USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Siyah inci ‘zeytin’ dalından sofralara ulaştırılıyor

Türkiye'nin en ehemmiyetli zeytin merkezlerinden bulunan Bursa'nın Gemlik ilçesinde hasat sezonu müşterek müddet önceki başladı. İçeriğindeki yağ oranı, kalitesi ve lezzetiyle dünyanın en birinci sınıf sofralık zeytinlerinin büyüdüğü Gemlik'te sene süresince iri müştere

Siyah inci ‘zeytin’ dalından sofralara ulaştırılıyor
26-11-2021 16:35

Kaliteli ortak zeytin düşüncesince hasadın vaktiyle yapılması, ürünün dalından elle ve satır satır toplanması, hasarlanmaması, güzel seçilmesi, pürsıhhat ortak halde salamura edilmesi gerekiyor. Zeytin dalından koparıldığı haliyle tüketilemediğinden bünyesindeki kederlilik verici (oleuropein) maddenin giderilmesi gerekiyor. Ham zeytine biberli keyfi verici oleuropein maddesinin, alkali kabil kimyevi müdahalelerin bulunmadığı hallerde parçalanması baş döndürücü aheste seyredebiliyor. Bu sebeple de ürünlerde fermantasyonun kimyevi kullanmadan katıksız yollarla yapılması gerekiyor. Doğal ortamlarda imal edilen zeytinlerde, insanoğlu sağlığı düşüncesince de baş döndürücü sayıda faydası bulunan ve zeytine dokunaklı keyfi verici oleuropein maddesinin bulunması ise yağız incinin doğallığını ortaya koyuyor.

Ordu'nun Ünye ilçesinde 25 senedir çalışkanlık yayınlayan ve Bursa Orhangazi'de zeytin el işi tesisinde ağız ağıza katıksız şekilde ürettikleri zeytin ile birlikte 150 tür ayrımlı ürünü de içerisinde bulunduran Çalıkoğlu Gıda Paz. Gıda Ltd. Şti, anadan görme yöntemlerle üretip, hazırladıkları zeytinleri sofralara yansıtmak hesabına çalışmalarını yürütüyor.

“Doğal zeytinin olgunlaşması 9 kocaoğlan bulabilir”
Ordu'da çeyrek asırdır görev verici Çalıkoğlu Gıda Genel Müdürü Resül Çalık, Gemlik zeytininin coğrafi yapısı, iklimi, yetiştirilme çeşidi ve elan nice etkenle kendine katışıksız tipik özellikleriyle gayrı zeytin çeşitlerinden ayrı ortak aromaya cemaat bulunduğunu söyledi. Bu kalburüstü ve nadide ürünü, kimyevi katkı, koruyan kabil maddeler kullanmadan sofralara ulaştırdıklarını kaydeden Çalık, “Sadece su ve sodyum klorür ile 7-9 ay ortada yiyecek olgunluğuna eriştirerek şişman ortak iş ve fedakârlık ile dalından sofralara ulaşmaktayız. Bu sebeple ürünlerimizin katıksız fermantasyonla şu demek olmaktadır ki kimyasalla kederlilik izale işlemi uygulanmadan direkt salamuraya katılması nedeniyle tekemmül süresi iklim şartlarına da ilişkin şekilde 7 ile 9 kocaoğlan bulabilmektedir. Günümüzde ise nice işletme, bu tatlanma süresinin uzunluğunun verdiği iktisadi durumu, ürünü ortak an önceki satışa arz çabası ile havuzlara ısıdam su düzenekleri kurarak zeytine namussuz yaz yaşatıp gözeneklerin açılması sağlanıyor. Bu yolla gözenekleri oluşturulan zeytin aut müdahaleye elan açıkça olmaktadır ve kimyevi muamele başlıyor. Vaktinden önceki olgunlaştırılmaya çalışılmış bulunan zeytinin tatlandırılması düşüncesince laktik hamız yahut kostik, koruyan potasyum sorbat, sertleştirmek düşüncesince kalsiyum klorür, renginde duruluk var ise aut korteks dibine besin boyası veriliyor. Boya işlemi tadında bozuk para olmasın diyerek banko çekirdeğe derece yapılmıyor” dedi.

“Zeytinde nazarıitibar edilmesi müstelzim konular”
Çalıkoğlu Gıda Genel Müdürü Resül Çalık, katıksız diyerek satılan bazısı zeytinlerde besin boyaları ve kimyevi ulama maddelerinin olabileceğini anlatım çekerek, bireylere bu mevzuda uyarılarda bulundu. Çalık, “Günümüzde, zeytini er olgunlaştırmak, acılığını gidermek, sergen ömrünü sinirlendirmek vb. sebeplerle beğenilen kimyevi maddeler insanoğlu sağlığını negatif yönde etkilemekledir. Bilinçli tüketimin artması, şahısların katıksız ve mıhlı gıdaya yönelmesi ile ürünlerimize bulunan arzu akıbet senelerde ince arttı. Tüketicilerimize; ambalajlanmış ürünleri yeğleme etmelerini ve kimlik içeriğindeki detayları nasıl okumalarını başvuru ediyoruz. Zeytinde boya işlemi ile ilgilendiren bildik en şişman kusur ise çekirdeği yağız bulunan zeytinin boyalı olduğudur. Ürünün atom çekirdeği rengine bakılarak doğallığına değişmeyen vermenin akla yatkın olmadığını belirtmekte kazanım görüyoruz. Çekirdekteki yağız rengin boya ile alakası olmayıp, ağız ağıza hasat devri ile alakalıdır. Erken hasat edilen zeytinlerin çekirdekleri açıkça nitelik olur, ürün olgunlaştıkça ve bekledikçe yağız nitelik pigmentleri çekirdeğe ulaşır ve çekirdeğin rengi kahverenginden siyaha dönüşür. Boyalı zeytinlerdeki nitelik çekirdeğe derece değil, korteks dibine derece ulaşır. Doğal fermantasyona naşir tutulan zeytinler kahverengiden siyaha mütebeddil renklerdeki olur” halinde konuştu.

“25 senedir doğallığı sofralara ulaştırıyoruz”
Üretime başladıkları günden buyana katıksız şekilde ürettikleri zeytinleri geleneksek yollarla mıhlı ortak halde sofralara yansıtmak hesabına güç gider ettiklerini anlatım fail Genel Müdür Çalık, “İnsan sağlığı herhangi ortak şeyden değerlidir, bu doğrultuda yetiştirici şirketlerin sorumlulukları büyüktür. Sağlıksız gıdalar ne eyvah ki doğacak nesillerimizi zılgıt etmekledir. Ürünlerimiz tek kimyevi el işi verilen kalmadan 7 den 70 e her insanın tüketimine sunulmaktadır. Dünyanın en kalburüstü besinlerinden olan, sofralarımızın vazgeçilmezi, fazlalaşan taneleri Çalıkoğlu ve Mytat markalarımızla dalından sofralara ülkemizin herhangi ortak köşesine yansıtmak düşüncesince titizce çalışıyoruz. Zeytin tüketiminin önemine nazarıitibar çekerek, evren zeytin gününü kutluyor, mıhlı günleri diliyorum” ifadelerine arazi verdi.

Selim Kuşcu

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ