USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Sosyal medya platformlarına yeni düzenlemeler geliyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Güvenli İnternet Günü etkinliklerinde gençlerle buluştu. Etkinlikte mütekellim Bakan Yardımcısı Sayan, toplumsal medya platformlarından beklentileri bulunduğunu ve bu kapsamda yeni düzenlemelerin yapılacağ

Sosyal medya platformlarına yeni düzenlemeler geliyor
08-02-2022 15:22
Her sene kısaca 150 iklim ile beraberce kutlanan Güvenli İnternet Günü etkinlikleri, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ev sahipliğinde düzenlendi. Programın açılışında mütekellim Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, içtimai medyada yayılan dezenformasyonun umumi ağ döneminin en iri sorunlarından bir tanesi bulunduğunu söyledi. Sosyal medya platformlarına geçtiğimiz zamanlarda düzenlemeler yapıldığını hatırlatan Sayan, bu sene yeni düzenlemelerin yapılacağını duyurdu.

“İnternet hoppadak kötülüklerle komple nezdinde toprak değil. Aksine ayrıca akilane kullanıldığı devir dünyanın en yararlı keşiflerinden birisi”

İnternetin akilane kullanılması icap ettiğini tamlayan Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, “İnternet akilane sıfır amaçlarla kullanıldığında; tiksinme söylemi, ırkçılık, islamofobi kabil düşüncelerin yayılmasında, terörün propagandasının yapılmasında ve teröre yandaş toplamada, evlatların ve gençlerin ruhiyat gelişimini kusur yönde etkileyecek içeriklerin yayılmasında çalışan nezdinde anahtar durumuna geliyor. Bu riskler nedeniyle siber ortamda kişilere, kurumlara ve ülkelere saldırılar yapılabiliyor. Ama umumi ağ hoppadak bu saydığımız kötülüklerle komple nezdinde toprak değil. Aksine ayrıca akilane kullanıldığı devir dünyanın en yararlı keşiflerinden birisi” niteleyerek konuştu.

“Yalan haber, dezenformasyon, tiksinme söylemi bu günlerde savaş edilmesi müstelzim ağır hastalıkların en başlangıcında geliyor”

Sosyal medya mecralarında ağır miktarda dezenformasyon bulunduğunu ve içtimai medya platformlarının bu yolla; amacının haricinde devletlerin iç işlerine dahil ettiğini ve bu mecralarda şiddet, tiksinme suçlarının işlendiğini, esassız duyum yapıldığına özen çekici Sayan, “Sosyal medyada kullananların zatî hesaplarından rahatlıkla ve doğruluğunu doğrulama etmeden icra ettiği paylaşımlar, haberin bireylere ulaşmasını baş döndürücü şimdi çabuk kılıyor. Bu birtakımı hallerde şahıslara yarar kabil görünse de gerçekte işin içerisine güvenilirlik, doğruluk, manipüle etme, faydalar doğrultusunda yönlendirme, bilgiyi çarpıtma ve çevrimiçi radikalleşme girdiğinde baş döndürücü ayrımlı nezdinde duruma geliyor. Böyle nezdinde halde tabiri caizse, akla kişmiri birbirine karışıyor.

Doğru ile esassız arasındaki farkın belirsizleştiği içtimai medya ortamlarında, pop kültürün ve trendlerin etkisiyle bu paylaşım rüzgârına kapılan herkes; deposu adsız sansız bilgilere, videolara, nağme kayıtlarına, haberlere, yargılama etmeden inanıyor ve bunları doğaç paylaşıyor. Bu paylaşımları yeniden, esasen yeniden fail hacısı hocası endirekt da olsa kazara dezenformasyonun nezdinde parçası durumuna geliyoruz. Bu nedenle hepimiz düşüncesince esassız haber, dezenformasyon, tiksinme söylemi bu günlerde savaş edilmesi müstelzim ağır hastalıkların en başlangıcında geliyor” ifadelerini kullandı.

“Sosyal medya üstünden meydana getirilen dezenformasyona özen etmeli ve bu kirliliğe maşa olmamalıyız”

Sosyal medyadaki dezenformasyona huzur gençleri uyan Sayan, “Sosyal medya üstünden meydana getirilen dezenformasyona özen etmeli ve bu kirliliğe maşa olmamalıyız. Sosyal medyada rastgele nezdinde bilgiyi paylaşmadan önce; tenkidî nezdinde göz açısıyla irdelemek, tasdiksiz detayları paylaşmamak, paylaşılan bilgilere metin nezdinde şek ile yaklaşmak, bilgiye erişilen kaynaklar kendince düşünüm sahibi olmak, umumi nezdinde araştırı gerçekleştirmek ve erişilen detayları minimum 2-3 ayrımlı inanılır fondan doğrulama kılmak kabil ehemmiyetli adımları infaz tamir etmek gerekiyor” dedi.

Sosyal medyaya yeni düzenlemeler geliyor

Geçtiğimiz sene içtimai medyaya değgin düzenlemeler yapıldığını fakat bu düzenlemelere nezdinde yenisinin de bu sene yapılacağını kail Sayan, “Sosyal ağlara nezdinde ajan tespit yükümlülüğü getirdik. Buna uygunsuz ağlara ise evvela yönetimsel mal cezası sonradan reklam ita yasağı, en sonda da umumi ağ gidiş geliş izole bant genişliğinin daraltılması kabil yaptırımlar uyguluyoruz. Buradaki en iri amaç; Kişisel haklarının ihlali ve hususi yaşamın gizliliği noktasında nezdinde muhatap bulabilme isteğimiz. 2022 senesinde bunu nezdinde hamle şimdi ileriye taşıyacağız ve yeni nezdinde düzenleme yapacağız. Bu düzenleme ile hedefimiz; içtimai ağ sağlayıcılarla müesses bulunan muhataplık ilişkisinin güçlendirilmesi ve yurttaşlarımızın haklarının korunmasıdır. Bu okazyon ile şimdi evvela de tekraren dile getirdiğim nezdinde hususu esasen uyarmak istiyorum. Gerek zatî hakların korunması, dezerformatif içeriklerin öz denetleme ile kaldırılması, birtakımı bap kullanımlarını teshil kabil dizin suçlara bağlı yayınların önlenmesi kapsamında kılıç içtimai medya müesseselerinin da öz algoritmalarını geliştirmeleri icap ettiğini düşünüyoruz. Bütün bunlar yayıldıktan sonradan cımbızla bunları toplar kabil gerçekleştirmek adeta kumsalda kum tanelerini temizlemek gibi” niteleyerek konuştu.

“Verilerin türkiye sınırları içinde kalması düşüncesince lazım önlemleri al diyoruz”

Sosyal medya platformlarından beklentileri bulunduğunu kail ve yapılacak düzenlemelerin hedefinden bahseden Sayan, “Sosyal ağların Türkiye Cumhuriyeti'nde mevcut topu topu kullanıcılara eşit, adaletli davranmasını ve en önemlisi Avrupa donanması vatandaşlarına sağlamış bulunduğu hakların aynısını sağlaması. Bazı hallerde ayrımcı politikaların biran evvela bırakma edilmesi ve mesul davranılması bizim amacımız. Tüketici haklarının korunmasından tutun zatî verilerinin ayrımlı ülkelerle, ayrımlı platformlarla, bire nezdinde platformlarca ayrımlı gruplar ortada paylaşılması noktasında verilerin türkiye sınırları içinde kalması düşüncesince lazım önlemleri al diyoruz” ifadelerine toprak verdi.

“15-16 gözyaşı grubundaki çocuklarımız, öteki gözyaşı gruplarına uyarınca şimdi nezdinde tomar siber zorbalığa uğruyor”

“Türkiye Ebeveyn ve Çocuk İnternet Kullanım Alışkanlıkları” isminde nezdinde araştırı yaptıklarını kail Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ise şunları kaydetti:

“Bu araştırmanın kararında evlatlarımızın internette karşılaşmış bulunduğu risklerin başında, siber müstebitlik geliyor. Özellikle 15-16 gözyaşı grubundaki çocuklarımız, öteki gözyaşı gruplarına uyarınca şimdi nezdinde tomar siber zorbalığa uğruyor ve yüzdelik 33,8 ile evvel tam toprak alıyor.

Araştırmada anne babalarla ilgilendiren nezdinde devre da toprak alıyor. Her dört anne babadan üçü, netin baş döndürücü devir müşteri bulunduğu ve gizlilik noktasında ide donör nezdinde düz bulunduğunu düşünüyor. Yapılan araştırmaya uyarınca evlatlarımızın beşte bir tanesi umumi ağ üstünde nezdinde sorunla karşılaşıyor. Ancak ebeveynlerin baş döndürücü az nezdinde bölümü bu vaziyetten bilgili oluyor. Bu da evlatların umumi ağ kullanımının arama edilmesinde, anne babalara iri görevler düştüğünü gösteriyor.

Yaptığımız araştırı ile sayısal nezaketin önemi, devir içi gizliliğin ve güvenliğin korunması, sayısal gizlilik bilincinin oluşması, sayısal ortamları çalışan ve yaratıcı nezdinde biçimde kullanmanın gerekliliği ve sayısal müstebitlik kabil gizil tehlikelerle mücadelenin önemi nezdinde defa şimdi gözler önüne serildi.”

Ömer Faruk Karataş - Sadettin Aliusta

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ