USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

SPK, paya ve borçlanmaya alakalı kitle fonlamasına bağlı kökler ve esasları belirledi

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Kitle Fonlaması Tebliği ile kalifiye yatırımcı sıfır esas bireylere müteveccih envestisman sınırları artırıldı.

SPK, paya ve borçlanmaya alakalı kitle fonlamasına bağlı kökler ve esasları belirledi
27-10-2021 10:35
İstanbul

Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK), paya ve borçlanmaya mebni kitle fonlamasına bağlı kökler ve esasları ayarlamak amacıyla hazırladığı Kitle Fonlaması Tebliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğe bağlı SPK'dan meydana getirilen açıklamada, kitle fonlamasına bağlı kökler ve esasların 3 Ekim 2019'da Sermaye Piyasası Kanunu'na dayanılarak hazırlanmakta bulunan Paya Dayalı Kitle Fonlaması Tebliği ile saptandığı anımsatıldı.

Paya mebni modelin yaşama geçmesinin arkası sıra Kanun'da meydana getirilen fark çerçevesinde borçlanmaya mebni kitle fonlaması modeline bağlı kökler ve esasların belirlenmesi gereksinimi doğduğu dökme açıklamada, "Paya mebni kitle fonlamasıyla ilişik pratikte ortaya çıkan bağlam da dikkate alınarak, SPK çeşidinden Paya Dayalı Kitle Fonlaması Tebliği düzeltilmiş edilmiş ve hazırlanmakta bulunan Kitle Fonlaması Tebliği zaman Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, bildirme ile getirilen esas yenilikler kendisince bilgelik de verildi.

Buna göre, bildirme ile müteşebbis tanımı, projesine paya ve/veya borçlanmaya mebni kitle fonlaması kanalıyla eşme arayan Türkiye'de beledi eşhas ile limited yahut çok ortaklı işbirliği türündeki hukuksal insanları kapsayacak biçimde güncellendi. Girişim firması tanımına, çok ortaklı işbirliği ihdas zorunluluğu yapılmaksızın faaliyetlerine bitmeme edecek çok ortaklı şirketlere arttırma namına çok ortaklı kuruluşa dönüşmesi mecburi bulunan limited firmalar eklendi.

Tebliğde fonlanan işbirliği tanımı da "girişimciler çeşidinden kurulan çok ortaklı işbirliği yahut dengesiz yetkilisi nezdindeki hesabına, bloke edilen fon ücretinin aktarıldığı adım şirketi" namına belirlendi.

Platformların kuruluşuna bağlı şartların da düzenlenmiş bulunduğu bildirme kapsamında, çok ortaklı katılma olma, minimal sermaye, idare kurulunun minimal namına 3 insandan oluşması kadar şerait getirildi. Ayrıca, platformlara çabucak çok envestisman komitesi oluşturabilme olanağı tanındı. Borçlanmaya mebni kitle fonlaması faaliyeti gösterecek platformlar düşüncesince envestisman komitesi üyelerine bağlı arttırma deneyim ve lisans şartı koşuldu.

Yeni bildirme ile borçlanmaya mebni kitle fonlaması kanalıyla fon toplayacak girişimcilere güvenirlik tutanağı istihzar ve envestisman komitesine de bu güvenirlik raporunu yorum yükümlülüğü getirildi. Platforma ise projeye bağlı itimat skoru hesaplama şartı koşuldu. Öte taraftan platformların yapı düşüncesince müsaade aldıktan sonradan 6 ay içre listeye kırılmak kıl payı SPK'ya başvurmasına, listeye alındıktan sonradan ise 6 ay içre faaliyete geçmeyen platformların listeden çıkarılmasına müteveccih buyruk eklendi.

Gerçek şahıslara müteveccih envestisman sınırları artırıldı

Tebliğ ile kalifiye yatırımcı sıfır asıl şahıslara müteveccih envestisman sınırları artırıldı. Tebliğe göre, kalifiye yatırımcı sıfır asıl kişiler, müşterek takvim yılı içre paya mebni kitle fonlaması kanalıyla maksimum 50 bin teklik envestisman yapabilecek. Ancak bu hudut 200 bin lirayı aşmamak kaydıyla, yatırımcının platforma bildirme etmiş bulunduğu salname kemiksiz gelirinin yüzdelik 10’u namına uygulanabilecek.

Borçlanmaya mebni kitle fonlamasında, istikraz araçlarına bağlı arka ifa yükümlülüklerinin akça adına fonlanan firmanın payının verilmesi yahut bilgelik formunda tamlanan şeklinde adına getirilmesi olanağı tanındı.

Bir adım firması yahut müteşebbis çeşidinden rastgele müşterek 12 maaş devirde platformlar kanalıyla paya mebni namına en çok dü kampanya ile fon toplanabileceği düzenlendi. Ayrıca, paya mebni kitle fonlamasına bağlı kampanya süreci tamamlanmadan bire müşterek adım firması yahut müteşebbis çeşidinden paya yahut borçlanmaya mebni toy müşterek kampanya süreci başlatılamayacağı, ancak, paya mebni kampanya süreci bitmeme fail plan düşüncesince bire müşterek anda borçlanmaya mebni kampanya yürütülmesinin beklenen bulunduğu ve bu kampanya süreçlerinin rastgele birinde hedeflenen fonun toplanamaması biçiminde öteki kampanya periyodunun de sonlandırılacağı buyruk dibine alındı.

Benzer şekilde; müşterek adım firması yahut müteşebbis çeşidinden rastgele müşterek 12 maaş devirde platformlar kanalıyla borçlanmaya mebni namına en çok dü kampanya ile fon toplanabileceği düzenlendi.

Öte taraftan borçlanmaya mebni kitle fonlamasına bağlı kampanya süreci tamamlanmadan bire müşterek adım firması yahut müteşebbis çeşidinden paya yahut borçlanmaya mebni toy müşterek kampanya süreci başlatılamayacağı, fakat borçlanmaya mebni kampanya süreci bitmeme fail plan düşüncesince bire müşterek anda paya mebni kampanya yürütülmesinin beklenen bulunduğu ve bu kampanya süreçlerinin rastgele birinde hedeflenen fonun toplanamaması biçiminde öteki kampanya periyodunun de sonlandırılacağı hükmü getirildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ