USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

SPK Başkanı Taşkesenlioğlu: Son müşterek yılda yatırımcı sayısı 2,4 milyona çıktı

SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, "Son birlikte yılda yatırımcı sayısı 1,9 milyondan 2,4 milyona çıktı. Pay sahası salname muamele kütlesi ise 6 trilyon liradan 7,3 trilyon liraya yükseldi." dedi.

SPK Başkanı Taşkesenlioğlu: Son müşterek yılda yatırımcı sayısı 2,4 milyona çıktı
14-12-2021 16:39
İstanbul

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) 23. dehşet umumi heyet toplantısı İstanbul'da gerçekleştirildi.

TSPB'den meydana getirilen açıklamaya göre, güruh Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, "Son yan yana yılda yatırımcı sayısı 1,9 milyondan 2,4 milyona çıktı. Pay alanı salname muamele kütlesi ise 6 trilyon liradan 7,3 trilyon liraya yükseldi." dedi., Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun ve TSPB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Öztop'un açım konuşmalarıyla başladı.

TSPB üyelerinin katılımıyla Elektronik Genel Kurul Sistemi üstünden meydana gelen 23. dehşet umumi heyet toplantısında 2021 yılı değerlendirildi, 2022 hedeflerine müteveccih ruzname maddeleri görüşüldü.

Açıklamada toplantıdaki konuşmasına toprak maruz SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, akıbet yan yana yılda yatırımcı sayısının 1,9 milyondan 2,4 milyona çıktığını, hisse alanı salname muamele kütlesinin ise 6 trilyon liradan 7,3 trilyon liraya yükseldiğini bildirdi.

Taşkesenlioğlu, bu sene meydana gelen ve hep büyüklüğü 21,6 bilyon liraya vasıl 52 çecik bildirme işlemi ile hisse piyasalarının kapsayıcılığının ehemmiyetli seviyede arttığını vurguladı.

Sermaye piyasalarının ehemmiyetli gelişmeler gösterdiği yan yana yılı geride bıraktığını tamlayan Taşkesenlioğlu, şunları kaydetti:

"Yüksek yan yana ivme eline geçirmiş olmamıza karşın evvel 1.000 endüstri ve görev şirketinin baş döndürücü şişman çoğunluğunun hala borsadan ırak ve ortalık kapitalizasyonu/milli sağlık oranımızın benzerlerimize gereğince ceninisakıt kalmış bulunduğu açıktır. Talep tarafında ise gayrimenkul içi artırım sahiplerinin mali varlıklarında hisse senetlerinin payı yüzdelik 7 civarındadır. Rakamlar, muştulu gelişmelerin indinde hisse piyasalarının Türkiye ekonomisi düşüncesince öncelikler ortada kalması icap ettiğini göstermektedir. Pay piyasasını adalet etmiş bulunduğu seviyeye taşıyabilmek düşüncesince ise şimdi şişman adımlar atmamız gerektiği açıktır. Bunu başarabilmek için, ölçüm edersiniz ki, ara bulucu gurur ve portföy hile şirketlerinin de şişman düşünmesi, önemsiz hesaplar ardında koşmaması gerekmektedir. Bu vesileyle, hassaten çecik arzların dağıtımı dair mevzuatı dolanarak sermayenin tabana yayılmasını engelleyecek herhangi yan yana çeşitli girişimden ırak durulması icap ettiğini yan yana el şimdi vurgulamak isterim."

Pay piyasasında yayınlanan gelişmenin hususi dal istikraz araçları piyasasında daha gösterilemediğini tamlayan Taşkesenlioğlu, Merkezi Kayıt Kuruluşu kabilinden kayden izlenen hususi dal istikraz araçları ve icar sertifikalarının istif değerinin sabık yıla gereğince yüzdelik 16 artarak 154 bilyon liraya yükseldiğini bildirdi.

Yeni çağda hususi dal istikraz araçları ve icar sertifikası alanı düşüncesince hassaten yeşil kazanmak üzere, tematik ihraçların yan yana katalizör görevi görebileceğini aktaran Taşkesenlioğlu, "Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması, nice ülkede bulunduğu kabil Türkiye'de de şirketlerimizin üretim, hazırlık ve hile süreçlerini şimdi sürdürülebilir bir duruma getirmeye isteklendirme etmekte, şimdi bariz yan yana ifadeyle zorlamaktadır." ifadesini kullandı.

"Sermaye piyasalarımızda bu sene dobra gelişmeler yaşadık"

Borsa İstanbul Genel Müdürü Korkmaz Ergun da bu sene kapital piyasalarında dobra gelişmeler yaşadıklarını belirterek, "Halka arzlarda, hem çecik bildirme sayısı bununla beraber çecik bildirme ücreti namına gerçekleşen artış, endeksteki yükseliş, muamele hacmimizdeki yükseliş, yatırımcı sayısındaki artma ve benzer nice yönüyle ele aldığımızda, kandırıcı yan yana seneyi geride bırakıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Bu sene dizin dalında baş döndürücü koyu namına çalıştıklarını aktaran Ergun, şunları kaydetti:

"Sürdürülebilirlik Endeksi'ni yeniledik. Katılım endekslerini ve değerli Endekslerini hesaplamaya başladık. Ancak bu endekslerin, kurulacak borsa envestisman fonları ile şimdi yan yana tomar deme kazanacağını anımsatmak istiyorum. Bu endekslere ilgilendiren dünkü fonlar kurulması düşüncesince sizlerle herhangi yan yana çeşitli iş donanmasına bariz olduğumuzu yan yana el şimdi tabir giymek istiyorum. Özellikle portföy hile şirketlerimizin, bu endeksler üzerinde kaynak kurmalarını bekliyoruz. Borsa İstanbul namına 2022 senesinde da sizlerle beraberce ekonomimizi güçlendirmeye, kuruluşların yatırımlarını şimdi bedava akçalanmış etmesini sağlamaya, ferdî yatırımcılarımızın, birikimlerini değerlendirmelerine katkıda bulunmaya bitmeme edeceğiz."

"Sürdürülebilirlik, çecik açılma, sayısal inkılap ve girişimcilik temalarına odaklanacağız"

TSPB Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Öztop ise hükümetin belirlediği sponsor politikalar yardımıyla sektörle ekonomiye baş döndürücü ehemmiyetli kaynaklar yarattıklarını belirterek, "Türkiye kapital alanı namına sağladığımız kandırıcı performansla rekorlara imza attığımız yan yana yılı da geride bırakıyoruz." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin gelişiminde, büyümesinde kapital piyasalarının çelimli yan yana görevi olduğunu, bunun şimdi da güçlendirilmesi gerektiğine inandıklarını vurgulayan Öztop, "Türkiye'nin istikbaline kudret tutak projeler, etkinlikler, eğitimler tasarladık. Burada odağımıza herhangi yan yana devir bulunduğu kabil gine yatırımcılarımızı alıyoruz. TSPB namına piyasalarımızın gelişimi düşüncesince topu topu ortalık katılımcıları ile daim yan yana diyalog süresince çalışmalarımıza himmet kesmeksizin bitmeme edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Öztop, TSPB'nin, 2022 senesinde sürdürülebilirlik, çecik açılma, sayısal inkılap ve girişimcilik temaları üzerinde etkinlik, görgü bilimi bilimi ve şehadetname programları gerçekleştireceğini aktararak, şunları kaydetti:

"İyi fikirleri bulunan girişimcilerimizin finansmana erişmelerinde kapital piyasalarının deli dolu yan yana görevi olmasını hedefliyoruz. Türkiye'de 21 ayrımlı portföy hile şirketinin yönettiği 88 adım sermayesi envestisman fonu, 8 bilyon TL'lik deposu dünkü girişimlere elde etmiş durumda. SPK'nın paya ve borçlanmaya alakalı yığın fonlamasına bağlı düzenlemesi ile girişimcilerin girişimlerini yahut projelerini yaşama giymek düşüncesince yan yana dünkü döl seçenek finansman yöntemi namına türkiye kapital piyasalarına kazandırılmıştır. Girişimcilik ekosisteminin de kapital piyasaları ile bütünleşmiş edilmesi rüçhan çalışmalarımız ortada toprak alıyor. Yakın sürede ülkemize dünkü yan yana data tabanını da kazandıracağız. TSPB namına önümüzdeki süreçte hassaten hava değişikliği kazanmak az daha çevresel ve toplumsal problemlere bağlı yenilikçi kapital piyasaları finansman ürünlerinin (başta yeşil, toplumsal ve sürdürülebilir ürünler) desteklenmesinde toprak alarak hem ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasının ivmelendirilmesinde bununla beraber kapital piyasalarımızın gelişmesinde kılavuz gemisi rolümüzü bitmeme ettireceğiz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ