USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Siirt'te 102 milyon dolarlık çinko tesisi 20 Kasım'da açılıyor

Siirt'te 102 milyon dolarlık yatırımla yaşama geçirilen ve önce evrede 3 bin insana aracısız istihdam sağlayacak çinko tesisi 20 Kasım'da açılacak.

Siirt'te 102 milyon dolarlık çinko tesisi 20 Kasım'da açılıyor
06-11-2021 16:00
Istanbul

Lineer Metal AŞ kabilinden Siirt Organize Sanayi Bölgesi'nde Türk-Katar ortaklığıyla yaşama geçirilen yatırıma bağlı firmanın İstanbul'daki umumi merkezinde matbuat toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıda mütekellim Lineer Metal AŞ Onursal Başkanı Prof. Dr. Yasin Aktay, envestisman bedeli 102 milyon dolar olarak belirlenen tesisin 20 Kasım'daki açılışına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılacağını söyledi.

Türkiye'nin şu anda salname tükettiği 250 bin ton çinkonun hepsini ithal ettiğini dile getiren Aktay, şu detayları verdi:

"Tesisimiz evvel evrede 90 bin tonluk üretimle Türkiye'nin çinkodaki ithalatını yüzdelik 40 azaltacak. Zamanla kapasiteyi artırarak envestisman tutarını 500 milyon dolara, ürettiğimiz çinkoyu da 250 bin tona ulaştırmayı hedefliyoruz. Amacımız; 2023 bakımından Türkiye'nin çinko ithalatının ağız ağıza sıfırlanması. Ayrıca mermi ithalatı da tükenmiş olacak. Şu anda Türkiye'nin 250 bin tonluk çinko ithalatı düşüncesince ödediği nicelik 1 bilyon dolar. Sadece evvel evrede 400 milyon dolarlık ithalatı engelleyecek ve akan açığa ulama sunacağız."

Aktay, çinko izabe tesisinin açılışının yapıldığı devir bire ortak girişimin ortak kararı ve devamı namına ortak kurşun-gümüş ve sülfürik hamız peyda etmek az daha dü fabrikanın şimdi temelinin atılacağını vurguladı.

İlk evrede 3 bin erkek istihdam edilecek

Yasin Aktay, mecmu yatırımın 2023'e genişliğinde 500 milyon dolara çıkarılacağını belirterek, "Yatırımın evvel adımı atıldığında Siirt'teki fabrikada 500, Hakkari ve Şırnak'taki madenlerde 2 bin 500 peyda etmek az daha toplamda 3 bin insana direkt istihdam sağlanmış olacak. 2023'e genişliğinde tamamlanacak öbür yatırımlarla baş başa istihdam 7 bin 500 insana genişliğinde ulaşacak. Bu istihdamların taraf etkilerini söylemiyoruz bile." niteleyerek konuştu.

"Siirt'te ayrıca alanda şimdiye genişliğinde işlenmiş en şişman hesaplı endüstri yatırımını yaşama geçiriyoruz." diyen Aktay, teröre erinç mücadelenin en ehemmiyetli adımlarından birisinin de bu yatırımlarla esas istihdamların sağlanması bulunduğunu söyledi.

Aktay, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın icap eş bağı gerekse evvel seçme bölgesi olması hasebiyle bu tesisin Siirt'e ortak vefa hediyesi namına görüldüğünü kaydederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu kuruluş hususi bu sahanın riziko alarak icra ettiği ortak envestisman olması hasebiyle ayrı ortak takdiri doğruluk ediyor. Ama takdirin de ötesinde bundan ahir bambaşka yatırımları tetikleyeceği de açık. Bu süreçte Cumhurbaşkanımızın açılışa katılımıyla ayrı ortak vurgusu, envestisman meydana getirecek başkalarını isteklendirme edecektir. Yatırımın Türk-Katar ortaklığıyla yapılmaktadır olması ve Katar ile bulunan münasebat hasebiyle bunun dü mevki ortada ortak iş birliğinin konkre semeresi olma boyutu da var."

Aktay, yatırımın Siirt'te şişman coşku uyandırdığını, daha yapım etabında yüzlerce insana istihdam sağlandığını belirterek, Türkiye'nin bu tesisle kazanacağı bilgelik birikiminden bahsetti.

Yatırımın sonuç etap kârlı bulunduğunu vurgulayan Aktay, "Biz hoppadak birey ortak taleple memleketimize yahut alana envestisman yapılmasını istem etmiyoruz. Bölgeye envestisman fail ağırbaşlı açıdan kârlı çıkacaktır." ifadelerini kullandı.

"Ham maddesi ağız ağıza Türkiye'den karşılanacak"

Lineer Metal AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Baydarman ise çinko ve mermi üretiminin kaba maddesinin yüzdelik 100 Türkiye'den karşılanacağını belirterek, şu detayları verdi:

"15 sene öncesine genişliğinde varlıklı rezervlerimiz daha bugünkü kabil keşfedilmemişti. Ancak Hakkari ve Şırnak'ta çinko üretimi düşüncesince müstelzim varlıklı kaba husus yatakları keşfedildi. Bu alanlardaki istihsal acemi gıcır gündemimize geldi. Bu konudaki know-how eksikliği vardı. Dolayısıyla 1 bilyon dolarlık ithalatımızın bulunmuş olduğu çinko ve kurşunun kaba maddesi Hakkari, Şırnak ve Siirt'ten realizasyon edilecek. Bu alandaki istihsal yüzdelik 100 domestik ve ulusal olacak."

Baydarman, alanda terörün izlerinin silinmesiyle ehemmiyetli beyaz zehir kontrol çalışmalarının başladığını kaydederek, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Güneydoğu'daki beyaz zehir kontrol çalışmalarının Türkiye'ye girdisi başta derinliğine vadede sunturlu olacak. Çok iyi gelişmeler var. mühim beyaz zehir yatakları bulunuyor. Güneydoğu'da keşfedilen beyaz zehir yatakları Karadeniz'deki tabii kavara yağı lambası lambası keşfi genişliğinde beni heyecanlandırıyor. Bölgesel ve millî bütünleşmeyle semt bundan böyle yıldırı değil, ülkeyi düz yazı edecek emeklerle gündeme geliyor."

"Çalışanların tamamına yakını bölgeden olacak"

Fikret Baydarman, hem fabrikada bununla müşterek beyaz zehir çıkarmada çalışacakların yüzdelik 95'inin bölgeden (Siirt, Şırnak ve Hakkari) olacağını belirterek, işsizliğe ortak nebze de olsa ulama sunacaklarını söyledi.

Yerli ve ecnebi iş insanlarına alana envestisman çağrısında mevcut Baydarman, "Şu anda Siirt'te kâffesi olanaklar yatırımcılara sunulmuş durumda. Sadece denizimiz şu demek oluyor ki limanımız yok. Demir yollarından tabii gaza genişliğinde kâffesi olanaklar yatırımcıların hizmetinde. ÖZellikle insanoğlu gücü ve teşvikler de ön plana çıkıyor." ifadelerini kullandı.

Yabancı iş insanlarına beyaz zehir ve erke yatırımı çağrısı

Yatırım ortaklığının Katar tarafı danışmanı İhap Şihe de ecnebi yatırımcı namına 6 yıldan beridir Türkiye'de bulunduğunu belirterek, başta Arap yatırımcıların şişman kısmının inşaata envestisman yaptığını, bundan böyle basar açısının değişmesi icap ettiğini söyledi.

Şihe, "Türk hükümeti ecnebi yatırımcıları şimdi baş döndürücü yönlendirmeli. Özellikle Arap yatırımcıları baş döndürücü karlı bulunduğunu düşündüğüm erke ve beyaz zehir sektörlerine envestisman hazırlamaya çağırma ediyorum." niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ