USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli: Çiftçimizin karşı teri cevapsız kalmayacak

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, çiftçilere seslenerek, "Çiftçimizin, kısaca siz değerli üyelerimizin için teri cevapsız kalmayacak, mahsuller maliyetlerin üstünde bedel bulacaktır." dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli: Çiftçimizin karşı teri cevapsız kalmayacak
22-10-2021 16:49
Samsun

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, çiftçilere seslenerek, "Siz ide etmeyin, gönüllerinizi bol tutun ve tohumu toprakla buluşturmaya bitmeme edin. Çiftçimizin, doğrusu siz değerli üyelerimizin kendisince teri yanıtsız kalmayacak, mahsuller maliyetlerin üstüne bedel bulacaktır." dedi.

Bakan Pakdemirli, 9. Çorum Tarım ve Hayvancılık Fuarı'nın açılışında, fuarın alanda ehemmiyetli müşterek çekicilik merkezi oluşturduğunu söyledi.

Türkiye'nin otlak engelleme yekûn ekincilik dalında dünyada 31'inci tam olmasına karşı zirai hasılada Avrupa'da birinci, dünyada ise evvel 10 içre toprak aldığına dikkati çekici Pakdemirli, "Bu başarıda çiftçimizin emeği, kendisince teri var. Tarım endüstrisi sonuç 12 çeyrektir akıcı gelişme gösteriyor. Tarım, bu senenin evvel 6 ayında da sayı farkı yüzdelik 4,7 gelişme ile ekonomimize çelim katmaya bitmeme etti. Su ve sulama dalında yaptığımız yatırımlar, zirai hasılamıza artı yönde yardım sağlamaya bitmeme ediyor. Geçen sene zirai hasılamız 337 bilyon liraya ulaşarak Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. İklim değişikliği, pandemi ve öbür nice toptan soruna karşı nebati üretimdeki artışlar, hayvancılıktaki gelişmeler bizleri sevindiriyor." niteleyerek konuştu.

Tarım ve besin mamüllerindeki ihracatın da güzeşte senenin üstüne çıkacağını özetleyen Pakdemirli, "Tarım ve besin ürünleri ihracatımız 2021 yılı 8 maaş devirde müşterek geçmiş senenin ayrımsız zamanına mucibince yüzdelik 17 artarak 13,7 bilyon dolar, aut tecim fazlamız ise yüzdelik 78 artarak 4 bilyon dolar şekilde gerçekleşti. Ülkemiz tarımını bu seviyelere yükselten hepsi üreticilerimize şükranlarımı sunuyorum." ifadesini kullandı.

Üretimdeki başarının giriş mimarının çiftçiler bulunduğunun altını çizen Pakdemirli, şu halde bitmeme etti:

"Bakanlık şekilde hepimiz de desteklerimizle, zirai inovasyona ve değişen teknolojinin gelişmesini sağladığımız katkıyla siz değerli üyelerimizin daima yanınızdayız, yanınızda olmaya da bitmeme edeceğiz. Bildiğiniz kabilinden Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile Tarım ve Orman Bakanlığı aşırı açık fariza ve hata bölgeyi üstlendi. Bakanlığımızın anne unsurlarından bulunan zirai üretimini, besin güvenliğimiz açısından giriş üstüne tutuyoruz. Bu kapsamda çiftçimizin, üreticimizin hem dayanak noktası hem envestisman hem de alıntı fiyatlarıyla peşinde duruyoruz. Bildiğiniz kabilinden 2002 önceleri dayanak noktası az şimdi yoktu ve biraz karışma alımı vardı. 2002 sonrası ise küsurat destek sunar ve sınırlanmış karışma alımı vardı. Cumhurbaşkanlığı sistemi sonra hem desteklerde çoğalma hem de çalışan karışma alımlarını beraberce uyguluyoruz. Son 3 yılda zirai destekleri yüzdelik 65 artışla 24 bilyon liraya çıkardık. İnşallah 2022 senesinde bu miktarı 26 bilyon liraya boşaltmak düşüncesince çalışmalarımız bitmeme ediyor."

Müdahale alımlarında müstahsil dostu politikalar yürüttüklerini, bunu da karışma kurumlarını dokunca ettirmeden yaptıklarını aktaran Pakdemirli, "Son zamanlarda yaşanmış bulunan hava değişikliği ve pandemi süreci kabilinden hadiseler ekincilik ve besin piyasalarını ağırbaşlı açıdan etkilemektedir. Başta gübre, hile ve erke peyda eylemek şartıyla nice emtiada evren tutarları herhangi müşterek güzeşte gündüz çoğalma göstermektedir. Maliyetlerdeki bu artışları tığ de şişman inceden inceye izliyoruz. Şu an hepsi dünyada benzeşim bağlam mevcut. Bu sebeple siz ide etmeyin, gönüllerinizi bol tutun ve tohumu toprakla buluşturmaya bitmeme edin. Çiftçimizin, doğrusu siz değerli üyelerimizin kendisince teri yanıtsız kalmayacak, mahsulleri maliyetlerin üstüne bedel bulacaktır. Tarımsal destek sunar indinde uyguladığımız alıntı tutarları ile herhangi müşterek devir çiftçimizin indinde olduk, olmaya bitmeme edeceğiz. Üreticimizi koruyan, tüketicimizi muhafız politikalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz." niteleyerek konuştu.

Bakan Pakdemirli, İklim Değişikliği ve Su Şurası yaptıklarını hatırlatarak, laflarını şu halde sürdürdü:

"İklim değişikliğinin etkilerini de katarak hem politikalarımızı hem de sahadaki projelerimizi akilane planlayarak çalışan halde uygulayacağız. Diğer yandan su, Bakanlık şekilde en aşırı üstüne durduğumuz konuların başlangıcında geliyor. Su eksiksiz politikalarımızı belirleyen anne kaynaktır, en ehemmiyetli öznedir. Saygıdeğer Cumhurbaşkanımızın himayelerinde düzenlediğimiz Cumhuriyet tarihimizin evvel su şurasında hepsi paydaşlarla suyumuzu A'dan Z'ye masaya yatırdık, hedeflerimizi ortaya koyduk, yavaş yavaş sefer haritamızı belirledik. Suyumuzu korumak, feyizli kıymetlendirmek ve çocuklarımıza emaneti tasdik eylemek yerine belirlediğimiz projeleri müşterek tane on paralık yaşama geçireceğiz. Şuramızda ülkemizin hemen 21. yüzyıldaki su ihtiyacını değil, ayrımsız sürede 22. yüzyıldaki ihtiyacını da yazı ve tedbirlerle şimdi konkre bir duruma getirdik. Havza bazında su yönetiminden su verimliliğine, suya mucibince tarımdan bereket ve susuzluk planlarına, hava değişikliğinden müstamel suların baştan üretime kazandırılmasına derece suyla ilgilendiren herhangi müşterek mevzuda hazırız ve sahadayız."

Elektrikli traktörün dizi üretimi hanuman ayında başlayacak

Pakdemirli, tarımın herhangi müşterek şehir düşüncesince dirimlik ciddiyete eş ve dünyanın üstüne en aşırı durduğu konuların başlangıcında geldiğini vurgulayarak, "Biz de sonuç 20 senedir türkiye tarımının gelişme göstermesi ve rakiplik gücünün artırılması düşüncesince ehemmiyetli destek sunar sağlayıp yatırımlar yaparak Ar-Ge altyapımızı güçlendirdik. Bugün Türkiye'nin bulunmuş olduğu coğrafyanın en şişman ve en çelimli zirai Ar-Ge altyapısına eş ülkesi bulunduğunu sizlere gururla anlatmak istiyorum. Özellikle sonuç 3 yılda yüzlerce yeniliği, aşırı sayıda teknolojiyi çiftçimizle buluşturduk ve türkiye tarımına kazandırdık. Türkiye'nin evvel evcil ve ulusal elektrikli traktörünü dizi üretime apiko bir duruma getirdik. 105 atlama beygiri gücünde, 45 ila 55 dakika arası yüzdelik 100 yükleme ihtimalî ve 8 büküm şimdi az mahrukat tüketimi ile çiftçilerimizin maliyetlerini yüzdelik 95 düşürecek elektrikli traktörümüzün inşallah dizi üretimine önümüzdeki senenin hanuman ayında başlıyoruz." niteleyerek konuştu.

Elektronik Hayvan Takip Sistemi'nin, öbür adıyla elektronik küpenin 2 hafta ilkin tanıtımı yaptıklarını dile getiren Pakdemirli, şu halde konuştu:

"Ülkemizin ulusal kapital ve ulusal Ar-Ge ile geliştirilen evvel efsanevi izlem sistemidir. Elektronik hızma ile gerçekte hayvanların kulağına küçük müşterek el telefonu takıyoruz. Sistem yardımıyla kocabaş hayvanların takipleri, mevhum karantina, öfke ve tagaddi yapısı yakından izlem edilecek. Yaptığımız denemeler kararında bu ehemmiyetli plan yardımıyla mazot sığırcılığı işletmelerinde mazot veriminde yüzdelik 25 artış, buzağı veriminde yüzdelik 20 çoğalma ve afiyet giderlerinde yüzdelik 15 düşme belirleme edilmiştir. Eğer bu sistemi hemen maya kadın hayvanlarımıza takabilirsek, arttırma hile ve girdi kullanılmadan yılda 1 milyon şimdi müşterek tomar buzağı, 2-3 milyon titrem arttırma mazot elde edebiliriz. Yani herhangi müşterek 100 çokbilmiş küpe, arttırma 20 efsanevi demek. Elde edilen mahsul ve efsanevi sayısı ile afiyet giderlerinin azalmasını engelleme ettiğimizde bu değişen teknolojinin münteşir kullanması kararında şehir ekonomisine endamsız vadede salname 5 milyar, ılımlı vadede ise 10 bilyon teklik yardım sunmayı hedefliyoruz. Yine bu çalışmalarımızın yanı sıra, E-tarım Portalı, Tarım Orman Akademisi, çokbilmiş ekincilik uygulamaları, gezer sağım makinesi ve özerk ilaçlama makineleri kabilinden nice teknolojiyi ekincilik ve hayvancılık sektörüyle buluşturduk ve buluşturmaya bitmeme edeceğiz. Çünkü Ar-Ge'ye yaptığımız yatırım, çiftçimizin cebine koyduğumuz dayanak noktası anlamına geliyor. Ar-Ge teknolojilerimize sağladığımız destek sunar ile bugünün değil, yarının gıdasını da güvence dibine alıyoruz."

Bakan Pakdemirli, Bakanlığın emek vermek konularının içre kişiye ve yaşama müteallik ne var ise bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"İklim değişikliği ile savaş düşüncesince yeşili arkalamak ve orman varlığını çoğaltmak şişman gösteriş oynuyor. Türkiye sonuç 19 senedir orman varlığını ağırbaşlı ölçüde artırmıştır. Çorumlu kardeşlerimin yeşile ve ormana ne derece aşırı bedel verdiğini biliyorum. Son 2 senedir Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde, 'Geleceğe Nefes Kampanyası' ile şişman müşterek ağaçlandırma seferberliğine imza attık. 2019 senesinde 'Geleceğe Nefes' teması altında baştan ağaçlandırma düşüncesince müşterek kampanya başlattık ve 1 saatte en müşterek tomar fidanı dikerek, Guinness evren rekoru kırdık. Tabii bu rekoru tığ bu topraklarda, Çorum'da kırdık. Onun düşüncesince Çorumlu kardeşlerime anahtar dolusu teşekkürler ediyorum. İnşallah bu sene da yanan orman alanlarımız rüçhan peyda eylemek şartıyla Geleceğe Nefes Kampanyası ile herhangi müşterek vatandaşımız düşüncesince 3 amut olacak halde yekûn 252 milyon fidanı sene bitmeden toprakla buluşturmuş olacağız. Son 19 senedir tarımı yöntem üstü müşterek iş şekilde gören, lazım zirai üretimde lazım ormancılık faaliyetlerimizde gerekse su ve sulamaya müteveccih yatırımlarda bizi destekleyerek yanımızda olan, 'Ülkelerin çöküşü de yükselişi de tarımla başlar' niteleyerek bize sabah yeli verici Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a şükranlarımı sunuyorum."

Pakdemirli ve öbür katılımcılar, açılışın peşi sıra fuarı gezdi.

Fuarın açılışına Vali Mustafa Çiftçi, AK Parti Çorum Milletvekilleri Ahmet Sami Ceylan, Oğuzhan Kaya ve Erol Kavuncu, Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, AK Parti İl Başkanı Yusuf Ahlatcı da katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ