USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Taliban'a uyarınca Batı, Afganistan'daki hesaplı krizi şuurlu biçimde derinleştiriyor

Taliban'ın Katar'daki Siyasi Büro Sözcüsü Şahin, Taliban yönetiminin, Afganistan'daki ekonomi ve DEAŞ yıldırı örgütü problemininin üstesinden gelebileceğini savundu.

Taliban'a uyarınca Batı, Afganistan'daki hesaplı krizi şuurlu biçimde derinleştiriyor
22-11-2021 12:40
Kabil

Taliban'ın Katar'daki Siyasi Büro Sözcüsü Süheyl Şahin, Taliban yönetiminin, Afganistan'daki ekonomi ve DEAŞ yıldırı örgütü problemininin üstesinden gelebileceğini savundu.

Taliban'ın ülkede kontrolü ele almasıyla düzenlilik sorunları azalsa da Batı'nın Afganistan Merkez Bankasına ilişik döviz rezervlerini dondurması ve ülkenin umumi ekonomik durumuna meydana getirdiği katkıyı kesmiş olması, ülkenin iktisadi çöküntüye sürüklenmesini birlikte getirmişti.

ABD'nin Afganistan hususi Temsilcisi Thomas West, 20 Kasım'da içtimai iletişim araçları hesabından, ABD'nin, "Askeri çelim kullanarak iktidarı ele geçirmeleri biçiminde ülkeye yapılacak insanca yardımlar haricinde başka yardımların kesileceği" dair hâlâ geçmiş Taliban'ı uyardığı açıklamasında bulunmuştu.

Taliban'ın Katar'daki Siyasi Büro Sözcüsü Süheyl Şahin, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, iktisadi resim düşüncesince "Bazı sorunlarımızın bulunduğunu ikrar ediyorum yalnız bu mesail bekamızı yıldırma edecek mesail değildir. Biz 20 sene geçmiş Amerika ve 54 ülkenin işgaline erinç direnişe sıfırdan başladık." ifadelerini kullandı.

Öncelikli hedeflerinin iktisadi problemlerin üstesinden doğmak bulunduğunu tamlayan Şahin, "Maalesef kılıç gelmeden geçmiş devletin kasaları ve bankaları boşaltıldı. Bankalardaki parayı emektar diyet yöneticileri giderlerken götürdü. Halbuki bu nukut halkımızın parasıydı. Buna karşın biz, gümrüklerimiz ve ihsan gelirleri derece kaynaklarımızdan, evveli diyetten artan maaşlar engelleme birtakımı bakanlıklarda çalışanların maaşlarını ödedik." ifadelerini kullandı.

"Bazı devletlerin Afganistan’a akçasal iane lafları oldu. Bu nukut geldi mi? Veya ne kadarı ulaştı? Eğer ulaşmadıysa, Batılı devletler bu yolla sizi iktisadi elverişsiz boğaza mı saplamak istiyorlar?" sorusuna Şahin, "Evet, bizi iktisadi elverişsiz boğaza saplamak istiyorlar, bu ortak baskıdır. duyuru ettikleri yardımların bütünü ulaşmadı. Bir bölümü nail olabilir. Ama bizim ricamız, önümüzde zahmetli ortak şita var. Tüm yardımlar acele ortak halde ulaşmalı zira Afganistan halkı giriş döndürücü zahmetli halde ve burada insanca ortak akse uydurma konusu." cevabını verdi.

"Taliban yönetimi aleyhine meydana getirilen propagandalar DEAŞ’a yaradı"

Afganistan'da politik ve iktisadi istikrarı yıldırma fail unsurlardan bir tanesi bulunan DEAŞ yıldırı örgütü, ilkin başşehir Kabil iktisap etmek az daha ülkenin muhtelif kentlerinde bombalı saldırılarını sürdürüyor. Bu süreçte Taliban yönetimi, DEAŞ’ı yeteri derece ciddiye almamakla suçlanıyor.

Konuyla alakadar istifham üstünde Şahin, şunları söyledi:

"DEAŞ meselesi, Taliban yönetiminin üstesinden gelemeyeceği ortak dava değildir. Bize uyarınca DEAŞ dikkate alınacak ortak teşkilat değildir. Taliban yönetiminin, onlara erinç savaşım etmeye ve bütün oyunlarını boşa çıkarmaya gücü vardır. Afganistan halkı ve Taliban yönetimi aleyhine meydana getirilen propagandalar DEAŞ’a yaradı. Eğer bu yaymaca sona ererse DEAŞ problemininin hâlâ er hallolduğunu görürsünüz.

DEAŞ, ortak İslam devletine giriş kaldırıp saldırarak ne gerçekleştirmek istiyor, anlaşılır derece değil. DEAŞ’ın iddiasına uyarınca neymiş onlar da İslam devleti istiyor. İslam nizamı mevcuttur. Ülkenin işgali zamanında işgalcilere müteveccih bu derece atılım düzenlemiyorlardı."

"Bazı illerde kızlar liselerdeki eğitimlerine başladı"

Afganistan'da kız öğrencilerin 6'ncı sınıftan ahir eğitimlerine bağlı Şahin, kız öğrencilerin, İslam’a makul ortak halde terbiye ve düzentileme haklarının bulunduğunu açık açık söylediklerini hatırlatarak, "Bunu uygulamaya koyduk, birtakımı vilayetlerimizde başladı."

Taliban güçlerinin 15 Ağustos'ta Kabil'e girmeden geçmiş egemenliğin barışçıl ortak geçişle geçiş etmesini planladıklarını ancak buna okazyon olmadığını tamlayan Şahin, "Bizim çabucak Kabil’e girmemiz ve Kabil yönetiminin gelişigüzel şeyi çabucak bırakma etmesi dolayısıyla hakeza oldu. Bu nedenle, kızların lisede okumaları dair sıfırdan ortak sistem ihdas etmek yerinde kaldık. Bazı illerde kurulan mekanizmalarla kızlar, liselerdeki eğitimlerine başladı. Bu husus üstünde icraat sürüyor." dedi.

"Ülkeler Taliban yönetimiyle, resmiyette tanımış derece teşrikimesai yapıyor"

Birçok ülkenin Taliban yönetimini yöntemince tanımış derece münasebat içinde bulunduğunu kail Şahin, şunları kaydetti:

"Avrupa’nın 15 diyar büyükelçisiyle görüştük. Onlar dolgun ortak halde 'Sizinle teşrikimesai yapacağız' dediler. Son namına Çin Dışişleri Bakanı da Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki’yle görüştü. Bu toplantıda Çinli Bakan Taliban yönetimiyle teşrikimesai iradelerinin bulunduğunu bildirme etti. Aynı halde ABD’nin Afganistan hususi Temsilcisi Thomas West de Taliban yönetimiyle teşrikimesai içinde olacaklarını anlattı ve geçenlerde onunla da konuşma ihtimali var. Aslında bütün devletler Taliban yönetimiyle, resmiyette tanımış derece teşrikimesai yapıyor ancak zahiren resmiyette tanımadılar. Pratiğe bakarsanız, Taliban yönetimini resmiyette aşina derece ortak hali görürsünüz."

Şahin evren ülkeleriyle dobra münasebat ihdas etmek istediklerini belirterek, "Biliyorsunuz, Afganistan madenlerle ve elbette kaynaklarla dolu. Özellikle Türkiye iktisap etmek üzere, Amerika engelleme bütün devletlerin gelmesini ve Afganistan’da envestisman yapmalarını istiyoruz. Bu onlar düşüncesince de halkımız düşüncesince de yararlı olacak, içinde bulunduğumuz zahmetli günlerde halkımıza istihdam sağlayacak, diyar ekonomisinin büyümesine ve iktisadi ortak hareketliliğe vesile olacaktır." ifadelerini kullandı.

Taliban yönetiminin Türkiye'ye yaklaşımı ve boşluk açısıyla alakadar istifham üstünde Şahin, şunları söyledi:

"Türkiye halkı Müslüman ortak halktır. Bizim kardeşlerimizdir. Biz Türkiye ile giriş döndürücü benzeyen ilişkilere erbap iktisap etmek istiyoruz. Türkiye ile gelişigüzel bölgede idman istiyoruz. Türk iş adamları buraya gelsin envestisman projelerini başlatsınlar. Sadece dobra münasebat değil, içtenlikle ilişkilerimiz olsun. Bizim ricamız, Türk iş adamlarını burada görmektir. Böylece Afganistan’la Türkiye ortada ortak bahara tanık olalım."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ