USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Siirt'te 102 milyon dolarlık çinko tesisi 20 Kasım'da açılıyor

Siirt'te 102 milyon dolarlık yatırımla yaşama geçirilen ve evvel evrede 3 bin insana aracısız istihdam sağlayacak çinko tesisi 20 Kasım'da açılacak.

Siirt'te 102 milyon dolarlık çinko tesisi 20 Kasım'da açılıyor
06-11-2021 16:00
Istanbul

Lineer Metal AŞ kabilinden Siirt Organize Sanayi Bölgesi'nde Türk-Katar ortaklığıyla yaşama geçirilen yatırıma bağlı firmanın İstanbul'daki umumi merkezinde matbuat toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıda mütekellim Lineer Metal AŞ Onursal Başkanı Prof. Dr. Yasin Aktay, envestisman bedeli 102 milyon dolar olarak belirlenen tesisin 20 Kasım'daki açılışına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılacağını söyledi.

Türkiye'nin şu anda salname tükettiği 250 bin ton çinkonun hepsini ithal ettiğini dile getiren Aktay, şu detayları verdi:

"Tesisimiz evvel aşamada 90 bin tonluk üretimle Türkiye'nin çinkodaki ithalatını yüzdelik 40 azaltacak. Zamanla kapasiteyi artırarak envestisman tutarını 500 milyon dolara, ürettiğimiz çinkoyu da 250 bin tona ulaştırmayı hedefliyoruz. Amacımız; 2023 bakımından Türkiye'nin çinko ithalatının ağız ağıza sıfırlanması. Ayrıca mermi ithalatı da tükenmiş olacak. Şu anda Türkiye'nin 250 bin tonluk çinko ithalatı düşüncesince ödediği numara 1 bilyon dolar. Sadece evvel aşamada 400 milyon dolarlık ithalatı engelleyecek ve akan açığa ulama sunacağız."

Aktay, çinko izabe tesisinin açılışının yapıldığı gündüz bire ortak girişimin ortak kararı ve devamı adına ortak kurşun-gümüş ve sülfürik hamız edinmek az daha dü fabrikanın hâlâ temelinin atılacağını vurguladı.

İlk aşamada 3 bin can istihdam edilecek

Yasin Aktay, mecmu yatırımın 2023'e genişliğinde 500 milyon dolara çıkarılacağını belirterek, "Yatırımın evvel adımı atıldığında Siirt'teki fabrikada 500, Hakkari ve Şırnak'taki madenlerde 2 bin 500 edinmek az daha toplamda 3 bin insana direkt istihdam sağlanmış olacak. 2023'e genişliğinde tamamlanacak öbür yatırımlarla beraberce istihdam 7 bin 500 insana genişliğinde ulaşacak. Bu istihdamların taraf etkilerini söylemiyoruz bile." niteleyerek konuştu.

"Siirt'te ayrıca alanda şimdiye genişliğinde mamul en iri iyi uran yatırımını yaşama geçiriyoruz." diyen Aktay, teröre dirlik mücadelenin en ehemmiyetli adımlarından birisinin de bu yatırımlarla asıl istihdamların sağlanması bulunduğunu söyledi.

Aktay, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın icap familya bağı gerekse evvel seçme bölgesi olması hasebiyle bu tesisin Siirt'e ortak vefa hediyesi adına görüldüğünü kaydederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu organizasyon hususi piyasanın riziko alarak meydana getirdiği ortak envestisman olması hasebiyle ayrı ortak takdiri doğruluk ediyor. Ama takdirin de ötesinde bundan ahir ayrıksı yatırımları tetikleyeceği de açık. Bu süreçte Cumhurbaşkanımızın açılışa katılımıyla ayrı ortak vurgusu, envestisman meydana getirecek başkalarını heveslendirme edecektir. Yatırımın Türk-Katar ortaklığıyla yapılır olması ve Katar ile bulunan ilgiler hasebiyle bunun dü büyüklük ortada ortak iş birliğinin konkre semeresi olma boyutu da var."

Aktay, yatırımın Siirt'te iri coşku uyandırdığını, hâlâ yapım etabında yüzlerce insana istihdam sağlandığını belirterek, Türkiye'nin bu tesisle kazanacağı bilim birikiminden bahsetti.

Yatırımın sonuç etap kârlı bulunduğunu vurgulayan Aktay, "Biz elden hissî ortak taleple memleketimize yahut alana envestisman yapılmasını istem etmiyoruz. Bölgeye envestisman fail ağırbaşlı manada iyi çıkacaktır." ifadelerini kullandı.

"Ham maddesi ağız ağıza Türkiye'den karşılanacak"

Lineer Metal AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Baydarman ise çinko ve mermi üretiminin incelmemiş maddesinin yüzdelik 100 Türkiye'den karşılanacağını belirterek, şu detayları verdi:

"15 sene öncesine genişliğinde ensesi kalın rezervlerimiz hâlâ bugünkü kabil keşfedilmemişti. Ancak Hakkari ve Şırnak'ta çinko üretimi düşüncesince müstelzim ensesi kalın incelmemiş konu yatakları keşfedildi. Bu alanlardaki istihsal acemi gıcır gündemimize geldi. Bu konudaki know-how eksikliği vardı. Dolayısıyla 1 bilyon dolarlık ithalatımızın bulunmuş olduğu çinko ve kurşunun incelmemiş maddesi Hakkari, Şırnak ve Siirt'ten gerçekleştirme edilecek. Bu alandaki istihsal yüzdelik 100 domestik ve ulusal olacak."

Baydarman, alanda terörün izlerinin silinmesiyle ehemmiyetli eroin kontrol çalışmalarının başladığını kaydederek, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Güneydoğu'daki eroin kontrol çalışmalarının Türkiye'ye girdisi başta derinlemesine vadede dehşetli olacak. Çok dobra gelişmeler var. mühim eroin yatakları bulunuyor. Güneydoğu'da keşfedilen eroin yatakları Karadeniz'deki saf kavara keşfi genişliğinde beni heyecanlandırıyor. Bölgesel ve millî bütünleşmeyle semt bundan sonra yıldırı değil, ülkeyi mensur edecek emeklerle gündeme geliyor."

"Çalışanların tamamına yakını bölgeden olacak"

Fikret Baydarman, hem fabrikada bununla müşterek eroin çıkarmada çalışacakların yüzdelik 95'inin bölgeden (Siirt, Şırnak ve Hakkari) olacağını belirterek, işsizliğe ortak nebze de olsa ulama sunacaklarını söyledi.

Yerli ve ecnebi iş insanlarına alana envestisman çağrısında mevcut Baydarman, "Şu anda Siirt'te hepsi olanaklar yatırımcılara sunulmuş durumda. Sadece denizimiz kısaca limanımız yok. Demir yollarından saf gaza genişliğinde hepsi olanaklar yatırımcıların hizmetinde. ÖZellikle insanoğlu gücü ve teşvikler de ön plana çıkıyor." ifadelerini kullandı.

Yabancı iş insanlarına eroin ve erke yatırımı çağrısı

Yatırım ortaklığının Katar tarafı danışmanı İhap Şihe de ecnebi yatırımcı adına 6 yıldan beridir Türkiye'de bulunduğunu belirterek, başta Arap yatırımcıların iri kısmının inşaata envestisman yaptığını, bundan sonra basar açısının değişmesi icap ettiğini söyledi.

Şihe, "Türk hükümeti ecnebi yatırımcıları hâlâ baş döndürücü yönlendirmeli. Özellikle Arap yatırımcıları baş döndürücü karlı bulunduğunu düşündüğüm erke ve eroin sektörlerine envestisman hazırlamaya çağırma ediyorum." niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ