USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Suudi Arabistan ve ABD'den 'ortaklığın güçlendirilmesi' vurgusu

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ile Amerika Başkanı Joe Biden'ın görüşmesinin peşi sıra piyasaya çıkan bildiride ortaklığın güçlendirilmesi, lehçe ve arsıulusal sorunlar, enerji, hava değişikliği ve uygulayım bilimi başlıkları öne çıktı.

Suudi Arabistan ve ABD'den 'ortaklığın güçlendirilmesi' vurgusu
16-07-2022 19:07
İstanbul

İki lider, Cidde'de cemaziyelevvel gerçekleştirdikleri görüşmeye müteallik eş deklerasyon yayımladı.

Bildiride, Amerika ile ilişkilerin Suudi Arabistan'ın müessis Kralı Abdulaziz'den buyana zamanı ve ciddi olduğuna değinildi.

Kral Selman ve Biden'ın Suudi Arabistan ve Amerika halklarının çıkarlarına misyon yapmak düşüncesince ciddi ortaklığı güçlendirmeyi temdit üstüne oydaş bulunduğu dökme bildiride, "Bu zamanı ortaklığın alanda zenginlik ve istikrarı heveslendirme etmedeki ehemmiyetli görevi onlarca senedir diyalekt güvenliğin esas taşı olmuştur." ifadeleri kullanıldı.

Ortak bildiride, arsıulusal anlaşmazlıkların diplomatik ve barışçıl yollarla çözülmesinin yanı esna bölgedeki donsuz devletlere iktisadi ve finansal dayanak noktası sağlayarak, insancasına krizlerin hafifletilmesinin önemine arsa verildi.

Egemenlik ve arsa bütünlüğü ilkesinin önemine ayraç edilen bildiride, teröristlerin yahut aut güçler çeşidinden desteklenen grupların tehdidiyle gönül rahatlığı karşıya artan bölgedeki hükümetlerin desteklenmesi gerektiği konfirmasyon edildi.

Bildiride, rastgele dü yurt halkları arasındaki münasebat ve iktisadi iş birliğini harlatmak amacıyla düzentileme ve gezi vizelerinin geçerliliğinin 10 sene uzatılmasına değişmeyen verildiği aktarıldı.

Enerji ve hava değişikliği üstüne iş birliği

İki taraf, bilhassa Ukrayna'daki bulunan buhran ve bunun yansımaları gölgesinde iktisadi ve envestisman iş birliğinin önemine dikkati çekerek, toptan erke piyasalarının istikrarına bulunan bağlılıklarını yineledi.

ABD, Suudi Arabistan'ın sürdürülebilir iktisadi büyümeyi iletmek düşüncesince toptan arsa yağı piyasalarının dengesini sübvansiyon taahhüdünü kıvançla karşıladı.

İki taraf, bildiride hava ve erke intikal girişimlerinde ciddi şürekâ namına baş başa çalışmanın yanı esna endamsız ve derinliğine vadede toptan erke piyasalarına bağlı derneşik halde istişarelerde bulunmayı benimseme etti.

ABD tarafının, Suudi Arabistan'ın yenilenebilir ve parlak enerjiyle Yeşil Orta Doğu ve Yeşil Suudi Arabistan girişimlerinden övgüyle gır etmiş bulunduğu kaydedildi.

Küresel enfrastrüktür ve envestisman ortaklığı

Bildiride, Suudi Arabistan ve ABD'nin erke geçişi ve millî güvenliğin kararlı ve çeşitlendirilmiş tedbir zincirlerini gerektirdiği vurgulandı.

ABD tarafının, Başkan Biden çeşidinden 26 Haziran 2022'de G7 Zirvesi'nde duyurulan Küresel Altyapı ve Yatırım düşüncesince Ortaklık Girişimi'ne Suudi Arabistan'ın verdiği desteği kıvançla karşıladığı aktarıldı.

Bildiride, bu zamanı paydaşlık sayesinde, Amerika ve Suudi Arabistan'ın düşüt ve itidalli gelirli devletlere odaklanarak sayısal altyapı, erke ve hava güvenliğini destekleyen planlara ciddi namına envestisman yapmayı hedeflediği belirtildi.

Güvenlik ve savunma

Biden, ABD'nin Suudi Arabistan'ın güvenliğini destekleme, halkını ve yurtlarını aut tehditlere gönül rahatlığı korumak düşüncesince muktezi tamamı olanakları elde ika yeteneğini teshil mevzusundaki çelimli taahhüdünü vurguladı.

İki yan da "İran'ı devletlerin iç işlerine müdahale, silahlı gruplar yoluyla teröre verdiği destek, bölgenin düzenlilik ve istikrarını bozmaya müteveccih çabalarından vazgeçirmenin gerekliliğini vurgulayarak, İran'ın çekirdeksel tabanca edinmesini engelleme" üstüne uygun kaldı.

Taraflar ayrıca, ciddi arsıulusal kükremek alternatifleri bilhassa kazanmak kabilinden bilhassa Babu'l Mendeb ve Hürmüz Boğazı üstünden ticaretin başıboş dolaşımını sürdürmenin önemini vurguladı.

5G ve 6G teknolojilerinde iş birliği

İki taraf, açıkça radyo ağlarını kullanarak 5G uygulamasını yükseltmek ve benzer yapmak düşüncesince Suudi Arabistan ile ABD'deki uygulayım bilimi şirketlerini birbirine bağlayan dünkü müşterek teşrikimesai mutabakatının imzalanmasını kıvançla karşıladı.

Siber güvenlik

Siber düzenlilik dalında kadroların yetiştirilmesi ve bilgelik paylaşımının güçlendirilmesine değişmeyen verici Amerika ve Suudi Arabistan, siber düzenlilik sahasının geliştirilmesi konusunu da eş bildiriye ekledi.

Uzay çalışmaları

Astronotların gök gezileri müdahale gök bilimlerindeki iş birliğinin güçlendirilmesinden gır edilen bildiride, Amerika Başkanı Biden'ın, Suudi Arabistan ile imzalanan Artemis Anlaşması'nın önemini hatırlattığı aktarıldı.

Suudi Arabistan'ın 2030 Vizyonu

ABD tarafı, Suudi Arabistan’ın iktisadi transformasyon ve içtimai reformlar düşüncesince ciddi planını özümleme fail 2030 Vizyonu'na ilişkin, hanımefendilerin iktisadi katılımını açıkça bariz tezyit ve dinler arası diyaloğu heveslendirme ika çabalarını kıvançla karşıladı.

Ayrıca, Suudi Arabistan'ın Amerika'daki hususi kesim yatırımlarındaki artışın rastgele dü ülkenin çıkarlarına misyon edeceğine özen çekildi.

Bildiride başkaca Tiran Adası'nın gezim ve iktisadi amaçlarla geliştirilmesinin bölgenin barış, zenginlik ve güvenliğine ulama sağlayacağı kaydedildi.

Yemen

İki taraf, Birleşmiş Milletlerin (BM) aralık buluculuğunda meydana getirilen Yemen'deki ateşkese bulunan desteklerini konfirmasyon etti.

Yetkililer, halihazırdaki ateşkesin sürekli müşterek sulh anlaşmasına dönüştürülmesi düşüncesince çalışmaların sürdürülmesi ve ilerletilmesinin önemine aksan yaptı.

Bildiride, Yemen'de esas gerekseme malzemelerinin akışının ve insancasına yardımların ulaştırılmasının önündeki tamamı engellerin kaldırılması gerektiğine arsa verilerek, Husilerin Taiz kentine revan anne alternatifleri açmasının önemine değinildi.

Irak

Bildiride Biden, Suudi Arabistan'ın Irak ile ilişkileri güçlendirmede oynadığı kılavuz gemisi rolden gır ederek, Cidde Güvenlik ve Kalkınma Zirvesi kapsamında, Irak'a türlü yalıtım kaynakları iletmek düşüncesince Suudi Arabistan ve Körfez devletleri ile Irak ortada imzalanacak zamanı anlaşmalar bulunduğunu kaydetti.

Filistin meselesi

Bildiride, Filistin sorunuyla ait namına da dü devletli çözümden gır edildi. Kral Selman ve Biden, Filistin ve İsrail tarafının dü devletli çözüme bağlılıklarını göstermeye heveslendirme edilmesi icap ettiğini belirtti.

Suudi Arabistan ve ABD, alanda adaletli ve şümullü müşterek barışın sağlanmasına katkıda bulunan tamamı çabaları da kıvançla karşıladıklarını aktardı.

Suriye

Bildiride, Suudi Arabistan ve ABD, "Suriye'nin birliğini, istikrarını ve arsa bütünlüğünü korumaya bulunan bağlılıklarını" yineledi.

İki yurt lideri, Birleşmiş Milletler hususi Temsilcisi'nin 2015 senesinde piyasaya sürülen 2254 ciddi Güvenlik Konseyi Kararı göre çatışmaya siyasal hal bulma çabalarının desteklenmesinin zorunluluğunu vurguladı.

Bildiride ayrıca, şiddetin baştan başlamasının önlenmesi, mütareke anlaşmalarının korunması ve gerekseme sahibi tamamı Suriyelilere insancasına iane ulaştırılmasına müsaade verilmesi gerektiği belirtildi.

Lübnan

Bildiride başkaca Lübnan'ın egemenliği, güvenliği, istikrarı ve sınırlarını esirgeyici bunun yanı esna aşırılıkçı ve yıldırıcı grupların tehditlerine direngen Lübnan Silahlı Kuvvetlerine desteğin bitmeme etmiş bulunduğu aktarıldı.

Taraflar başkaca Lübnan'ın siyasal ve iktisadi krizinin üstesinden gelmesini iletmek düşüncesince şümullü strüktürel siyasal ve iktisadi reformların uygulanmasının gerekliliğine dikkati çekti.

Lübnan'ın bölgenin güvenliğini ve istikrarını yıldırma fail teröristler, narkotik kaçakçılığı yahut gayrı kusur faaliyetleri düşüncesince müşterek sıçrama tahtası biçimine getirilmemesinin yanı esna Lübnan hükümetinin ülkenin tamamı toprakları üstündeki kontrolünü genişletmenin önemi vurgulandı.

Ukrayna

Biden ve Kral Selman, hukukun üstünlüğüne mebni müşterek sistemin arsıulusal güvenliğin kalbinde arsa aldığını konfirmasyon ederek, arsıulusal hukuk, arsa bütünlüğü ve millî buyuru ilkelerine hürmet gösterilmesi icap ettiğini anlatım etti.

Ukrayna halkına insancasına iane terazi taahhütlerini konfirmasyon fail ikili, Orta Doğu ve Afrika'daki nice ülkeye ağırbaşlı yıldırma meydana getiren toptan besin krizini hafifleştirmek düşüncesince hububat ve buğday ihracatının kolaylaştırılmasının gerekliliğine değindi.

Sudan

Bildiride, Sudanlı muhit arasındaki diyaloğun ve siyasal sürecin baştan canlandırılmasının önemi vurgulandı.

Libya

İki taraf, cumhurbaşkanlığı ve yasama kurulu seçimlerine müşterek an önceki davranmak düşüncesince Birleşmiş Milletlerin vasıtalık etmiş bulunduğu siyasal sürece müdahale bulunan Libya halkına desteklerini konfirmasyon etti.

Afganistan

Ortak bildiride dü yan da Afganistan'ın güvenliğini sübvansiyon ve "Afganistan'da konuşlanmış teröristlerin oluşturduğu tehdide gönül rahatlığı koymanın gereğini" vurguladı.

Taraflar, hanımefendilerin ve kız evlatlarının eğitim, düzentileme ve keyif haklarının karşılanması ve geliştirilmesi düşüncesince düzentileme taahhüdünde bulundu.

Terörle mücadele

Bildiride dü tarafın da terörle mücadelenin önemini vurgulayarak, "El Kaide ve DEAŞ ile yüzleşmeye, ecnebi cenkçi akışını engellemeye, aşırılık yanlısı propagandaya gönül rahatlığı koymaya ve terörün finansman yayınlarını kesmeye" bitmeme edecekleri kaydedildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ