USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Sürücüleri rahatlatacak Kop ve Dallıkavak tünelleri ekonomiye de ivme katacak

Doğu Anadolu ile Doğu Karadeniz'i birbirine bağlayan zamanı İpek Yolu'nda inşası bitmeme fail ve sürücülere emin ve konforlu muvasala olanağı sunacak Kop Tüneli'nde hafriyat işleminin yüzdelik 56'sı, Dallıkavak Tüneli'nde ise yüzdelik 81'i tamamlandı.

Sürücüleri rahatlatacak Kop ve Dallıkavak tünelleri ekonomiye de ivme katacak
19-01-2022 15:45
Erzurum

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından tahsil edilen bilgiye göre, Erzurum-Bayburt karaca yolu üstündeki Kop Tüneli'nde kesif emek vermek sürüyor.

Doğu Anadolu ile Doğu Karadeniz'i birbirine bağlayan, Erzurum ve Trabzon ortada en endamsız bağlantıyı sağlayıcı ve Ağrı-İran sınırındaki Gürbulak Sınır Kapısı'ndan Doğu Karadeniz'e denli uzanan güzergahta toprak düzlük Kop Geçidi, yurttaki en faziletli ve güçlü geçitler ortada toprak alıyor.

Kışın aşırı müşterek tomar kar alan, güçlü coğrafi şerait zımnında başta ağırbaşlı tonajlı vasıtaların geçişinde problemler yaşanmış bulunan Kop Geçidi, derin kar ve buzla mücadelenin beraberinde tipi zımnında de yolu kullanan sürücülerin adeta vahim rüyası oluyor.

Eğimli ve acı virajların bulunmuş yer aldığı Kop Geçidi'nde, gidiş geliş güvenliğini gelmek nerede ise meydana getirilen değme muhtelif görev tamirat çalışmasına rağmen, şita ayları haricinde da yolculuk hızı azalıyor ve trafikte aksaklıklar yaşanıyor.

Bu hastalıkların önüne geçilip gidiş geliş güvenliğinin sağlanması nerede ise bu geçitte inşası idame eden Kop Tüneli hizmete girince değme dü semt ortada gezim faaliyetleri de artacak.

Kop Tüneli, sürücülere şen dem aldıracak

Transit transport açısından ehemmiyetli arterlerden bulunan Kop Geçidi'ndeki tünelin açılmasıyla başta ağırbaşlı tonajlı taşımalık araçlarınca iri zorluklarla aşılan Kop Geçidi'ndeki bu zorluklar tarihe karışacak, sefer kullanıcılarına şimdi konforlu ve tehlikesiz erişim hizmeti sunulacak.

Projeyle başkaca Karadeniz sahilinden Gürbulak son kapısına denli okunabilen erişim sağlanarak, limandan meydana gelen tecim kütlesinin artırılması sağlanacak.

Stratejik yönüyle öne çıkan tünelin açılmasıyla 2 bin 409 mt. bulunan Kop Geçidi'nin rakımı tünel antre kotunda 1920 metreye, depar belgesi kotunda ise 1891 metreye düşecek.

Güzergahtaki yolu 6,5 kilometre kısaltacak tünel sayesinde, bulunan ıssız ile tahminî 45-55 dakikada geçilen bu kesimdeki yolculuk süresi 15-20 dakikaya inecek, böylelikle devir ve yakıttan artırım edilerek ulusal ekonomiye yardım sağlanacak.

Kop Tüneli'nin yüzdelik 56'lık kısmındaki hafriyat işlemi tamamlandı

Proje çerçevesinde 6,5 kilometre uzunluklarında koşa tüpün beraberinde 4,7 kilometre bağlanak yolu yapılacak Kop Geçidi'ndeki tünelin yüzdelik 56'sına bedel mevrut 7 bin 265 metrelik kısmında hafriyat ve tutma çalışması, yüzdelik 41'lik tarafına bedel mevrut 5 bin 310 metrelik kısmında ise sonuncu beton istila işlemi tamamlandı.

Vardiyalı halde çalışmaların geceli gündüzlü sürdüğü bu tünelin beraberinde Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerini birbirine bağlayan Erzurum Ayrım-İspir Devlet Yolu'ndaki Dallıkavak Geçidi'nde de tünel ve bağlanak yöntemleri imal emekleri sürüyor.

Fiziki standartlarının oranla ceninisakıt olması zımnında başta kışın trafik, dirilik ve servet güvenliği açısından iri korku sunma fail bu güzergahta Dallıkavak Tüneli nesir ediliyor.

Dallıkavak Tüneli'nin yüzdelik 81'lik bölümü kazıldı

Erzurum-Rize arasındaki Ovit Tüneli'nin devamı ve tamamlayıcısı durumunda bulunan Erzurum ile ilçesi İspir arasındaki Dallıkavak Tüneli ve bağlanak yollarının hizmete girmesiyle bulunan sefer 4,4 kilometre kısalacak, yolculuk süresi de tahminî 15 dakika azalacak.

Trafiği rahatlatıp dirilik ve servet güvenliğinin beraberinde devir ve yakıttan artırım sağlayacak tünel sebebiyle de 2 bin 349 mt. bulunan Dallıkavak Geçidi'nin rakımı 2 bin 143 metreye düşecek.

Şu an yüzdelik 81'lik tarafına bedel mevrut 5 bin 58 metrelik kısmında hafriyat destek, yüzdelik 49'luk tarafına bedel mevrut 3 bin 39 metrelik kısmında istila betonu işlemi tamamlanan tüneldeki icraat bitmeme ediyor.

Erzurum Valisi Okay Memiş, AA muhabirine, alanda inşası bitmeme fail aşırı sayıda tünel bulunduğunu ve bunların ortada Kop'un ayrı müşterek ehemmiyet taşıdığını aktardı.

Kop Tüneli inşaatının uzamasının sebebinin tüneldeki mefruşat faktöründen kaynaklandığını tamlayan Memiş, “Bölgemizde nice tünel inşası var. Tarihi İpekyolu'ndaki Erzurum'u Bayburt ve Gümüşhane üstünden Trabzon'a bağlayan Kop Tüneli de iri ehemmiyet taşıyor. Kop'un zeminde mesail yaşandı. Bilinenin tersine tünel meydana getirilen semt kayalıksa, mefruşat granit kabilinden sağlamsa tünel inşaatı şimdi aşırı aceleci aşama kaydediyor fakat kil tabakasına rastlarsanız yavaşlıyor. Kop'ta da bu boyut olmuştu." sanarak konuştu.

"Tüneller, Doğu Anadolu ve Karadeniz'in kaderini değiştirecek"

Memiş, Kop ve inşası bitmeme fail öbür tünellerin hizmete açılmasıyla Doğu Anadolu ile Karadeniz'in kaderinin değişeceğini dile getirdi.

Trabzon-Gümüşhane karaca yolundaki Zigana Tüneli ile Erzurum-Bayburt arasındaki Kop Tüneli'nin yapı aşamalarının birbiriyle katiyen karıştırılmaması icap ettiğini anlatım fail Memiş, şöyleki konuştu:

"Tünel inşaatları çabucak bitmeme ediyor. Güzergahımızda Zigana Tüneli var, orada günce tünel kazısı devir kurnaz 8 metre, ara esna 12 metreye denli çıkıyor. Kop Tüneli'nde ise ara esna 50 santim güçlü tekaüt açılıyor, mıhlı tahkimat gerçekleştirmek gerekiyor. Erzurum Valiliği kendisine Erzurum milletvekillerimiz ile Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dan dü obje istedik. Bu tünellerin müşterek an ilk bitirilmesi."

Memiş, tünellerin hizmete açılmasıyla bölgenin kazançlı manada farklılığı hissedeceğini vurguladı.

Erzurum'un amme dalında mevki çeşidinden ehemmiyetli yatırımlar aldığını, tünellerin ise eğer olmazsa imkânsız yatırımlar bulunduğunu anımsatan Memiş, şunları kaydetti:

"Kop ve Ovit'in devamı bulunan Dallıkavak ve Kırık tünellerinin beraberinde şehrimizi Bingöl'e bağlayacak bulunan Kiriş Tüneli'nin 2023'e denli bitirilmesi en ehemmiyetli talebimiz. Kamu ve keyif hizmetleri, yetişek ve hars açısından bu hizmetler önemli, bu çeşit tünel yatırımlarını almamız gerekiyor. Bu tüneller bitirilince bu alana adeta müşterek köprüleme olacak, damarlarımızı müşterek güzel açmış olacak."

"Tüneller açılınca Erzurum'un semt merkezi hüviyeti artacak"

Memiş, Kop Tünel inşaatını Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile incelediklerini ve bu tünellerin alana neler katacağını durumunda gördüklerini söyledi.

Dallıkavak Tüneli'nin açılmasının ise Erzurum'un Karadeniz'e oluşturulan öbür kapısı biçimine geleceğini tamlayan Memiş, şöyleki bitmeme etti:

"Zigana ve devamı bulunan tüneller bitince Erzurum-Trabzon arası resmiyet bundan böyle 2 saate inecek, bu dehşetli müşterek şey. Dallıkavak ve Kırık tünelleri tamamlanınca Ovit Tüneli üstünden Erzurum'dan az şimdi müşterek buçuk, dü saatte Trabzon'un Of ilçesine, Rize'ye gidiyorsunuz. Erzurum'un topu topu ticari eylemlerini ika ve limanlara damla düşsel gerçekleşiyor. Şehirlerin birbirine andıran olması aşırı değerli. Tarihte yer aldığı kabilinden Erzurum yerleşme noktayı kendisine aşırı ehemmiyetli tecim merkezi ve tüneller açılınca Erzurum'un semt merkezi hüviyeti de artacak."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ