USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

'Sürdürülebilirlik temalı krediler' doğacak çağda iri ehemmiyet kazanacak

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdürü Öztop, "Paris İklim Anlaşması ve Yeşil Kalkınma sürecimizde ESG temalı kredilerin ülkemize getirilmesi ve sanayicilerimiz ile buluşturulması dair kılavuz gemisi rolümüze bitmeme edeceğiz." dedi.

'Sürdürülebilirlik temalı krediler' doğacak çağda iri ehemmiyet kazanacak
28-04-2022 11:22
İstanbul

İbrahim Öztop, sürdürülebilirlik alanındaki projeler, Çevresel, Sosyal ve Yönetişim (ESG) politikaları karşı AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Kalkınma bankacılığı, envestisman bankacılığı ve Türkiye Kalkınma Fonu (TKF) şekilde üç kolda yürüttükleri faaliyetlerle sürdürülebilir finansmanda sektördeki bankalara sefer resim rollerine bitmeme ettiklerini tamlayan Öztop, istihdam yaratma, akan açığı azaltma, kalkınmada rüçhan sektörlerin desteklenmesi, yenilenebilir erke ve erke verimliliğinin finansmanına ek şekilde teknolojik girişimlerin desteklenmesi kabil önceliklendirdikleri konuların tamamının çevresel, içtimai ve ekonomik boyutlarıyla sürdürülebilir kalkınmanın finansmanına müteveccih bulunduğunu söyledi.

Öztop, kalkınma bankacılığı çatısı altında imalat endüstri yatırımlarını kredilendirdiklerini, yerel yenilenebilir erke kaynaklarının ekonomiye kazandırılmasını amaçlayan projeleri akçalanmış ettiklerini aktardı.

Toptan bankacılık (APEX) ile de ticari bankalar ve mali isticar şirketleri kabil başka mali şirketler üstünden mikro, ıvır zıvır ve şişman ölçekli şirketlerin tematik yatırımlarına pınar sağladıklarını özetleyen Öztop, bunların tamamının, Türkiye'nin kalkınmada rüçhan mevzularıyla münasebetli olup sürdürülebilir ve eksiksiz büyümeyi desteklediğini dile getirdi.

Öztop, şu halde bitmeme etti:

"İş süreçlerimizin birlikte parçası şekilde geçtiğimiz sene Etki Yönetimi Çalışma Prensipleri’ni imzalayan Türkiye’deki önce yapılış olduk. Prensiplerin kürevi standartları doğrultusunda; plan finansmanı ve Türkiye Kalkınma Fonu faaliyetlerimizi 'etki lensi' ile elan birlikte tomar ölçülebilirlik sağlayarak yöneteceğiz. 2021 sene sonu bakımından portföyümüzün kısaca yüzdelik 81’i sürdürülebilirlik temalı kredilerden oluşuyor.

Finanse ettiğimiz projelerle salname kısaca 3 milyon titrem limonluk gazı emisyonu salımını engelliyoruz. Kapsam 3 emisyonlarının hesaplanmasına müteveccih arsıulusal metodolojiler karşı analizlerimizi sürdürüyoruz. Banka olarak, herhangi birlikte bölgede yeşil kalkınmanın hedeflerine birlik şekilde görev edebilmek ve hasiyet yatırımlarını artırabilmek amacıyla, firmalara kapital şekilde pınar sağlanması tarafında da 2019 yılı böylelikle kurduğumuz Türkiye Kalkınma Fonu ve bu hazine çatısı altında arazi düzlük ast fonları ile Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınmasına ulama sağlayacak birlikte mali mekanizmayı yaşama geçirdik."

İbrahim Öztop, güzeşte sene Türkiye’nin önce bağan karbonlu ekonomiye intikal tahvilinin (transition bond) ihracında mahsus mali müşavir şekilde arazi aldıklarını hatırlattı.

İhraç gelirlerinin kullanıldığı projelerin; karbon kadem izini azaltma, karbondan arındırma ve pınar verimliliğine müteveccih ehemmiyetli gelişmeler sağlamayı amaçladığını tamlayan Öztop, Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) ile 100 milyon avroluk yeşil değiştirme ihracının alımı düşüncesince ön tören düzeni imzaladıklarını anlatım etti.

Tahvil gelirlerinin şişman birlikte tarafını Türkiye’de hava değişikliği ile savaş ve uyarlama sağlamaya katkıda mevcut yeşil planların akçalanmış edilmesi düşüncesince kullanacaklarını vurgulayan Öztop, "Banka olarak, sürdürülebilir kalkınma amaçları doğrultusunda kapital piyasaları ve sürdürülebilir finansman dalında acemi birlikte mebde elan imza atarak Türkiye’nin önce içtimai sukuk ihracını da geçtiğimiz sene muvaffakiyet ile gerçekleştirdik. ICMA Sosyal Tahvil Prensipleri ve LMA Sosyal Kredi Prensipleri uygunluğu özgür birlikte kasıntı çeşidinden da tasdik edilen bu ihraç, bankamızın önce sürdürülebilir finansman ihracı olma hususi durumunu taşıyor ve kapital piyasalarımız açısından da birlikte ilki oluşum ediyor." niteleyerek konuştu.

"ESG temalı krediler önümüzdeki süreçte memleketimiz açısından elan şişman ehemmiyet kazanacak"

İbrahim Öztop, pınar temininin az elan yüzdelik 35’i sonuç 3 yılda peyda etmek üzere, 17 yılda arsıulusal fonlardan bütün kısaca 5,2 bilyon dolar realizasyon ettiklerini söyledi.

Banka olarak, Dünya Bankası, Alman Kalkınma Bankası (KfW), Japon Uluslararası İş Birliği Bankası, Asya Altyapı Yatırım Bankası ve Çin Kalkınma Bankası kabil ehemmiyetli arsıulusal para kuruluşları ile sürdürülebilir kalkınmanın finansmanına müteveccih ESG temalı nice kredi anlaşması gerçekleştirdiklerini tamlayan Öztop, şunları kaydetti:

"Bunun birlikte kararı şekilde çağ portföyümüzün yüzdelik 81’i aracısız ve vasıtalı şekilde Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulama sağlıyor. ESG odaklı finansman temalarımız ortada yenilenebilir enerji, erke verimliliği, istihdam, altyapı, KOBİ, esenlik ve yetişek temaları mevcut.

Temin ettiğimiz kredileri hem şişman ölçekli endüstri tesisleri hem de KOBİ’lere kullandırıyoruz. ESG temalı krediler önümüzdeki süreçte memleketimiz açısından elan şişman ehemmiyet kazanacak. Paris İklim Anlaşması ve Yeşil Kalkınma sürecimizde ESG temalı kredilerin ülkemize getirilmesi ve sanayicilerimiz ile buluşturulması üzerine kılavuz rolümüze istikbal senelerde da bitmeme edeceğiz."

"Kredi vadesi süresince müşterilerimizin çevresel ve içtimai performanslarını izliyoruz"

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Genel Müdürü Öztop, Sustainalytics çeşidinden ESG başlıklarındaki riziko derecelendirmesinde ehemmiyetli birlikte muvaffakiyet kazandıklarını belirtti.

Bağımsız derecelendirme kuruluşu Sustainalytics çeşidinden kürevi arenada meydana getirilen değerlendirmede ESG derecelendirme notu ve performansıyla Orta Doğu ve Türkiye’deki hepsi şirketler ortada birlikte numara olduklarını anımsatan Öztop, "Bankamız 11,00 riziko notuyla arsıulusal kısaca 15 bin kuruluşun arazi almış olduğu bu değerlendirmede en dobra 308’inci yapılış olurken, Türkiye ve Orta Doğu’nun reis firması unvanını da nail oldu." dedi.

Alınan birincilik ve elde ettikleri liderliğin sürdürülebilirliğe verdikleri önemin ispatı olduğuna dikkati çekici Öztop, şu halde bitmeme etti:

"Bu birincilik, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’nın arsıulusal manada çevresel, içtimai ve yönetişim risklerini en dobra yönetmen kurumlardan bir tanesi bulunduğunun ve Türkiye’de bu manada reis yapılış bulunduğunun kanıtıdır. Bu başarının gerisinde yatan en ehemmiyetli etmenlerden bir tanesi akçalanmış ettiğimiz planların tümünde yürüttüğümüz çevresel ve içtimai riziko yönetimi çalışmalarımızdır.

Sistemimizi kurgularken hazırlamış olduğumuz siyaset ve prosedürlerimizde Dünya Bankası ve IFC standartlarıyla uyumu gözettik ve arsıulusal Kalkınma Finansmanı Kuruluşlarının dokümanlarını inceledik. Şunu baş döndürücü kesin anlatım edebilirim ki; bankamızın finansman desteği sağlamış olduğu yatırımlarda/firmalarda, çabucak millî çevresel içtimai regülasyonlara uzlaşma değil, ayrımsız sürede arsıulusal çevresel içtimai standartlara uzlaşma da asliye birlikte zorun şekilde konumlanıyor. 'Sorumlu bankacılık' anlayışımızla; finansman türünden, miktarından ve vadesinden özgür şekilde finansman desteği sağladığımız planların tümünde çevresel ve içtimai riziko değerlendirmesi yapıyor, çevresel ve içtimai risklerini mali risklerinden ayrı görmüyoruz."

"Müşterilerimiz düşüncesince çevresel ve içtimai gelişim planları hazırlayarak bu alandaki kapasitelerinin geliştirilmesine de vasıtalık ediyoruz." diyen Öztop şunlara dikkati çekti:

"Kredi vadesi süresince da müşterilerimizin çevresel ve içtimai performanslarını izliyoruz. Banka olarak, finansman desteği sağladığımız hepsi yatırımların Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına katkısını ölçümlüyoruz. Bu kapsamda, bankacılık dalının sürdürülebilir doğacak üstündeki tesirini bırakmak bu şeklinde hazırlanmakta olan 'UNEP FI Sorumlu Bankacılık Prensipleri'nin de müessis imzacısı olduğumuzun altını yemek isterim.

Bir başka ehemmiyetli gözcü da siyaset ve prosedürümüzü uygulamaya koyduğumuz tarihten itibaren akçalanmış ettiğimiz yatırımda/firmada tek ölümlü/uzuv kayıplı iş kazası, şişman sınai ilçe ve mekân kazası yaşanmadı. Bu da sistemimizin ehemmiyetli başarım göstergelerinden bir tanesi oldu. Bunun beraberinde finansman sağladığımız hepsi müşterilerde Şikayet Giderme Mekanizması kurduk ve Paydaş Katılım Planları hazırladık, bu çalışmalarımız da riziko yönetimi namına önemsediğimiz konulardan biri."

Öztop, 2020 senesinde önce Sürdürülebilirlik Raporu'nu ve güzeşte sene önce Entegre Raporu'nu yayımladıklarını belirtti. Entegre raporlama yolculuğundaki asliye motivasyonun; bankanın nite bedel yarattığını ve hedeflerine nite ulaştığını, riziko ve fırsatlarını ne halde yönettiğini dişi ve totaliter birlikte halde paydaşlara anlatabilmek bulunduğunu kail Öztop, "Tüm bu ESG riziko derecelendirme sürecinde bütünleşmiş raporumuz, bankamıza müteallik kalifiye detayları sunabilen en ehemmiyetli kaynakların başlangıcında geldi. Derecelendirmede saydamlık ve tez verilerin paylaşımı da iyice önemsenen birlikte konuydu." niteleyerek laflarını tamamladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ