USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Tarım, ormancılık ve arıcılık 'bal ormanında' buluştu

BM Gıda ve Tarım Örgütü ile Tarım ve Orman Bakanlığınca düzenlenen plan kapsamında Konya ve Karaman'da kurulan bal ormanlarıyla hem üretim arttı aynı zamanda civar halkına istihdam sağlandı.

Tarım, ormancılık ve arıcılık 'bal ormanında' buluştu
20-06-2022 12:03
Konya

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Tarım ve Orman Bakanlığı çeşidinden Küresel Çevre Fonu (GEF) yardımıyla hesaplı "Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım Projesi" kapsamında Konya ve Karaman'a ilişkin 2 köyde kuruluş edilen bal ormanı, hem nitelikli ve erdemli dişi bal üretimine ulama sağlamaktadır bununla beraber civar halkının durumunda istihdamına dayanak oluyor.

"Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım Projesi", Konya Kapalı Havzası’nda; orman, tarım alanları ve meraların sürdürülebilir yönetiminin güçlendirilmesi, biyoçeşitliliğin korunması, sürdürülebilirlik yönetimi, odun dışı orman ürünü üretiminin yer kullanma projelerine entegrasyonu, hava değişikliğiyle uğraş düşüncesince düşüt karbonlu teknolojilerin benimsenmesi ve yaygınlaştırılmasını amaçlıyor.

Proje kapsamında belirlenen bu hedefler doğrultusunda Konya'nın Halkapınar ilçesine ilişkin İvriz ve Karaman'ın Ayrancı ilçesine ilişkin Kıraman köyünde değme bir tanesi 30 hektar bulunan dü bal ormanı kuruluş edilerek çevresinde canlı arıcıların kullanımına sunuldu.

AA muhabirinin sorularını cevaplayan FAO Ormancılık ve Mera Uzmanı Mehmet Demir, 2000’lerin başlarında, başta arıların, ekosistemlerin dimdik işlemesindeki anahtar rollerine binaen ormancılar ve arı yetiştiricileriyle meydana getirilen istişareler kararında geliştirilen bal ormanlarını, "Arıların şimdi şen konaklayabildikleri ve şimdi baş döndürücü çiçek çeşidi bulabildikleri degaje sahalarda arıcılığın ön plana çıkarıldığı yanında kavram" halinde tanımladı.

Bal ormanına dikilen yemişli türlerin ıssız yaşamı ve başta kuşlar düşüncesince tagaddi ve korunma olanağı sunduğunu, dirim bilimsel çeşitliliğe katkıda bulunduğunu, türlerin tıbbi hoş kokulu özelliklere eş olması yardımıyla başkaca yanında ek dirimsel deposu sağladığını ve karbon putrel fonksiyonuyla da hava değişikliğiyle mücadeleye dayanak bulunduğunu tabir fail Demir, hepsi bu nitelikleri zımnında bal ormanlarının plan amaçlarıyla uygun örtüştüğünü tabir etti.

Proje kapsamında köylere arılı kapçık ve takım dağıtıldığını ve eş anlı adına köylülere kılgısal eğitimler verildiğini aktaran Demir, bu eğitimlerin yaz süresince bitmeme edeceğini vurguladı.

Bal ormanında öne çıkan noktanın, etrafının çevrilmesi ve civarda yetişen türlerle nebati adına zenginleştirilmesi bulunduğu bilgisini verici Demir, "Bu nebatat alıç, ahlat, badem, kekik, lavanta, adaçayı kadar türler. İvriz Bal Ormanı'na 20 bin nebati tür, 9 bin dikme ve çiçek verici ağaççık çeşitleriyle bu yöreye has kuraklığa dayanabilen enva dikildi. Geçtiğimiz sene dikim tamamlandı. Bu seneden itibaren de bundan hakeza arıcılığa görev etmeye başlayacak." dedi.

Üretim artacak, civar halkına istihdam sağlanacak

Var bulunan ensesi kalın floranın yanı esna yanında de kendilerinin arttırma etmiş bulunduğu bitkilerle baş başa şimdi baş döndürücü üretim yapılabileceğini ve çevresi lif örgüyle çevrildiği düşüncesince otlatma kısmının azaltılarak bunların hasarlarının baskılanacağını özetleyen Demir, "Dolayısıyla şimdi baş döndürücü bal üretimi sağlanmış olacak." niteleyerek konuştu.

Arıcılığın desteklenmesiyle civar halkına dirimsel deposu sağlandığını vurgulayan Demir, şu biçimde bitmeme etti:

"Arıcılıkla ilgilendiren şimdi sürdürülebilir yanında pınar yönetiminin kesinlikle sağlanabileceği dair icraat yürüttük. Entegre biçimde tarım ve ormancılık yanında arada neler yapılabilir, bunların muayeneleri gerçekleştirildi ve hakeza yanında eş yanında zeminde buluşuldu. Bu projeyle civar halkının istihdam edilerek durumunda kalması sağlandı. Kurduğumuz bu bal ormanı çerçevesinde 200’e andıran aileye 2 bin yöresinde arılı kovanı vererek onlara yanında ek dirimsel elde etmiş olduk. Proje çerçevesinde ad çekme çekimi kararı köylülere dağıttığımız arılardan yanında bölümü burada. Dönem çevrim gene bu arı malikleri arılarını getirip burada konaklatıyorlar."

Değişik türlerle bitkilendirildiği düşüncesince bal ormanında değişik zamanlarda değişik bitkilerin çiçek açtığını ve derinliğine yanında periyotta, yaz boyu, değişik çiçeklerin bulunduğunu kaydeden Demir, bu sayede arıların değme çevrim bu çiçeklerden faydalanabildiğini söyledi.

Sürdürülebilir yer yönetimi dair 5 sene süresince kalburüstü yanında düzentileme yürüttüklerini dile getiren Demir "Bu sene akıbet yılımız. Bu çalışmaların, bundan sonrakilere de dobra misal yapılanma edeceğini düşünüyoruz." niteleyerek laflarını tamamladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ