USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Siyasi, iktisadi ve kültürel adına simgeleşen başkentler, ayrımsız gerekçelerle toprak değiştiriyor

Nijerya'nın askeri hükümeti, 1991'de ülkenin iç kısmındaki Lagosta'ki başkentini ülkenin aşırı aydın ve dinli olması menfez önüne alınarak siyasi, dini ve kişi politikaları gereği Abuja'ya taşıdı.

Siyasi, iktisadi ve kültürel adına simgeleşen başkentler, ayrımsız gerekçelerle toprak değiştiriyor
20-01-2022 12:45
Ankara

Tarih süresince fazla sayıda ülke, siyasi, hesaplı ve kültürel kendisine simgeleşerek arsıulusal bölgede anabolizma konumunda bulunan başkentlerini gine siyasi, hesaplı ve askeri gerekçelerle değiştirdi.

Başkentler; devletlerin siyasi, kültürel ve hesaplı kuvvetiyle zamanı köklerini simgelemesi açısından ehemmiyetli ortak gösteriş üstleniyor. Ülkelerin politik ve yönetsel merkezleri bulunan başkentler, hesaplı aktivitelerin beraberinde bilim, pedagoji bilimi ve kültürün de önde bölgeleri ortada arazi alıyor.

Eski çağlardan beri başkentler, hoppadak politik ve hesaplı başkent değil ayrımsız sürede Konstantinopolis ve Roma'da bulunduğu kabilinden mutluluk dininin de tarz noktası konumunda bulunuyor. Başkentler çoğu kez savaşlar, devrimler, istilalar yahut ilhaklar hasebiyle arazi değiştirirken, akıbet zamanlarda yurt değişikliği de başkentin yerini değiştirmede can alıcı olabilecek faktörler ortada bildirme görüyor. Doğal afetler de başkent değişikliklerinde can alıcı olurken 1773'te depremin Antigua şehrini yerle ortak etmesinden sonradan İspanyollar, Guatemala'nın başkentini Guatemala şehrine taşıdı.

Son zamanlarda ağır kişi artışlarının görülmesi de başkentlerin taşınmasına esbabımucibe kendisine gösterilirken başkentin ülkenin hâlâ az mütekâmil ortak sahasına taşınmasının ortak şehirdeki tıkanıklığı indirmek ve ülkenin ayrıksı ortak bölümünde kalkınmaya araştırma görevlisi edinmek kabilinden menafi sağlamış bulunduğu kaydediliyor.

Nijerya'nın askeri hükümeti, 1991'de ülkenin iç kısmındaki Lagosta'ki başkentini ülkenin fazla aydın ve dinli olması cezaevi önüne alınarak siyasi, dini ve kişi politikaları gereği Abuja'ya taşıdı.

Endonezya da başkentteki kişi yoğunluğunun şehri işlevsiz bir duruma getirmiş bulunduğu nedeni öne sürülerek başkentin Java'dan Borneo Adası'na taşınacağını açıkladı.

Siyasi ve hesaplı gerekçelerin başkentin taşınmasına etkisi

2015'te Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fattah el-Sisi, ülkenin başkentini, bulunan başkent Kahire'nin 50 kilometre doğusunda nesir edilecek dünkü ortak şehirle değiştireceğini duyurdu. Mısır'ın "Yeni İdari Başkent"i kendisine isimlendirilen kentin 2021'de açılması planlanıyordu fakat Kovid-19 salgını hasebiyle ertelendi.

Brezilya, 1960'ta iç kesimlerde büyümeyi motivasyon etmek, başkentin kalan nüfusunu dengelemek düşüncesince konumunu diyalekt kendisine hâlâ yansız bir duruma sağlamak ve denizden gelebilecek saldırılara erinç savunmasızlığı ortadan bozmak düşüncesince başkenti Rio de Janeiro'dan Brazilya'ya taşıdı.

Avustralya'nın 1901 günlü federal anayasası gereği dünkü ortak başkentin Yeni Güney Galler eyaleti zarfında fakat Sidney'den minimum 161 kilometre uzaklıkta olmasını gerektiriyordu. 1911'de kurulan Avustralya Başkent Bölgesi (ACT), bu gerekçeyle 1927'de Canberra'ya taşındı.

Pakistan'ın başkenti, İslamabad'ın ülkedeki merkezi pozisyonu hasebiyle 1960'ların başlangıcında Karaçi'den İslamabad'a kaydırıldı.

2005'te Myanmar askeri hükümeti, başkenti coğrafi kendisine hâlâ merkezi ortak pozisyona konumlamak ve hâlâ açık ortak bölgede dünkü ortak tarz bina buyurmak düşüncesince Yangon'dan Naypyidaw'a taşıdı.

Rusya'da 1917'de yaşanmış bulunan devrimin arkası esna Sovyetler Birliği'nin kurulmasıyla başkent, 5 Mart 1918'de Saint Petersburg'dan Moskova'ya taşındı.

1923'te Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla başkent İstanbul'dan politik iradenin dünkü merkezi bulunan Ankara'ya taşındı.

Tahran’daki baş döndürücü kişi yoğunluğu ve yurt kirliliği hasebiyle devir hin başkentin ayrıksı ortak şehre taşınmasına müteveccih tartışmalar, İran gündeminde de önde mevrut mevzular ortada arazi alıyor. İran'da başkentin, 16 milyon nüfusa cemaat Tahran'dan ayrıksı ortak şehre taşınmasına müteveccih kanun tasarısı, 25 Aralık 2013'te 290 sandalyeli mecliste 110 milletvekilinin oyuyla bildirme edilmişti. Plan çerçevesinde açılan konsey, başkent düşüncesince "en dobra alternatifin neresi olacağı" dair çalışmalarına bitmeme ediyor.

İklim değişikliği ve natürel afetlerin başkentin taşınmasına etkisi

Uzmanlar, yurt değişikliğinin doğacak çağda nice ülkeyi başkentlerini ayrıksı ortak yere taşımaya zorlayacağını savunuyor.

Tsunami ve selden kasırgalara derece fazla sayıda natürel facia riskinin erdemli bulunduğu Filipinler'de sahile benzeyen başkent Manila'nın derin sözü geçen oluşu ve tahliyesinin çetin olabildiği düşüncesince natürel afetlere erinç savunmasız kalmış bulunduğu kaydediliyor. Kentin enfrastrüktür sistemlerinin de ehliyetsiz olması bulunan vaziyeti kötüleştirirken, kentin kısaca yüzdelik 80'i su taşkını hasebiyle 2009'da sular altında kaldı.

Benzer biçimde OECD raporlarına göre, Bangladeş'in başkenti Dakka ve Tayland'ın başkenti Bangkok, selden en fazla etkilenen kentler ortada önde geliyor.

Risk analistlerinden Verisk Maplecroft'un tutanağına göre, Delhi ise yurt değişikliğine erinç en savunmasız ikinci kent konumunda bulunuyor.

Rapora göre, Peru'nun başkenti Lima, Amerika'nın en riziko altındaki şehri ve Umman'ın başkenti Muscat, sabık sene sıcaklıklar 41 dereceye geldiğinde ısınan ortak gezegene ne değişikliklerin zevcelik ettiğinin ortak ön izlemesini aldı.

Yeniden isimlendirilen şehirler

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'in ismi 1926'da Rus devriminde ehemmiyetli gösteriş oynamış Lenin'nin benzeyen arkadaşı ve Bişkek tevellütlü Mikhail Frunze'nin anısına "Frunze" kendisine değiştirilirken, Sovyetler Birliği'nin 1991'de dağılmasından sonradan Kırgızistan 1991'de bağımsızlığını kazanmasıyla kentin ismi yeninden "Bişkek"e çevrildi.

Myanmar'ın emektar başkenti ve İngiliz idaresi altında "Rangoon" kendisine tanıdık kentin ismi da 1989'da domestik söylenişi yansıtacak biçimde "Yangon" kendisine değiştirildi.

Kazakistan'ın bağımsızlığını kazanılmış bulunduğu 1991'den 1997'ye derece Almatı bulunan başkenti, 1997'de Kazakçada "başkent" anlamına mevrut Astana ile değiştirilmişti. 2019'da Kazakistan'ın başkenti Astana'nın ismi emektar mutluluk başkanının onuruna Nursultan kendisine değiştirildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ