USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Stratejistler 2022'de belirsizliklerin sürebileceğini öngörüyor

2022'ye değgin imal edilen izlem raporlarında belirsizliklere ayraç edilirken, bu gidiş yatırımcıları davranışlarında ölçülü ve anbean sak olunması müstelzim birlikte senenin beklediğini tasdik ediyor.

Stratejistler 2022'de belirsizliklerin sürebileceğini öngörüyor
09-02-2022 12:49
İstanbul

Türkiye'de önde mevrut kurumları çeşidinden hazırlanan izlem raporlarında, 2022'de kürevi çapta efdal şişkinlik ve oynaklık temasının süreceği belirtilerek yatırımcılara "temkinli ve tetikte" olunması gerektiği mesajı verilirken, borsada yükselişin sürebileceği öngörülüyor.

Yeni kimse koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkilerinin bitmeme etmiş bulunduğu 2021 yılında, ortak taraftan küsurat enflasyonist baskılar ortak taraftan da salgında ortaya çıkan dünkü varyantlar sonucu büyümeye müteveccih kaygılar, özek bankalarını servet politikaları hesabına çıkmaza sürükledi.

Böylesi güçlü ortak ortamda yatırımcı algısına istikamet vermeye etkin özek bankalarının lafla yönlendirmeleri "şahin" ve "güvercin" ortada gidip gelirken, belirsizlikleri azaltmada herhangi ortak ne denli ehemmiyetli ortak gösteriş üstlense de fiyatlamalardaki oynaklık dikkate alındığında öngörülebilir ortak ortamın oluşturulmasında ehliyetsiz kaldı.

Özellikle efdal şişkinlik hesabına meydana getirilen "geçici" değerlendirmelerinin "beklenenden elan derinlemesine süreli"ye evrilme sürecinde, özek bankaları düzen bağı servet politikalarına geçişte aşamalı ortak minval izleneceği ve bu sahanın başlangıçta bilgilendirileceğine ilişikli kemiksiz mesajlar verse de 2022 bakımından gelinen noktada elan aceleci ve kaba ortak zamanın önce sinyalleri alındı.

Bu gelişmeler paralelinde 2022'ye ilişikli imal edilen izlem raporlarında da derinlemesine namına endamsız vadeli tahminler yapıldığı, geniş verilere müteveccih öngörülere toprak verilmediği dikkati çekerken, sene geneline ilişikli geçer başlıklar "bir nesne değişir, herhangi ortak nesne değişir" tabirinin desteklediği belirsizliklere ayraç ediyor. Bu durum, yatırımcıları davranışlarında ölçülü ve anbean müteyakkız olunması müstelzim ortak senenin beklediğini konfirmasyon ediyor.

"Her şeyin olabildiği ortak yıl"

Garanti BBVA Yatırım kadrosu çeşidinden hazırlanmakta bulunan izlem raporunda, 2022 düşüncesince "Her şeyin olabildiği ortak yıl" nitelendirmesi yapılırken, nice değişik senaryonun gündeme yetişme olasılığının efdal olması zımnında sene sonu tahminleri üretilmediği, önce 3 ayak tabanı odaklanılarak elan endamsız aralıklarla yatırımcıların bilgilendirileceği belirtildi.

Tüm dünyada 2022'nin anne mevzusunun şişkinlik olacağı vurgulanan raporda, "Salgının en derin çağında istihsal ve mazi hizmet sorunları zımnında topu topu ekonomilerde bildirme kaynaklı şişkinlik görülürken, toparlanmayla beraberce bu kere istem enflasyonu kendini hissettirmeye başladı. Parasal otoriteler bu tehdide akçasal gevşemeyi kesip, nema artırarak reaksiyon vermeye başladı. 2022’de evren piyasalarının kısmını bu uygulamaların zamanlaması ve sertliği belirleyecek. Gelişmiş devletlerin akçasal sıkılaştırmaya gittiği ortak dünyada büyümekte bulunan devletlerin aşırı değişik ortak istikamet izlemeleri beklenemez. Bu sebeple 2022'de Amerika Merkez Bankası'nın (Fed) hamlelerine ilişikli adına nice gelişen ülkede de benzeri hareketler görmeye bitmeme edeceğiz." değerlendirmeleri yapıldı.

Raporda, evren ekonomisi hakeza ortak devre girerken Türkiye ekonomisinde değişik ortak hikayenin izlendiğine ayraç edilerek, şunlar kaydedildi:

"Geleneksel politikalardan değişik metodlar muteber devletimizde daha geniş dengelerin de piyasalardaki oynaklığın da birlik adına oturmadığını görüyoruz. Yeni hesaplı manken ile akan ortak tomar sağlayan ortak tutum olmayı amaçlayan Türkiye'de bundan ahir süreçte yöntem faizinin enflasyonun altında tutulmaya bitmeme edileceğini düşünüyoruz. TL'nin değerlenmekte zorlanacağı hakeza ortak ortamda Merkez Bankasının devir zamane müdahalelerle kurları dengelemeyi denediğini göreceğiz, fakat sınırlanmış ortak rezervle bunu bitmeme etmek çelim olacağı düşüncesince seviye korumalı mevduat, kurumsal yatırımcılara forward döviz döşenmemiş verilmesi, enflasyona endeksli mevduat/tahvil kabil mamüllerin çeşitlendirilmesi ile evcil yatırımcının döviz talebinin arama altında tutulmasına fer gider edilecek."

TL yatırımcıları açısından 2022'nin gözdesinin yine Borsa İstanbul olacağı dökme raporda, "İhracata çalışan, döviz konumu taşıyan, döviz maliyeti olsa fark bunu satı fiyatına duyurma gücüne cemaat firmalar bu sene kökeninden cıvıl cıvıl olacak. 2022'nin güzeşte yıldan ortak farkı, bu kere efdal şişkinlik zarfında olmamız. Bu sebeple akçe pozisyonunu ve borçlarını dobra müdür firmaların de öne çıktığını göreceğiz." denildi.

Raporda, müspet fiyatlamalarda BIST 100 endeksi düşüncesince yükselişlerin 2.140-2.170 ve 2.300-2.400 seviyelerine akilane sürebileceği tabir edilerek, gelişememiş çekilmelerin ise 1.900-1.700 bandında alıntı fırsatı verebileceği bildirildi.

"Yüksek volatilite ile normale devir çabaları"

Deniz Yatırım Araştırma çeşidinden hazırlanmakta bulunan Strateji Raporu'nda da 2022 yılı düşüncesince "yüksek volatilite ile normale devir çabaları" tanımlaması yapıldı.

Küresel toparlanmanın elan az müzahir koşullarla geçmiş yıla kıyasla elan düşük, fakat fazlalık patikada bitmeme edeceği dökme raporda, efdal şişkinlik ortamının da 2022 geneline bilge olacağı dile getirildi.

Raporda, ipham ortamının, sene süresince envestisman kararlarını kabul etme etabında efdal oynaklık destekli zorluklar çıkaracağı tabir edilerek, şu değerlendirmelere toprak verildi:

"2022’de 4 dolambaç çevresinde yatırımcı davranışlarının oluşmasını bekleriz: efdal nema hadleri, Fed'in oluşturucu olma rolü, kazanç arayışının rotasyonu desteklemesi ve arz-talep normalleşmesi. Buna göre, sene genelinde toptan çapta yazılı ve gerçek nema hadlerinin yükseleceği kanaatindeyiz. Fed’in teşrinisani ayından buyana icra ettiği sarp haberleşme destekli değişik yönlendirmeleri, servet politikalarında normalleşme evresine geçilmiş bulunduğu göstergesi veriyor. Varlık alımlarındaki maaş azaltımların devreye alınmasıyla başlatılan süreç, senenin önce çeyreğinde elan aceleci ortak yaklaşımla mart kocaoğlan ortasında tamamlanacak. Devamında ise önce nema artışı ve bilançonun daraltılması eylemleri görülecek. Söz konusu gelişmeler Fed’in öteki devletler gözetiminde de servet politikalarının baştan gözden geçirilmesi riski yaratması anlamına geliyor. Getiri arayışlarının ise bitmeme edeceği düşüncesindeyiz. Salgından depar belgesi dönemini peşinden tanıdık gelişme temalı pay senetlerinden, bedel eksenli gruba geçişin iktidar kazanacağına inanıyoruz."

Borsa İstanbul düşüncesince anne belirleyici unsurun, kazanç arayışı teması olacağı vurgulanan raporda, "Makro tahminlerimizde ve risksiz nema oranımızda yaptığımız güncellemeler sonucu 12 ay vadeli BIST 100 endeksi amaç fiyatımızı 2.750 benek seviyesinde belirliyoruz. Son kapanış düzeyi gözetildiğinde yüzdelik 37 yükseliş potansiyeline ayraç etmekte. Özellikle kazanç verimi efdal pay senetlerinin yanı esna konvansiyonel ve yeşil erke grubu hisselerin ön planda olmasını bekliyoruz." ifadeleri kullanıldı.

"Dünyada normalleşmeye, Türkiye'de heterodoks politikalara dönüş"

Gedik Yatırım çeşidinden "Dünyada Normalleşmeye, Türkiye’de Heterodoks Politikalara Dönüş" başlığı altında hazırlanmakta bulunan 2022 Strateji Raporu'nda ise evren ekonomisinde müstevli dönemindeki uygun dışı politikalardan normalleşmeye geçildiğine ayraç edildi.

Küresel ekonominin bu sene 2021'e kıyasla yavaşlasa da tarihî ortalamanın üstünde büyümesinin beklendiği dökme raporda, "Küresel hazırlık zincirlerindeki aksaklıkların bitmeme etmekle bu arada hafiflemesini, arz-talep dengesizliklerinin azalmasıyla kürevi enflasyonun ikinci yarıda düşüşe geçmesini bekliyoruz." değerlendirmesi yapıldı.

Raporda, bu orta beklentilere rağmen ABD'de enflasyonun derinlemesine vadeli hedeflerin üstünde kalmaya bitmeme edebileceği, buna ilişikli adına da Fed'in etraf beklentilerinden elan ortak tomar şahinleşebileceği vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

"Bu durum, kürevi piyasalarda ortak süreliğine kaba fiyatlamalara minval açsa da Fed'in piyasalarla iletişimini geçmiş zamanlarda bulunduğu kabil ahenkli ortak biçimde yürütmesi sayesinde, satışların derinlemesine soluklu ortak trende dönüşmeyeceğini öngörüyoruz. Ilımlı adına nitelendirebileceğimiz bu geniş senaryoya ilişikli ehemmiyetli riziko unsurları da bulunuyor. Öncelikle, dünkü virüs varyantları yahut Çin'in kullanılmamış Kovid-19 politikasına ilişikli kalması kararında hazırlık zincirlerindeki aksaklıkların bitmeme etmesiyle, kürevi ticaretin ve enflasyonun aksi etkilenmesi en ehemmiyetli riziko unsuru olabilir. Salgın çağında art plana atık ABD-Çin hegemonya mücadelesinin, herhangi ortak dü ülkedeki seçme atmosferleri de dikkate alındığında 2022'de baştan ön plana çıkarak mali piyasalarda dalgalanmalara minval açabileceğini düşünüyoruz. Ukrayna konusu ilkin kazanmak üzere, Rusya ile Amerika ve AB arasındaki gerginlikler, bilhassa erke tutarları üstünden kürevi tutum üstünde ehemmiyetli etkilere sebep olabilir."

Türk pay senetlerinin ehven kaldığına ayraç edilen raporda, "Risk primindeki belirsizlikler pay senetlerinin gizil ederine ulaşmasını engellemeye bitmeme ediyor. Bu sene düşüncesince BIST 100 maksadımız ise yüzdelik 30'luk itila potansiyeliyle 2,625 benek seviyelerinde." denildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ