en DOĞRU bölgelerinden birisi olduğunu, bu doğrultuda birtakım tropikal meyve üretimine ergonomik konumda olduğunu söyledi.

İlk kendisine şehirde muz üretildiğini tamlayan Karaca, "Muz, geçmiş başlangıçta Alanya, Gazipaşa'da üretiliyordu, hâlâ sonradan destar dibine alınmasıyla Manavgat, Serik bilhassa kazanmak kıl payı il genelinde üretimi yayılmış bir duruma geldi. Bu sene bakımından muz istihsal alanımız 50 bin dekarı buldu. Bunun yarısından dahası destar altında." dedi.

Avokadonun da evvela Alanya ve Gazipaşa'da yayıldığını ve şu anda kâffesi ilçelerde üretildiğini vurgulayan Karaca, kısaca 20 bin dekarlık bölgede avokado üretimi yapıldığını bildirdi.

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Akdeniz Üniversitesi işbirliğinde şehirde yetiştirilebilecek seçenek tropikal meyve düşüncesince meydana getirilen çalışmada kalburüstü neticeler elde edildiğini ve meyvenin çeşitlendirildiğini aktaran Karaca, şunları kaydetti:

"Mango, ejder, papaya, passiflora (çarkıfelek) denli meyvelerin de ilimizde üretilebileceğini belirleme ettik. Şu anda ejderha meyvesi istihsal piyasası bin dekara yaklaştı, mango, papaya denli ürünlerde 100 dekarın üstünde birlikte istihsal alanımız var. Yavaş aheste üretimimiz artıyor fakat şimdilerde derinlemesine yılların averajı üstünde birlikte soğuk var. Tropik meyve çoğu kez kıyı kesimlerde üretiliyor fakat birtakım üreticilerimiz maatteessüf uyarılarımıza karşın az buçuk hâlâ rakımın efdal bulunduğu yerlerde üretime başladı, bu alanlarda soğuk açıktan duygulanma var."

Karaca, Meteoroloij Bölge Müdürlüğünden mevrut bilgiler doğrultusunda üreticileri uyarmaya bitmeme ettiklerini, ikazları dikkate meydan üreticilerin aşırı ağırbaşlı mesail yaşamadığını laflarına ekledi.

Avokado altın varak uçlarında yanma

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır da soğuk hava zımnında şehirde elden bariz yerlerin değil, limonluk içerisindeki mamüllerin de etkilendiğini söyledi.

Özellikle yunak havayı muhip tropikal meyvelerde birlikte duygulanma görüldüğünü özetleyen Çandır, "Türkiye'de tropikal meyvenin yüzdelik 40'ını Alanya, Manavgat, Gazipaşa denli ilçelerimizde üretiyoruz, mestur alanlardaki üretimimizde aşırı birlikte tomar dava yok. Ancak bariz bölgede bilhassa avokado üretimimizde altın varak uçlarında geniş yanmalar gözlendi. Bunun üretimi ne etkileyeceğini yaşayarak göreceğiz lakin bariz kendisine söyleyebilirim ki üretimde, arzda birlikte azalış var." ifadelerini kullandı.

Çandır, tropikal meyvelerin bilgelik insanlarının önerileri doğrultusunda hava, su, arazi şartları değerlendirilerek üretilmesi icap ettiğini vurgulayarak, şuurlu istihsal ile üreticilerin de son kullanıcıların de kıygın olamayacağını dile getirdi.

"Bazı üreticiler meyvelerin eklenmiş değerinin efdal olması zımnında iklimi akla yatkın sıfır yerlerde de üretime girişiyor. Sadece modaya ve ya alışkanlıklara gereğince değil, analizlerle akım etmemiz müstelzim birlikte dönemdeyiz." diyen Çandır, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Muz ile ilgilendiren bu mevzuda birlikte çalıştay yaptık, dişi neticeler elde ettik. Sadece üretmiş kazanmak düşüncesince değil, yer değerleri, alışveriş muayeneleri yaparak üretmeliyiz. İklimin değişeceğini, kuraklığın artacağını bilgelik müşterilerini söylüyor, kılıç de istihsal desenimizi ona gereğince şekillendirmeliyiz. Daha az su isteyen, hâlâ mutedil iklime ahenk sağlayacak bitkilerle üretimimizi geliştirmemiz gerekiyor. Bugün de görüyoruz ki tabiat ananın affı yok."

"Bahçelerde duygulanma payı yüzdelik 30"

Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe ise Alanya'da iktisadi kıymeti efdal 25 çeşit tropikal meyve yetiştirildiğini belirtti.

Bu sene ilçede soğuk havanın tesirini artırdığını ve gözle görülebilecek biçimde kar yağışına tanık olduklarına yer veren Göktepe, "Bu sene don, rahmet katıksız afetler açısından hâlâ ağırbaşlı ve hissedilir oldu. Hortum zımnında dokunca gören tropikal meyve bahçelerimiz var. Muz en aşırı etkilenen meyvelerden oldu. Avokado, dünkü dünya, tropikal ürünlere girmese de turunçgiller bahçelerimiz de etkilendi." sanarak konuştu.

Alanya düşüncesince tarımsal külot riskinin 3 devir hâlâ bitmeme edeceğini aktaran Göktepe, üreticilerin sabaha denli külot nöbeti tuttuğunu bildirdi.

Göktepe, iktisadi anlamda üreticilerin zararının 3-4 devir sonradan kupkuru kendisine belirleneceğine ayraç ederek, "Bahçelerin duygulanma payı yüzdelik 30. Açık bölgede muzda, dünkü mezru avokado bahçelerinde dokunca gören üreticilerimiz var. Kapalı bölgede ise hortum ve sıkıntı zımnında 26 üreticimiz dokunca gördü." değerlendirmesini yaptı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ