USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Soğuk zincir ile göveri ve meyvede kayıplar azalacak

Bakan Varank, KOSGEB ile sebze-meyve zayiatını azaltacak "Soğuk Zincir Finansman Destek Programı"nı başlatacaklarını belirterek, "Yerli malı, dünkü soğutucu sandık ve antipatik göz ünitelerine 750 bin liraya derece dayanak vereceğiz." dedi.

Soğuk zincir ile göveri ve meyvede kayıplar azalacak
05-10-2021 18:01
Ankara

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'yle Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye finansal teşrikimesai çerçevesinde akçalanmış edilen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının "Rekabetçi Sektörler Programı" kapsamında nesir edilen "Agrigenomik Merkezi-Hayvan ve Bitki Genomik Araştırmaları İnovasyan Merkezi"nin açılışına katıldı.

Varank, buradaki konuşmasında, dünkü kimse koronavirüs (Kovid-19) salgınının yaşamın vazgeçilmezi bulunan birtakımı mamüllerin kıymetini beraberinde kat henüz gösterdiğini tabir ederek, "Bunların başlangıcında da besin geliyor. Salgın devrinde tüketicilerde gözlemlenen yığılım ika eğilimi, talebi artırarak ekincilik endüstrisi üstünde iri beraberinde ağırlık oluşturdu. Tüketim tarafında yaşanmış bulunan bu genişlemenin tersine mecburen geçerli engellemeler zımnında istihsal tarafında daralma oluştu." diyerek konuştu.

Bu durumun, üretimin sürekliliğini sağlayacak tedbirleri vaktiyle almanın önemini beraberinde kat henüz gösterdiğini dile getiren Varank, üretimde sürdürülebilirliğin, en ehemmiyetli konulardan bir tanesi durumuna geldiğine ayraç etti.

Varank, Tarım ve Orman Bakanlığının öncülüğünde, kurumların yürüttüğü icraat sonucunda Türkiye'nin bu mevzuda evren geneline nazaran henüz güzel beraberinde noktada olduğuna dikkati çekerek, "Yenilikçi projelerimizle bu başarıyı henüz da doğacak taşıyacak, yurttaşlarımıza birinci sınıf ürünü akıllıca fiyata sunmanın gayreti içinde olmaya bitmeme edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Soğuk Zincir Finansman Destek Programı başlatılacak

Bakanlık yerine başlattıkları dünkü dayanak programının da müjdesini paylaşan Varank, şu biçimde bitmeme etti:

"Son devirde pahalılık baskısı özen çekiyor. Bunda müstevli sayesinde düzensizleşen tedbir zincirlerinin iri tesiri var. İşte kılıç de Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konudaki açıklamaları doğrultusunda çabuk beraberinde biçimde hareket aldık ve ferda bakımından KOSGEB ile sebze-meyve zayiatını azaltacak 'Soğuk Zincir Finansman Destek Programı'nı başlatıyoruz. Program kapsamında, KOBİ'lerin leasing yöntemiyle edinecekleri yerel malı, dünkü soğutmaç sandık ve itici göz ünitelerine 750 bin liraya denli dayanak vereceğiz."

Varank, programdan, toptancı hallerinde çalışkanlık yayınlayan tacir ve komisyoncularla sebze-meyve taşımacılığı eden geçmiş hizmet kuruluşların yararlanacağını tabir ederek, şunları kaydetti:

"Böylelikle işletmelerin itici iklim birimi ve frijider soğutmaç sandık edinimlerinde oluşacak finansman maliyetini kılıç karşılamış olacağız. Hedefimiz, ürün göveri zayiatını minimuma indirerek KOBİ'lerimizin maliyetlerini azaltmak. Böylece tezgahlardaki faziletli tutarları düşürmek. Ben buradan, koşulları sağlayıcı tamamı firmalarımızın bu desteği izleme etmelerini ve başvurmalarını salık mektubu ediyorum."

Çalışmayı Tarım ve Orman, Ticaret, Hazine ve Maliye bakanlıklarıyla geliştirdiklerini özetleyen Varank, amme ve hususi kol yerine teşrikimesai içinde probleminin üstesinden baş başa geleceklerini söyledi.

Finansman maliyetinin 10 puanlık tarafını KOSGEB karşılayacak

Hazine ve Maliye Bakanlığınca duyuru edilen "Ekonomi Reformları Eylem Planı"nda toprak meydan "sebze ve ürün zayiatının azaltılması düşüncesince itici zincir oluşturulmasına dayanak eylemi" çerçevesinde harekete sabık KOSGEB, toptancı hallerinde çalışkanlık yayınlayan KOBİ'ler, göverti ürün toptancısı sistem personelleri ile sebze/meyve taşımacılığı eden KOBİ'lerin desteklenmesi düşüncesince "Sebze ve Meyve Soğuk Zincir Finansman Destek Programı"nı yürürlüğe aldı.

Program çerçevesinde, işletmelerin yerel mülkü ve dünkü edinmek kaydıyla beraberinde itici iklim birimi edinimlerinde oluşacak finansman maliyetinin 10 puanlık kısmını, KOSGEB art ödemesiz yerine karşılayacak, 10 adede denli bulunan frijider soğutmaç sandık yahut ünitelerde de bire beraberinde yürütüm makbul olacak.

KOSGEB, bu kapsamda Vakıf Leasing, Yapı Kredi Leasing, Halk Leasing, Vakıf Katılım Bankası, Ziraat Katılım Bankası ve Kuveyt Türk Katılım Bankası ile teşrikimesai protokolleri imzaladı.

Ayrıca, garanti problemi çekici işletmeler de "Kredi Garanti Fonu AŞ'ye Sağlanacak Hazine Desteğine İlişkin Protokol" kapsamında Kredi Garanti Fonu kefaletinden faydalanabilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ